Witam wszystkich!
Nie chcąc zakładać nowego wątku, podepnę się pod ten.
Posiadam BC w Erze wraz z modemem E160G.
Nie mam problemów z pracą modemu bezpośrednio z komputerem - połączenie stabilne i jak na moje potrzeby wystarczająca prędkość.
Problem pojawia się w momencie rozdziału internetu na inne komputery w sieci za pośrednictwem routera.
Mam Draytek-a Vigor 2910VGi - dostaję już szału. Co prawda modem współpracuje z nim i nawiązuje połączenie, ale czasami działa przez 3-4 godziny a zazwyczaj 3-4 minuty i otrzymuję komunikat PPP Shutdown

Wgrywałem już wszystkie możliwe wersje softu, powyłączałem UPnP.. nie pomaga. Dodam, że to nie tylko mój problem - ale jakoś "wielki" Draytek nie pali się by popracować nad softem..
Wczoraj kupiłem Inetllinet-a. Wszystko fajnie, tylko oprogramowanie nie pozwala ustawić maski podsieci na 255.255.255.255, a tak właśnie muszę ustawić parametr dla połączenia.
Dodam, że mam wykupioną usługę stałego IP.
Rozważałem więc Asusa, ale przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Skoro Asus-a można zmodyfikować, to może dałoby się zastąpić soft w Draytek-u lub US Robotics 9108A (taki też mam z USB)

jakimś alternatywnym i wykorzystać jednak posiadany sprzęt?
Na OpenWRT nie znalazłem jakoś listy podatnych na modyfikacje urządzeń.
Może źle kombinuję, jeśli tak doradźcie mi coś proszę.
Router pod BC musi obsługiwać 3 komputery i mieć możliwość przekierowania portów /konieczny dostęp z zewnątrz do poszczególnych kompów za pomocą pulpitu zdalnego/.
Z góry dzięki.