Air Live WL1600-Problem!!!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Air Live WL1600-Problem!!!!
Witam
Air Live WL1600-Problem!!!!Jestem tu nowy...
Mam problem z tym sprzętem, gdy łączę się z kumplem jest wszystko ok, pochodzi mi net ze 20min a potem sam się rozłącza niewiadomo z jakiej przyczyny(kolega ma non stop router włączony)po chwili znów się łącze i jest wszystko wporządku ale znów na krótki czas. Nie znam się na tym a więc proszę fachowców o pomoc. Dodam, że w zestawie jest standardowa antena 5dbi ewentualnie czy może są jakieś sterowniki inne niż standardowe albo ustawienia...POMOCY....
Air Live WL1600-Problem!!!!Jestem tu nowy...
Mam problem z tym sprzętem, gdy łączę się z kumplem jest wszystko ok, pochodzi mi net ze 20min a potem sam się rozłącza niewiadomo z jakiej przyczyny(kolega ma non stop router włączony)po chwili znów się łącze i jest wszystko wporządku ale znów na krótki czas. Nie znam się na tym a więc proszę fachowców o pomoc. Dodam, że w zestawie jest standardowa antena 5dbi ewentualnie czy może są jakieś sterowniki inne niż standardowe albo ustawienia...POMOCY....
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Air Live WL1600-Problem!!!!
Czy u kolegi występuje ten sam problem?sebdun1987 pisze:pochodzi mi net ze 20min a potem sam się rozłącza niewiadomo z jakiej przyczyny(kolega ma non stop router włączony)po chwili znów się łącze i jest wszystko wporządku ale znów na krótki czas.
Na WL-1600GL można zainstalować Tomato, chyba że kolega już je zainstalował. Moim zdaniem śmieszne byłoby gdyby używał tego Ovisa na standardowym sofciesebdun1987 pisze:czy może są jakieś sterowniki inne niż standardowe albo ustawienia..
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Kolega mieszka naprzeciw mnie, jemu się nie może rozłączać ponieważ on ma stałe łącze a nie tak jak ja antenke. U mnie jest ten problem a nie u niego i nie wiem co poradzić. Czy ktoś miał taki sam problem?? Co ten tomato mi pomoże??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sebdun1987, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Masz na myśli że jest połączony z routerem kablowo, przez ethernet?sebdun1987 pisze:kolega mieszka naprzeciw mnie, jemu się nie może rozłączać ponieważ on ma stałe łącze
Jaką masz obecnie siłę sygnału? Stawiałbym na słaby sygnał lub na obciążony eter. Niech kolega spróbuje zmienić kanał WiFi w ustawieniach routera. Chociaż zmiana kanału też niewiele pomoże jeśli ktoś w okolicy używa bezprzewodowego videosendera z Biedronki.
Jeśli problemem jest siła sygnału to nie pomoże. Ale warto zainstalować choćby ze względu na funkcjonalność i stabilność.sebdun1987 pisze:co ten tomato mi pomoże??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sebdun1987, przede wszystkim napisz dokładniej co to za sprzęty, z jakim softem i jak skonfigurowane (razem z adresami).
-
Tzn tak problem leży po mojej stronie bo drugi kolega od tamtego łapie bez problemu i nie rozłącza. Jakość sygnału mam dobrą tzn internet bardzo szybko chodzi itd. Łączyłem się z innym sąsiadem i problem ten sam i to po mojej stronie na początku myślałem, że to kumpel coś przy routerze robi.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ten 1Mb/s (czy ile tam masz) można bez trudu przepchnąć przez wifi nawet w bardzo ekstremalnych warunkach, więc nic nam to nie mówi. Podaj siłę sygnału w dBm. Przydałby się także poziom szumów. Na necie jest bardzo dużo programów diagnostycznych które pozwolą ten parametr odczytać jeśli na twoim sofcie nie ma takiej możliwości.sebdun1987 pisze:Jakość sygnału mam dobrą tzn internet bardzo szybko chodzi