Lenovo S10-2 i Modem Ericsson F3507g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Lenovo S10-2 i Modem Ericsson F3507g
Witam
Piszę tutaj ponieważ jestem zielony. Mam abonament w Orange internet Business Everywhere. Kupiłem netbooka Lenovo S10-2 z wbudowanym modemem okazało się, że jest to modem Ericsson F3507g. Problem polega na tym, że wkładam kartę SIM w odpowiednio przeznaczone do tego miejsce pod baterią no i nic... włączam lapka no i nic się nie robi. Włączam program Ericsson Wireless Manager 5 który miałem oryginalnie zainstalowany. Program ten pokazuje mi Modem nie został wykryty. Po prostu nie działa. Jest to dla mnie niezbędne ponieważ potrzebuje dostęp do internetu z Orange jak jestem poza domem i mam ten problem. Pewnie to jakaś głupota bo to pierwsze uruchomienie tego a dla takiego laika jak ja to pewien problem...
Proszę o szybką pomoc.
Piszę tutaj ponieważ jestem zielony. Mam abonament w Orange internet Business Everywhere. Kupiłem netbooka Lenovo S10-2 z wbudowanym modemem okazało się, że jest to modem Ericsson F3507g. Problem polega na tym, że wkładam kartę SIM w odpowiednio przeznaczone do tego miejsce pod baterią no i nic... włączam lapka no i nic się nie robi. Włączam program Ericsson Wireless Manager 5 który miałem oryginalnie zainstalowany. Program ten pokazuje mi Modem nie został wykryty. Po prostu nie działa. Jest to dla mnie niezbędne ponieważ potrzebuje dostęp do internetu z Orange jak jestem poza domem i mam ten problem. Pewnie to jakaś głupota bo to pierwsze uruchomienie tego a dla takiego laika jak ja to pewien problem...
Proszę o szybką pomoc.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Lenovo S10-2 i Modem Ericsson F3507g
A bez karty system widzi modem?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
LASERek ja bym jeszcze się zastanowił czy zainstalowane jest całe oprogramowanie narzędziowe ze strony producenta. A laptop ma przycisk do włączenia łączności bezprzewodowej (WAN, Wi-Fi, Bluetooth) oraz czy jest on włączony?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Jak nie ma karty pisze "Brak karty SIM"
Ma taki przycisk próbowałem i włączyć i wyłączyć - bez zmian.
Jeszcze w połączeniach sieciowych mam coś takiego "WirelessMenagerRasConection" Rozłączono, z zaporą Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Modem. Może to w czymś wam pomoże ?
Ma taki przycisk próbowałem i włączyć i wyłączyć - bez zmian.
Jeszcze w połączeniach sieciowych mam coś takiego "WirelessMenagerRasConection" Rozłączono, z zaporą Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Modem. Może to w czymś wam pomoże ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To czyli jednak program wykrywa coś tam.LASERek pisze:Jak nie ma karty pisze "Brak karty SIM"
To jest chyba połączenie dial-up. Spróbuj zobaczyć jaki jest numer telefonu we właściowościach (powinien być *99# albo *99***1#). Następnie zdjąć żądanie PINu na karcie SIM (włóż kartę SIM do telefonu i wyłącz w opcjach) i spróbuj się połączyć. Aha i jeszcze może być potrzebne wprowadzenie dodatkowej komendy inicjującej modem (ustawienie APN'u) tak jak radzą tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>LASERek pisze:Jeszcze w połączeniach sieciowych mam coś takiego "WirelessMenagerRasConection" Rozłączono, z zaporą Ericsson F3507g Mobile Broadband Minicard Modem.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak w lenovo, ale w dellu trzeba go w biosie skonfigurować co ma włączać a czego nie tykać. Być może też od włączania modemu 3g może być skrót na klawiaturze FN+(Fxx) bo ja mam takie wrażenie, że modem cały czas ma wyłączone radio.LASERek pisze:Ma taki przycisk próbowałem i włączyć i wyłączyć - bez zmian.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A jaką nazwe użytkownika wpisać ? i jakie hasło do Orange Business Everywhere ?