AP Client z PPPoE?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
z33z33
Początkujący użytkownik forum

AP Client z PPPoE?

Post autor: z33z33 »

Szukam małego urządzenia które jest w stanie połączyć się z nadajnikiem wifi poprzez zewnętrzna antenę, zalogować poprzez pppoe oraz działać jako brama. Gniazdo rp-sma. Zależy mi na stabilności połączenia oraz sporej bezobsługowości - miło byłoby móc jednak podejrzeć statystyki transmisji, czy też zmienić QOS (nie wiem czy można/ma sens robić QOS na routerze).
Obecnie używam D-Linka DWL-510. Nadajnik z WRT-54GL nie sprawdził się - sygnał był kilka razy gorszy niż z D-Linka…
Możecie coś polecić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: AP Client z PPPoE?

Post autor: Jo_gurt »

z33z33 pisze:nie wiem czy można/ma sens robić QOS na routerze
Powiem tak: a gdzie indziej? :)

Jak bez QoSa to TP-Link WR543G, jak z QoSem to Ovislink WL-1600GL + Tomato.
z33z33 pisze:Nadajnik z WRT-54GL nie sprawdził się
Tego nie rozumiem.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

TechnicLan dobrze sobie radzi z PPPoE :cfaniak: na TP-LINK'ach nie działało to najlepiej :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:na TP-LINK'ach nie działało to najlepiej :(
Od któregoś update firmware zdaje się to poprawili (mówię o WR543G).
z33z33

Jo_gurt pisze:Powiem tak: a gdzie indziej? :)
Na AP/Client? Nie wiem ;)
Jak bez QoSa to TP-Link WR543G, jak z QoSem to Ovislink WL-1600GL + Tomato.
Ten Ovislink przypadkiem technicznie nie jest prawie WRT54GL? (nazwa chipsetu jest prawie identyczna) Mam go i sygnał na nim to było 20-30% w porównaniu do 70% DWL-510, na Tomato nie działało pppoe przez wifi. Więc chciałbym się upewnić czy sprzęt będzie na pewno działał.

@sp6huk
Na którym modelu TechnicLana pppoe po wifi (nie przez WAN) będzie najlepiej chodzić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

z33z33 pisze:Ten Ovislink przypadkiem technicznie nie jest prawie WRT54GL?
Blisko.
z33z33 pisze:Mam go i sygnał na nim to było 20-30% w porównaniu do 70% DWL-510
A to raczej trochę inna sprawa, trzeba by się dokładniej przypatrzyć jak to zrobiłeś.
z33z33 pisze:na Tomato nie działało pppoe przez wifi.
Jesteś pewny? Niestety nie mam teraz, żeby sprawdzić, ale napisz może co doprowadziło do takiego wniosku?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

z33z33 pisze:Szukam małego urządzenia które jest w stanie połączyć się z nadajnikiem wifi poprzez zewnętrzna antenę, zalogować poprzez pppoe
Access Point Ovislink WL-5460 v2 .
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

z33z33 pisze: @sp6huk
Na którym modelu TechnicLana pppoe po wifi (nie przez WAN) będzie najlepiej chodzić?
Techniclan WAR-54G v2 ;) ale nie wiem czy będzie najlepiej działań, wiem, że u mnie to bez problemów działa, ale po WAN-ie a nie WiFi :] Nie wiem jak jest w tym przypadku.
z33z33

Jo_gurt pisze:A to raczej trochę inna sprawa, trzeba by się dokładniej przypatrzyć jak to zrobiłeś.
No, wykręciłem kabel od anteny z D-Linka, przykręciłem przez przejściówkę do WRT (wypróbowałem oba wejścia), i sprawdziłem sygnał na Tomato, OpenWRT i DD-WRT. W każdym przypadku był tragiczny, choć nie wykluczam że to może być coś nie tak z moim egzemplarzem. (sposób mierzenia pod OpenWRT taki sam jak pod "dużym" Linuksem, czyli Link Quality podawane przez iwconfig)
Jesteś pewny? Niestety nie mam teraz, żeby sprawdzić, ale napisz może co doprowadziło do takiego wniosku?
Udało mi się wykryć i połączyć z nadajnikiem, jednak nie zalogować poprzez pppoe. Na stronie routera cały czas było "Connecting". Podejrzewam że próbował łączyć się przez inny port niż wifi. Na OpenWRT udało mi się to uruchomić (w sensie, ręcznie połączyć się przez iwconfig i zestawić pppoe przez pppd z konsoli), lecz z racji niskiego poziomu sygnału połączenie było bardzo niestabilne.

Jaco i sp6huk - jeśli chodzi o chipsety, to podane przez was urządzenia są identyczne, jedno ma więcej portów, drugie pamięci. Jeśli ktoś może potwierdzić że TechnicLan WAR-54G może połączyć się po wifi z pppoe to na niego bym się zdecydował.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

z33z33 pisze:Podejrzewam że próbował łączyć się przez inny port niż wifi.
Ciekawe, pewnie trzeba by ręcznie ustawić VLANy w takim razie.
Awatar użytkownika
lady_M
Użytkownik forum

Post autor: lady_M »

Polecam Ovislink WL-1600GL + Tomato, miałam identyczne potrzeby, teraz na tym pracuję. Ukazało się już Tomato 1.27 z polskim interfejsem do tego modelu, tymbardziej polecam. Można je pobrać pod tym adresem: http://tomato.groov.pl/ND/

Założyłam nawet podobny temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#232638
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

W Ovislink WL-1600GL lady_M nie da się połączyć przez PPPoE, z tego co wiem. Czy ulega to po zmianie softu na inny, znaczy tomato ? :]
Awatar użytkownika
lady_M
Użytkownik forum

Post autor: lady_M »

sp6huk pisze:W Ovislink WL-1600GL lady_M nie da się połączyć przez PPPoE, z tego co wiem. Czy ulega to po zmianie softu na inny, znaczy tomato ? :]
Trzeba wgrać Tomato, wtedy połaczenie via PPPoE jest jak najbardziej możliwe. Oryginalny soft nie ma nawet trybu wireless client.
ODPOWIEDZ