Witam po świąteczno-noworocznej przerwie.
Na początku wszystkim życzę wszystkiego naj najlepszego w nowym roku!
Do podziału neta na dwa kompy przez wifi, PrintSerwer z HP 845c oraz HDD/pendrive wyłoniłem ASUS WL-500g Premium (tak jak polecił Kolega
Jo_gurt za co mu serdecznie dziękuję!

). Postaram się "wyrwać" gdzieś to urządzonko w najniższej cenie.
Nie chcę być nie natrętny ale w święta przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Jako że jestem elektronikiem i lubię 'bajery' proste a jednocześnie funkcjonalne wymyśliłem że gdyby ten routerek miał port szeregowy (coś ala RS232) zbudowałbym elektronikę i można by poprzez sieć konfigurować np. system alarmowy lub włączenie/wyłącznie oświetlenia itp. Zawsze jeszcze można podłączyć jakiś adapter USB-RS232. Bo skoro można podłączyć poprzez USB do tego routera HDD/pendrive/kamerkę...
Co do oprogramowania (i jego ewentualnych modyfikacji) w routerze to na razie jest dla mnie za duże wyzwanie. Więc mam takie pytanko (do bardziej niż ja obeznanych w temacie) czy poprzez powiedzmy telnet można uzyskać dostęp do portu szeregowego? Nieważne czy zawartego w routerze czy poprzez adapter USB-RS232. Chodzi mi o taki "HyperTerminal over Ethernet"
z rysunku
Inertial wynika że chipset BCM4704 (zawarty w Asusie WL-500g Premium v1) ma uarta, czyli sterownik portu RS232! Nie wiem tylko jak z jego oprogramowaniem...
Muszę się głębiej w to wgryźć... Niestety nie mogę obecnie nigdzie znaleźć tego routera w wersji v1, a v2 jest już na innym chipsecie i lipa