Poszukiwania routera z WiFi b/g/n

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karwo
Początkujący użytkownik forum

Poszukiwania routera z WiFi b/g/n

Post autor: karwo »

Witam.
Co polecicie do podziału neta z kablówki na dwa lapy poprzez WiFi?

Myślałem o LINKSYS WRT54GL bo ma dużo funkcji, możliwość alternatywnego firmware i dobre recenzje użytkowników. Co o nim myślicie?

Może coś innego zaproponujecie ale w rozsądnej cenie. Fajnie gdyby router miał printserver (zrobiłbym drukarkę sieciową :D z posiadanej HP 845c).

Dzięki za zainteresowanie.
Ostatnio zmieniony 2010-01-04, 10:36 przez karwo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Poszukiwania routera z WiFi b/g/n

Post autor: Jo_gurt »

karwo pisze:Myślałem o LINKSYS WRT54GL bo ma dużo funkcji, możliwość alternatywnego firmware i dobre recenzje użytkowników. Co o nim myślicie?
Dobra rzecz, ale nie ma N.
karwo

Wiem że nie ma N ten LINKSYS WRT54GL.
W kwestii N to tylko z myślą na przyszłość, bo na razie oba lapy nie obsługują N ale kto wie co będzie za rok...

Bardziej by mi zależało na printserwerze niż łączności w standardzie N.

Jeszcze taki offtop - jaki modem do kablówki będzie lepszy Motorola SB5100i czy Thomson TCM280? Bo mam możliwość wyboru.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

karwo pisze:Bardziej by mi zależało na printserwerze niż łączności w standardzie N.
To może Asus WL-500g Premium (najlepiej v1 jak jeszcze gdzieś dostaniesz) + Tomato USB MOD.
karwo

W innym mieszkaniu mam od prawie 2 lat D-Linka DI-524 i powiem szczerze że czasami jest kapryśny (z bliżej nie określonych powodów gubi ustawienia i trzeba ponownie ręcznie konfigurować bo nawet przywrócenie zapisanych na kompie configów nie działa) dlatego raczej nie jestem przekonany do produktów DLinka szczególnie z serii D, dlatego na starcie odpadł DI-524UP Airplusg (4xLAN, 1xWAN (RJ45), Usb Printserver czyli taki jak mój tylko że ma printserwer).
Chyba że ktoś ma 'patent' jak przerobić mojego starego DI 524 żeby miał printserwer? Bo ja jakoś nie mogę nic takiego znaleźć a mógłbym go przenieść bo w sumie tam nie jest taki potrzebny.

Rozważałem też coś z serii Cerberus ale ceny przekraczają budżet, podobnie jak proponowany Asus WL-500g Premium (najlepiej v1 jak jeszcze gdzieś dostaniesz) + Tomato USB MOD.

A czy podane routery (asus i linksys) mają opcje regeneracji TTL? Bo teraz się dowiedziałem że dostaję pakiety z ttl=1, więc po 'zwykłym' routerze będzie ttl=0 i du... z mojej koncepcji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

karwo pisze:Chyba że ktoś ma 'patent' jak przerobić mojego starego DI 524 żeby miał printserwer?
Tzn są printeservery, które podłączysz kablem RJ45, ale nie ma się co bawić jak ten D-Link i tak nie działa za dobrze.
karwo pisze:Rozważałem też coś z serii Cerberus ale ceny przekraczają budżet
Cerberusy nie najlepiej się sprawują.
karwo pisze:A czy podane routery (asus i linksys) mają opcje regeneracji TTL?
Po zmianie softu (Tomato) tak.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jeszcze możesz wziąć pod uwagę Ovislink WL1600GL z tomato. To prawie to samo co WRT54GL.
Nie pomagam na PW!
karwo

Kolego Jo_gurt widzę po postach że jesteś bardzo obeznany w temacie, powiedz czym zasadniczo różnią się te Asusy WL-500g Premium w wersji v1 i v2? Tylko prockiem, RAMem?
Bo nowego w wersji v1 nie mogę nigdzie znaleźć, są tylko używki na alledrogo, z kolei v2 są nowe w sklepach.
Po moich dotychczasowych doświadczeniach z DLinkiem już nie kupię sprzętu tej marki. Wiem że są PrintSerwery z RJ45 (a nawet znalazłem kiedyś w wifi) ale poco mam wyrzucać dodatkowo kasę na kolejne urządzenie (i kolejny zasilacz=większe zużycie prądu) jak mogę mieć to wszystko w jednym. Wiem że krąży opinia że wszytko typu "all in one" to pic na wodę, ale w przypadku urządzeń elektronicznych wolę mieć jedno, pewne, sprawdzone i niezawodne niż kilka (a dotego kilka często nie małych zasilaczy) i plątaninę kabli. A tak postawię na samym dole szafy wnękowej modem od CATV, router, drukarkę na USB i może jakiś dysk (z posiadanych w zapasach) też na USB. Całość zasilę z listwy, a może nawet z jednego zasilacza (w końcu jestem elektronikiem więc to nie problem).

-> wojteks z polecanego przez Ciebie Ovislinka raczej zrezygnuję bo brakuje mu USB.

Jeśli zrezygnuję z N i USB to raczej wezmę TP-Linka TL-WR340G lub podobnego, bo mają gwarancję d-t-d na 36 miesięcy i kosztują ok. 50zł, a czytałem że ludzie nie narzekają.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

karwo pisze:powiedz czym zasadniczo różnią się te Asusy WL-500g Premium w wersji v1 i v2? Tylko prockiem, RAMem?
RAMu mają tyle samo. Generalnie v2 to jest system-on-a-chip, czyli wszystko na jednym scalaku (v1 można wymienić kartę WiFi, reszta osobno). Różnice w chipsecie powodują czasem niekompatybilności z softem. Nie śledzę tego na bieżąco, ale chyba Tomato da się już wrzucić i na v2. Nie jestem pewny, więc polecam v1.
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/WL ... _v2#Tomato
karwo pisze:Jeśli zrezygnuję z N i USB to raczej wezmę TP-Linka TL-WR340G
Będzie problem z TTLem.
karwo

Takie szybkie pytanie do kolegi Jo_gurt
Czy do LINKSYSaWRT54G mogę wrzucić ten soft tomato? Czy można tylko na wersje GL?

Sory za zawracanie gitary ale w tym temacie nie jestem obeznany.

Już znalazłem
"Routers that are known to work with Tomato:
* Linksys WRT54G v1-v4, WRT54GS v1-v4, WRT54GL v1.x, WRTSL54GS (no USB support)
(...)"
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

karwo pisze:Czy do LINKSYSaWRT54G mogę wrzucić ten soft tomato? Czy można tylko na wersje GL?
Widzę, że znalazłeś odpowiedź. Ale dla innych podam linka z odpowiedzią na te pytanie: Linksys WRT54GL/G/GS i alternatywne oprogramowanie Tomato
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
karwo

Witam po świąteczno-noworocznej przerwie.
Na początku wszystkim życzę wszystkiego naj najlepszego w nowym roku!

Do podziału neta na dwa kompy przez wifi, PrintSerwer z HP 845c oraz HDD/pendrive wyłoniłem ASUS WL-500g Premium (tak jak polecił Kolega Jo_gurt za co mu serdecznie dziękuję! :zdrowko: ). Postaram się "wyrwać" gdzieś to urządzonko w najniższej cenie.

Nie chcę być nie natrętny ale w święta przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Jako że jestem elektronikiem i lubię 'bajery' proste a jednocześnie funkcjonalne wymyśliłem że gdyby ten routerek miał port szeregowy (coś ala RS232) zbudowałbym elektronikę i można by poprzez sieć konfigurować np. system alarmowy lub włączenie/wyłącznie oświetlenia itp. Zawsze jeszcze można podłączyć jakiś adapter USB-RS232. Bo skoro można podłączyć poprzez USB do tego routera HDD/pendrive/kamerkę...
Co do oprogramowania (i jego ewentualnych modyfikacji) w routerze to na razie jest dla mnie za duże wyzwanie. Więc mam takie pytanko (do bardziej niż ja obeznanych w temacie) czy poprzez powiedzmy telnet można uzyskać dostęp do portu szeregowego? Nieważne czy zawartego w routerze czy poprzez adapter USB-RS232. Chodzi mi o taki "HyperTerminal over Ethernet" :D

Muszę się głębiej w to wgryźć... Niestety nie mogę obecnie nigdzie znaleźć tego routera w wersji v1, a v2 jest już na innym chipsecie i lipa
Ostatnio zmieniony 2010-01-04, 10:39 przez karwo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Z tego co wiem to Asus WL-500g Premium ma Serial, ale niewyprowadzony. Zerknij tu: http://wiki.openwrt.org/oldwiki/openwrt ... us/wl500gp
Jednak soft najlepiej zmienić na OpenWRT, będziesz miał duże pole do popisu jeśli chodzi o programy.
karwo

Dzięki Kolego Jo_gurt, Twoja pomoc jest nieoceniona!
Wg tego co podałeś to Chipset BCM5354 ma dwa seriale: "One JTAG and two UART ports for debugging development and attaching Data Terminal Equipment (DTE)" - cytat z datasheet'a. Z Twojego linka wyczytałem gdzie się znajdują wyprowadzenia na PCB routera. Pozostaje kwestia jaki dokładnie będzie mój router (wersja PCB - bo dopiero na niego poluję) i jak programowo 'dobrać się' do tych seriali.
Poznawczo dalej drążę temat.
ODPOWIEDZ