Antena 17dBi.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krasak
Użytkownik forum

Antena 17dBi.

Post autor: krasak »

Witam. Mam zamiar kupić tą antenę: http://allegro.pl/item851487158_najmocn ... odemy.html Co o niej myslicie? Potrzebował bym do niej około 15 m kabla. Mam iplusa i korzystam z modemu Option globesurfer i jestem w zasięgu EDGE. Mieszkam na wsi i do najbliższego nadajnika z hsdpa mam 15 km w linii prostej i z miejsca w którym chce zamontować antenę widzę komin na którym jest owy nadajnik z hsdpa. Czy za pomocą tej anteny złapię dobry sygnał??
Iplus 60
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Antena 17dBi.

Post autor: sp6huk »

Nie wiem jak ta 17 dBi antena się sprawuje od Cybertecha ale na forum korzystają z takiej samej tylko 15 dBi i sobie ją zachwalają :ok: I ważne też jest, abyś miał do anteny jak najkrótszy kabel, aby tłumienie sygnału nie było duże. Co do tego czy zadziała to proponuje Ci sprawdzić telefonem czy łapiesz 3G tej sieci. Oczywiście trzeba mieć też telefon z 3G ;)
Podaj jeszcze swoją miejscowość i sieć o której mówisz.
krasak
Użytkownik forum

sieć Plus, a miejscowość Kamionowo a mam zamiar ustawić antenę na Łomżę.
Iplus 60
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Tak patrzę na tą mapę i widzę, że mieszkasz na pograniczu zasięgu GPRS i EDGE czy zadziała UMTS/HSDPA to w dużej mierze zależy od mocy sygnału i czy zaloguje Cię do sieci. Ale mówisz, że z domu gdzie chcesz zamontować antenę widzisz bezpośrednio stację bazową ? Tu nikt Ci nie powie czy na 100% złapiesz sygnał bo z internetem mobilnym to jak na loterii jest.
krasak
Użytkownik forum

w TNI mam moc sygnału: -75dBm, 61%, CSQ 19. porzyczę od kogoś telefonu z 3G i wejdę na dach i popatrze czy złapie sygnał.
Iplus 60
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

krasak pisze:w TNI mam moc sygnału: -75dBm, 61%, CSQ 19.
O EDGE'u mówisz tak?
krasak pisze:porzyczę od kogoś telefonu z 3G i wejdę na dach i popatrze czy złapie sygnał.
Najlepsze rozwiązanie :ok:
krasak
Użytkownik forum

tak mówię o EDGE. a dodam jeszcze że sprawdzalismy z kolegą zasięg Play którego nadajnik jest również w Łomży i tutaj u mnie powadziliśmy rozmowę wideo.
Iplus 60
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Play to kolego inna kraina :hyhy: Oni idą na zasięg działania a nie na jakość, więc ostrzegam Cię przed usługami oferowanymi przez tego operatora, mówię tu o nieszczęsnym Play Online :]
krasak
Użytkownik forum

A z jakiej odległości można ściągnąć HSDPA?
Iplus 60
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Zasięg 3G zależy od wielu czynników. Ukształtowanie terenu, przeszkody da drodze (wysokie budynki, lasy), zależy to również od ustawienia titlu anten przez operatora. Więc nie ma teorii jaki ma zasięg HSDPA w każdym przypadku będzie on miał inną wartość ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krasak pisze:A z jakiej odległości można ściągnąć HSDPA?
Jest jeszcze inna sprawa, że złapać zasięg można i z 20km (bo fale radiowe dolecą), ale zalogować się do takiej stacji pewnie już się nie da. Ponieważ nodeB może nie wpuścić modemu jak opóźnienia (podczas drogi jaką pokonuje fala radiowa na trasie modem<->nodeB) będą za duże. Generalnie przyjmuje się, że max zasięg nodeB jest 10km.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ