PlayOnline na E156G, Windows 7, Adhoc wifi i ICS - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PlayOnline na E156G, Windows 7, Adhoc wifi i ICS - problem
Witam,
Ostatnio kupiłem sobie modem do PlayOnline - Huawei E156G. No i teraz mam problem- otóż chcę podzielić to połączenie na dwa laptopy - obydwa maja zainstalowane Windows 7 Ultimate i wbudowane karty wifi. Próbowałem zrobić coś takiego: jeden laptop (mój) będzie miał ten modem zainstalowany i będzie udostępniał to połączenie przez windowsowe ICS, i na nim stworzyłem także sieć wifi typu Ad-hoc. Na drugim laptopie podłączyłem się do tego adhoca - i łączy się z tą siecią, ale nie ma dostępu do Internetu z Playa.
Próbowałem wszystkiego - zmieniałem DNSy w ustawieniach TCP/IP, zmieniałem IP-ki z przydzielanych automatycznie na ręcznie ustawiane; próbowałem zrobić odwrotnie - tzn modem na drugim lapie i adhoc i NIC - wciąż jest "No Internet access". Łączy się z siecią ale za cholerę nie chce udostępnić tego neta . Na swoim laptopie mam angielską wersję Windows 7, na drugim jest polska, nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ? Proszę o pomoc, czy naprawdę nie da się takiej prostej rzeczy zrobić w tym %%$%! Windowsie żeby to działało?!
Ostatnio kupiłem sobie modem do PlayOnline - Huawei E156G. No i teraz mam problem- otóż chcę podzielić to połączenie na dwa laptopy - obydwa maja zainstalowane Windows 7 Ultimate i wbudowane karty wifi. Próbowałem zrobić coś takiego: jeden laptop (mój) będzie miał ten modem zainstalowany i będzie udostępniał to połączenie przez windowsowe ICS, i na nim stworzyłem także sieć wifi typu Ad-hoc. Na drugim laptopie podłączyłem się do tego adhoca - i łączy się z tą siecią, ale nie ma dostępu do Internetu z Playa.
Próbowałem wszystkiego - zmieniałem DNSy w ustawieniach TCP/IP, zmieniałem IP-ki z przydzielanych automatycznie na ręcznie ustawiane; próbowałem zrobić odwrotnie - tzn modem na drugim lapie i adhoc i NIC - wciąż jest "No Internet access". Łączy się z siecią ale za cholerę nie chce udostępnić tego neta . Na swoim laptopie mam angielską wersję Windows 7, na drugim jest polska, nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ? Proszę o pomoc, czy naprawdę nie da się takiej prostej rzeczy zrobić w tym %%$%! Windowsie żeby to działało?!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: PlayOnline na E156G, Windows 7, Adhoc wifi i ICS - problem
I tu być może popełniasz błąd win7 ma całkiem inne adresowanie przy adhoc, zwróć na to uwagę, ani komp udostępniający nie ma adresu 192.168.0.1 ani ten co "podkrada" neta nie ma 192.168.0.x jest całkiem inna podsieć.milopl pisze:zmieniałem IP-ki z przydzielanych automatycznie na ręcznie ustawiane;
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
No tak, ale przy automatycznym przydzielaniu tez nia działa...a poza tym na drugim lapie (ten co ma polskie win 7) przy ustawianiu ICS-a wyskoczył mi komunikat ze od teraz ten lap bedzie miał adres 192.168.0.1 - podobnie jak na win 2k, xp i viście...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bo nie zadziała, Windows nie ma serwera DHCP, więc podczas połączenia kablem skrosowanym LAN/wi-fi w trybie ad-hoc trzeba ba sztywno ustawiać adresy.milopl pisze:No tak, ale przy automatycznym przydzielaniu tez nia działa
Po prostu na ten adres będzie system routował pakiety. Dlatego karta sieciowa na którą udostępniasz internet musi mieć taki adres.przy ustawianiu ICS-a wyskoczył mi komunikat ze od teraz ten lap bedzie miał adres 192.168.0.1 - podobnie jak na win 2k, xp i viście...
A ja powiem taką wskazówkę. Najpierw sobie ustał połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> (link jest o WinXP, może coś Ci pomoże, ale ja niestety mam tyko XP) i zrób aby komputery mogły się widzieć w sieci, ewentualnie pingi przechodziły pomiędzy nimi. Wtedy można myśleć dalej.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Wydaje mi się że rozwiązałem problem - tzn. jak na razie działa. W sumie trochę na ślepo zacząłem po kolei sprawdzać wszytskie opcje które mogą przeszkadzać temu połaczeniu - odłączyłem wirtualne urzadzenia i cała sieć od VMware, wyłączyłem firewalla BitDefender na drugim lapie i ruszyło
Chyba wystarczy tylko jeden firewall na tym lapie co udostępnia neta.
Ech, chyba trzeba bedzie kupic jakis router 3g chociaż drogie są...straszna zabawa z tym ICSem.

Ech, chyba trzeba bedzie kupic jakis router 3g chociaż drogie są...straszna zabawa z tym ICSem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem to był winowajcamilopl pisze:wyłączyłem firewalla BitDefender na drugim lapie i ruszyło

Nie do końca, ale wystarczy odpowiednio skonfigurować je i powinno działaćmilopl pisze:Chyba wystarczy tylko jeden firewall na tym lapie co udostępnia neta.

Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To dziwne bo wszystkie sieci adhoc i krosowym (a nawet hybryda, czyli zmostkowanie kart wifi i ethernet ) przeze mnie stawiane są robione na auto (poza wiadomo tym udostępniającym net) i działają.YaHooo pisze:Bo nie zadziała, Windows nie ma serwera DHCP,
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nie wiem, bo w połączeniu równorzędnym Windows nie chciał mi się łączyć nigdy. Tylko sam sobie pobierał adres (wzięty z sufitu niemal) jak zapomniałem wyłączyć filtr MAC u kolegi na routerze.krystianb pisze:To dziwne bo wszystkie sieci adhoc i krosowym (a nawet hybryda, czyli zmostkowanie kart wifi i ethernet ) przeze mnie stawiane są robione na auto
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Takie numery się zdarzają, ale po postawieniu ICS wszystko działa, nawet telefon po wifi dostaje dobre IP (choć chwilę to trwa - od połączenia do pobrania ip tak 20-30 sekund) Nie wyobrażam sobie jak bym za każdym razem po połączeniu do "sieci domowej" musiał na nowo ustawiać IP i do skorzystania z innego sprzętu znów to samo) Po kablu krosowym też nie ma z tym problemu, podłączyć drugiego kompa i poczekać aż się same dogadają (jeśli na jednym jest dobrze zrobione ICS)YaHooo pisze:To nie wiem, bo w połączeniu równorzędnym Windows nie chciał mi się łączyć nigdy. Tylko sam sobie pobierał adres (wzięty z sufitu niemal)
-
- Stały użytkownik forum
Witam . Ja mam podobny problem . Próbuję ustawić AD-HOC i udostępnić net dla drugiego lapka oraz tel komórkowego . Gdy połącze któreś z w/w urządzeń to jest "Unidentified Network"- Brak internetu . Także kombinowałem ale nic nie idzie . Na Viście nie było problemów a tu nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś Napisać jak to skonfigurować i polaczyć ? Będę ogromnie wdzięczny .
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja jak próbowałem to nie łączyłem ICS'akrystianb pisze:Takie numery się zdarzają, ale po postawieniu ICS wszystko działa,

A same urządzenia się widzą w sieci?John82 pisze:Gdy połącze któreś z w/w urządzeń to jest "Unidentified Network"- Brak internetu .
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Tak widzą się .YaHooo pisze:A same urządzenia się widzą w sieci?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli w takim razie ja bym obstawiał na to, że internet jest blokowany przez firewalla albo jakiś pakiet antywirusowy. Możesz go wyłączyć do testów i wtedy załączyć ICS?
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja sobie zawsze wchodzę do zaawansowanych funkcji ICS, tam klikam ustawienia i ptaszkuje wszystko jak leci, może dlatego śmiga bez problemu.YaHooo pisze:Ja jak próbowałem to nie łączyłem ICS'a
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to wszystko jasne, zaznaczasz tam włączenie usługi DHCP która jest domyślnie w Windows wyłączonakrystianb pisze:tam klikam ustawienia i ptaszkuje wszystko jak leci, może dlatego śmiga bez problemu.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
A ja już powiedźmy znalazłem przyczynę dlaczego u mnie system nie udostępniał internetu .
Posiadam modem AnyData ADU 635WA gsm/cdma . I problem polega na tym ,że jak połączę go z netem po przez program Easy Wireless Net od Orange to system Windows nie widzi tego połączenia i nie udostępnia neta . A jak połączę przez HSDPA, ale normalnie z pozycji dialera Windowsa (połączenie Dial-Up z numerem *99#) to wtedy to połączenie system widzi i można je udostępnić po przez punkt AD-HOC . I może było by to jakieś rozwiązanie, ale jest problem gdy będę chciał udostępnić net z połączenia CDMA . Nie mogę wybrać numeru/połączenia z pozycji dialera Windows (jak w przypadku *99#) ponieważ połączenie składa sie co najmniej z 3 pozycji potrzebnych do zainicjowania połączenia tj. numer #777, login i Hasło . Numer do dialera Windows można wpisać ,ale nie ma miejsca na login i hasło . I tu jest problem . Bo jak wpiszę sam numer wybierania Dial-up #777 to nie można połączyć . Mam nadzieje ,że w miarę jasno to opisałem . Więc czy jest jakaś możliwość by to obejść i udostępnić net z połączenia CDMA które połączone jest po przez Easy Wireless Net Orange a nie poprzez Dial-up Windows ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam autora postu ,że się podpiąłem się pod ten post .
Pozdrawiam
Posiadam modem AnyData ADU 635WA gsm/cdma . I problem polega na tym ,że jak połączę go z netem po przez program Easy Wireless Net od Orange to system Windows nie widzi tego połączenia i nie udostępnia neta . A jak połączę przez HSDPA, ale normalnie z pozycji dialera Windowsa (połączenie Dial-Up z numerem *99#) to wtedy to połączenie system widzi i można je udostępnić po przez punkt AD-HOC . I może było by to jakieś rozwiązanie, ale jest problem gdy będę chciał udostępnić net z połączenia CDMA . Nie mogę wybrać numeru/połączenia z pozycji dialera Windows (jak w przypadku *99#) ponieważ połączenie składa sie co najmniej z 3 pozycji potrzebnych do zainicjowania połączenia tj. numer #777, login i Hasło . Numer do dialera Windows można wpisać ,ale nie ma miejsca na login i hasło . I tu jest problem . Bo jak wpiszę sam numer wybierania Dial-up #777 to nie można połączyć . Mam nadzieje ,że w miarę jasno to opisałem . Więc czy jest jakaś możliwość by to obejść i udostępnić net z połączenia CDMA które połączone jest po przez Easy Wireless Net Orange a nie poprzez Dial-up Windows ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam autora postu ,że się podpiąłem się pod ten post .
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak to nie ma?John82 pisze:. Numer do dialera Windows można wpisać ,ale nie ma miejsca na login i hasło
Robisz połączenia dial-up i w czasie ustawień powinno być po drodze podawanie loginu i hasła.
-
- Stały użytkownik forum
Masz rację . Ale i tak nie można się połączyćja.michal pisze:Jak to nie ma?
Robisz połączenia dial-up i w czasie ustawień powinno być po drodze podawanie loginu i hasła.

numer : #777
Nazwa użytkownika : cdma@orange
Hasło : orange
I nie nawiązuje połączenia .
Problem taki jak mój był już poruszany w TUTAJ . Więc prosze o jakieś sugestie w tym temacie , by nie tobić offtopa.
Dziękuję .
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-11-16, 16:40 ]
Proszę nie cytować wielopoziomowo.
Ostatnio zmieniony 2009-11-16, 16:39 przez John82, łącznie zmieniany 2 razy.
-
witajcie, strasznie jesteście mądrzy i wiekszości z tego co piszecie nie rozumiem, ale ja w końcu ekonomistka tylko jestem i do tego robię w kosmetykach :-)
mam ten sam problem - dwa laptopy i jeden modem Huawei E156G + dokupiłam antenę dachową
nie mam szans niczego sobie udostepniać (bo nie umim), ale po prostu chętnie dokupiłabym sobie jakiś dobry router, postawiła na stryszku podłączyła antenke i tyle...
tyle że tez nie umim wybrac
zależy mi na czymś co będzie mialo dobry zasięg, bo po pierwsze musi przez strop przewodzic dobrze i żeby nie było dużych strat, bo i tak mam tylko 2 kreski na HSDPA (wiocha, choc pajac kultury w dobrą pogode widać gołym okiem)
będę niezwykle wdzięczna za poradę w kwestii ruterka, bo na swego chłopa to nie mam co liczyć, w tym domu to ja jestem IT managerem hehe
pozdrawiam
mika
mam ten sam problem - dwa laptopy i jeden modem Huawei E156G + dokupiłam antenę dachową
nie mam szans niczego sobie udostepniać (bo nie umim), ale po prostu chętnie dokupiłabym sobie jakiś dobry router, postawiła na stryszku podłączyła antenke i tyle...
tyle że tez nie umim wybrac
zależy mi na czymś co będzie mialo dobry zasięg, bo po pierwsze musi przez strop przewodzic dobrze i żeby nie było dużych strat, bo i tak mam tylko 2 kreski na HSDPA (wiocha, choc pajac kultury w dobrą pogode widać gołym okiem)
będę niezwykle wdzięczna za poradę w kwestii ruterka, bo na swego chłopa to nie mam co liczyć, w tym domu to ja jestem IT managerem hehe
pozdrawiam
mika
-
W xp to wygląda tak:
1.Połączenie Lokalne:
a) We zakładce właściwościach > zaawansowane > należy udostępnić połączenie internetowe.
b) W zakładce ogólne > protokół internetowy tcp/ip, ustawiamy tylko dns'y naszego internetu, reszta automatycznie (router musi być w trybie dhcp)
2.Połączenie bezprzewodowe:
a) W zakładce ogólne > protokół internetowy ustawiamy:
*adres ip 192.168.0.1 - jeżeli wasz router ma takie samo ip, zmieńcie to 0 na inną liczbę.
*maska 255.255.255.0
*reszta puste
b) W zakładce sieci bezprzewodowe:
*zaawansowane (po prawej na dole) - tylko sieć typu komputer-komputer
*dodaj:
ssid: nazwa twojej sieci
uwierzytelnienie sieciowe: udostępnione
szyfrowanie WEP - 5literowe
3. W telefonie tylko uruchamiamy wyszukiwarkę sieci - nic nie konfigurujemy.
1.Połączenie Lokalne:
a) We zakładce właściwościach > zaawansowane > należy udostępnić połączenie internetowe.
b) W zakładce ogólne > protokół internetowy tcp/ip, ustawiamy tylko dns'y naszego internetu, reszta automatycznie (router musi być w trybie dhcp)
2.Połączenie bezprzewodowe:
a) W zakładce ogólne > protokół internetowy ustawiamy:
*adres ip 192.168.0.1 - jeżeli wasz router ma takie samo ip, zmieńcie to 0 na inną liczbę.
*maska 255.255.255.0
*reszta puste
b) W zakładce sieci bezprzewodowe:
*zaawansowane (po prawej na dole) - tylko sieć typu komputer-komputer
*dodaj:
ssid: nazwa twojej sieci
uwierzytelnienie sieciowe: udostępnione
szyfrowanie WEP - 5literowe
3. W telefonie tylko uruchamiamy wyszukiwarkę sieci - nic nie konfigurujemy.