Problem z TP-Link WR543G
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z TP-Link WR543G
Witam!
Ostatni zakupiłem router TP-Link WR543G. Rozdzielam internet osiedlowy (RJ-45, wszystko oparte o adres MAC). Z konfiguracją routera sobie poradziłem. Rozdzielam go na 2 komputery. 1 to stacjonarny, który łączy się kablem a drugi to laptop, który łączy się bezprzewodowo. DHCP jest wyłączone a adresy są przypisywane ręcznie. Teraz opiszę mój problem. Router działa, internet dostarczany jest do obu komputerów lecz... tylko przez 50 minut. Tzn. internet działa, wszystko wygląda w porządku a po 50 minutach bum... "Ustalanie adresu serwera...". Dzieje się tak i na komputerze, który łączy się przez kabel jak i na tym, który łączy się bezprzewodowo. Po 50 minutach znalazłem taki trick... Wyjmuje kabel z portu WAN w routerze. Przekładam go w kartę sieciową, którą mam w laptopie, czekam kilka sekund i przepinam kabel z powrotem w port WAN w routerze. Internet działa znów przez 50 minut... i tak w kółko. Co mam robić?
Ostatni zakupiłem router TP-Link WR543G. Rozdzielam internet osiedlowy (RJ-45, wszystko oparte o adres MAC). Z konfiguracją routera sobie poradziłem. Rozdzielam go na 2 komputery. 1 to stacjonarny, który łączy się kablem a drugi to laptop, który łączy się bezprzewodowo. DHCP jest wyłączone a adresy są przypisywane ręcznie. Teraz opiszę mój problem. Router działa, internet dostarczany jest do obu komputerów lecz... tylko przez 50 minut. Tzn. internet działa, wszystko wygląda w porządku a po 50 minutach bum... "Ustalanie adresu serwera...". Dzieje się tak i na komputerze, który łączy się przez kabel jak i na tym, który łączy się bezprzewodowo. Po 50 minutach znalazłem taki trick... Wyjmuje kabel z portu WAN w routerze. Przekładam go w kartę sieciową, którą mam w laptopie, czekam kilka sekund i przepinam kabel z powrotem w port WAN w routerze. Internet działa znów przez 50 minut... i tak w kółko. Co mam robić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z TP-Link WR543G
Czy masz zrobione "Clone MAC" z karty sieciowej kablowej na port WAN routera?politan pisze:wszystko oparte o adres MAC
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Oczywiście, że mam. Bez sklonowania adresu MAC internet w ogóle nie działa.
--update--
Przed samym wyłączeniem się internetu słyszę w routerze tak jakby zwalniało coś w środku i takie ciche piknięcie.
--update--
Przed samym wyłączeniem się internetu słyszę w routerze tak jakby zwalniało coś w środku i takie ciche piknięcie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dziwne, może router się zawiesza/przegrzewa. Sprawdź w innej sieci czy będzie tak samo.politan pisze:Przed samym wyłączeniem się internetu słyszę w routerze tak jakby zwalniało coś w środku i takie ciche piknięcie.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Co do przegrzewania to raczej nie bo jest zimny. Zawieszanie ? Też chyba odpada bo ciągle nalicza mu czas działania. Wyjmuje kabel, wkładam do innej karty sieciowej, przekładam z powrotem i działa... Nie wiem czego to wina.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może to jakieś dodatkowe zabezpieczenie ze strony dostawcy. Przykładowo analiza TTL pakietów wychodzących od Ciebie. Zabezpieczenie skuteczne, niemożliwe do wykrycia, łatwe do obejścia przez modyfikację TTL z poziomu Windows albo routera z podbijaniem TTL.politan pisze:Nie wiem czego to wina
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
A jak to zrobić ?wojteks pisze:łatwe do obejścia przez modyfikację TTL z poziomu Windows
- wojteks
- *** Administrator ***
-
- Użytkownik forum
Nie, nie umarło i ma się dobrze. Szukałem wcześniej i znalazłem np.: http://www.grzegorz.net/articles/index.php?id=xpttl . Wolałem zapytać tutaj specjalistów
. Jaką wartość ustawić ? 1 ? Szesnastkową czy dziesiętną ?

- wojteks
- *** Administrator ***
O jeden większą niż jest teraz, skoro jest 128 to ustaw 129 (dziesiętnie)politan pisze:Jaką wartość ustawić ?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie było teraz jej w ogóle. Utworzyłem nowy klucz DWORD. Tak więc jaką ustawić ?
--update--
To nie było TTL. Chyba mi się udało ! Zmieniłem adres LAN ze 192.168.1.1 na 192.168.2.1. Później zmieniłem IP ze statycznego na dynamiczne (chociaż mój ISP przydziela statyczny) i jak na razie działa.
--update--
To nie było TTL. Chyba mi się udało ! Zmieniłem adres LAN ze 192.168.1.1 na 192.168.2.1. Później zmieniłem IP ze statycznego na dynamiczne (chociaż mój ISP przydziela statyczny) i jak na razie działa.
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie jestem specem ale może to też pomoże:
Wyłączanie IPv6 w Firefoxie
Często w przeglądarce widnieje status "Ustalanie adresu serwera" i łączy dopiero po 2 minutach. Ale gdy szukasz w zakresie strony www jest ok?.
Przyczyną może być to że masz włączone IPv6. Większość serverów DNS cały czas używa IPv4.
Jeżeli nie chcesz mieć włączonego IPv6 to wpisz w okno przeglądarki about:config i naciśnij Enter, następnie w polu filtr wpisz ipv6 i podświetl wpis network.dns.disableIPv6 klikając na niego prawym przyciskiem myszy. Wybierz - przełącz.
To wyłączy IPv6. Większość serverów DNS cały czas używa IPv4, więc prawdopodobnie przyspieszy to przeglądanie internetu.
Wyłączanie IPv6 w Firefoxie
Często w przeglądarce widnieje status "Ustalanie adresu serwera" i łączy dopiero po 2 minutach. Ale gdy szukasz w zakresie strony www jest ok?.
Przyczyną może być to że masz włączone IPv6. Większość serverów DNS cały czas używa IPv4.
Jeżeli nie chcesz mieć włączonego IPv6 to wpisz w okno przeglądarki about:config i naciśnij Enter, następnie w polu filtr wpisz ipv6 i podświetl wpis network.dns.disableIPv6 klikając na niego prawym przyciskiem myszy. Wybierz - przełącz.
To wyłączy IPv6. Większość serverów DNS cały czas używa IPv4, więc prawdopodobnie przyspieszy to przeglądanie internetu.
Ostatnio zmieniony 2009-12-27, 21:03 przez Infotimes, łącznie zmieniany 1 raz.
Esencją wiedzy jest: mieć ją po to, aby jej używać - Konfucjusz
-
- Użytkownik forum
Internet działa do dziś. Pomogła zmiana adresu na dynamiczny
. Dziękuję za odpowiedzi !
Pozdrawiam !

Pozdrawiam !