Huawei E160

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
samsung16
Początkujący użytkownik forum

Huawei E160

Post autor: samsung16 »

Witam

Pytanie jak w temacie. :)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-12-22, 22:40 ]
Niestety w poście nie widać opisu dodatkowego więc tutaj zamieszczę.

Czy E160 działa z ASUS WL 500g?
Brudsien
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E160

Post autor: Brudsien »

Z tego co wiem to nie bo te USB sa np do drukarki lub dysku zewnętrznego choc jest w nim linux wiec moze cos mozna pokombinować aby współpracował z modemami 3g
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Współpracuje jak zmienisz soft.
Awatar użytkownika
samsung16

Post autor: samsung16 »

A możecie powiedzieć na jaki?(Soft)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Na koppel-cz lub Open WRT.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
yaad

Post autor: yaad »

Witam wszystkich!
Nie chcąc zakładać nowego wątku, podepnę się pod ten.
Posiadam BC w Erze wraz z modemem E160G.
Nie mam problemów z pracą modemu bezpośrednio z komputerem - połączenie stabilne i jak na moje potrzeby wystarczająca prędkość.
Problem pojawia się w momencie rozdziału internetu na inne komputery w sieci za pośrednictwem routera.
Mam Draytek-a Vigor 2910VGi - dostaję już szału. Co prawda modem współpracuje z nim i nawiązuje połączenie, ale czasami działa przez 3-4 godziny a zazwyczaj 3-4 minuty i otrzymuję komunikat PPP Shutdown :(
Wgrywałem już wszystkie możliwe wersje softu, powyłączałem UPnP.. nie pomaga. Dodam, że to nie tylko mój problem - ale jakoś "wielki" Draytek nie pali się by popracować nad softem..
Wczoraj kupiłem Inetllinet-a. Wszystko fajnie, tylko oprogramowanie nie pozwala ustawić maski podsieci na 255.255.255.255, a tak właśnie muszę ustawić parametr dla połączenia.
Dodam, że mam wykupioną usługę stałego IP.
Rozważałem więc Asusa, ale przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Skoro Asus-a można zmodyfikować, to może dałoby się zastąpić soft w Draytek-u lub US Robotics 9108A (taki też mam z USB) ;) jakimś alternatywnym i wykorzystać jednak posiadany sprzęt?
Na OpenWRT nie znalazłem jakoś listy podatnych na modyfikacje urządzeń.
Może źle kombinuję, jeśli tak doradźcie mi coś proszę.
Router pod BC musi obsługiwać 3 komputery i mieć możliwość przekierowania portów /konieczny dostęp z zewnątrz do poszczególnych kompów za pomocą pulpitu zdalnego/.
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yaad pisze:Mam Draytek-a Vigor 2910VGi
Czy ten router ma port USB do którego podłacza się modem? Z opisu który znalazłem to nie wynika.
Nie pomagam na PW!
yaad

Post autor: yaad »

wojteks pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czy ten router ma port USB do którego podłacza się modem? Z opisu który znalazłem to nie wynika.
Tak, posiada USB i umożliwia podłączenie modemu 3G. Tak jak pisałem, nawet mi to działa, tylko dobija mnie ciągłe zrywanie połączenia. Z tego co doczytałem Draytek ma problemy z poprawną obsługą UPnP we współpracy z modemami 3G.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-26, 13:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 12:59 przez yaad, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ