Telefon jako modem vs modem USB

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Andrew_l
Początkujący użytkownik forum

Telefon jako modem vs modem USB

Post autor: Andrew_l »

Witam,

od klikunastu dni uzywam telefonu (nokia 6220 classic) jako modemu.
Net (play) hula jako tako (pomiary na speed test: 0.8mb, 0.7mb, 0.38mb). Biorąc pod uwage fakt, ze do tej pory w ogole nie mialem netu jest to jakas alternatywa, tym bardziej, za place 15 zl/0.5 GB, bez zadnej umowy (tylko abonament tel)
Rozwazam przejscoe do play online z modemem usb, byc moze z routerem D100.
Czego sie moge spodziewac w porownaniu z netem przez telefon?
Czy zwykly modem bedzie dzialac lepiej niz telefon?
Dodam, ze nie ma u mnie zasiegu 3G, a jesli jest, pojawia sie chwilowo. Tu drugie pytanie: czy podlaczenie anteny do modemu pozwolilo by na uzywanie 3G?

dzieki za info
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Telefon jako modem vs modem USB

Post autor: sp6huk »

Andrew_l pisze: Dodam, ze nie ma u mnie zasiegu 3G, a jesli jest, pojawia sie chwilowo. Tu drugie pytanie: czy podlaczenie anteny do modemu pozwolilo by na uzywanie 3G?
To, może zacznijmy od tego, że gdybyś nie miał zasięgu 3G to internet z Play by ci nie działał. Gdzie mieszkasz, powiat i województwo. To wszystko po kolei sprawdzimy ;)
Andrew_l

na telefonie czasem sie pojawi 3 G, ale b. rzadko. Na mapie Playa tez nie ma zasiegu 3 G
u mnie. Uzywam pakietu internet w telefonie.
Moja wichura to 55-002 Gajków, woj. Dolnośląskie, powiat Wrocław.

Dzienks!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Andrew_l pisze:na telefonie czasem sie pojawi 3 G, ale b. rzadko.
Jeżeli pojawia się czasami zasięg 3G to już dobry znak :ok: To, że na mapie nie jesteś w zasięgu nie oznacza wcale, że nie będzie u Ciebie Play działać. Z tego co zauważyłem to najbliższy nodeB znajduje się w miejscowości Siechnice, jakieś ~4 KM od Gajkowa, co w przypadku zakupu modemu a do niego anteny nie powinno stanowić problemu z odbiorem sygnału, drugi nodeB bardzo blisko bo ~5 KM znajduje się we Wrocławiu, przy ul. Tatarkowej, a więc jak byś kupił antenę kierunkową mógłbyś za jej pomocą złapać najlepszy sygnał z nodeB którego tylko chcesz, i w którego byś był zasięgu.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Jak jest z zasięgiem na zewnątrz?
Bardzo ładnie wiało z Wrocławia do Świętej Katarzyny jak tam nie było oficjalnie odpalonego NodeB. Tylko zasięg urywał się z domu, ale na zewnątrz całkiem nieźle. Podejrzewam, że nie będzie najmniejszego problemu ze złapaniem zasięgu.

[ Dodano: 2009-12-21, 23:17 ]
Nawet nie wiem, czy nie ma tam zasięgu. Pamiętam, że jechałem na rowerze w Lipcu z Siechnic na Bikupin i chyba było 3G.
Andrew_l

W tej chwili przelaczylem drugi tel na UMTS i mam 1-2 kreski 3 G w domu!
No czasem gubi, ale chyba nie jest zle.
Chyba pomysle nad modemem w playu. teraz daja router D100 za 40, wiec net bylby w calym domu :]

http://sklep.playmobile.pl/ecommerce/co ... netproduct

Co do anteny, nie chce otwierac nowego tematu na tamtym forum, ale doradzicie cos?
ja zielony jestem.. Czy te z tematu ponizej tez by pasowaly?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21369

Inna kwestia, czy jesli bym nawet mial dobry sygnal 3G, czy 1Mb/s w Playu bylby osiagalny...?

edit:
Marens, Ty masz widze D100 w Playu, tylko modem inny. Jak oceniasz?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Andrew_l pisze: Co do anteny, nie chce otwierac nowego tematu na tamtym forum, ale doradzicie cos?
ja zielony jestem..
Musiałbyś kupić antenę ;),
Andrew_l pisze:Inna kwestia, czy jesli bym nawet mial dobry sygnal 3G, czy 1Mb/s w Playu bylby osiagalny...?
Jaki transfer byś osiągał to jest w głównej mierze zasługa obciążenia stacji bazowej, oraz moc sygnału, która by z antena była na pewno odpowiednia. A więc jak teraz w miarę dobrze działa Ci internet z Play przez telefon, to z anteną zewnętrzną powinno być jeszcze lepiej :ok:
Andrew_l

Dzieki wielkie za pomoc!

pozdrawiam!

[ Dodano: 2009-12-22, 07:14 ]
Co by nie zakladac nowego tematu, wracam z pytankiem:
mam zamiar przetestowac po kolei neta u wszystkich operatorów, kupujac startery.
Ale nie mam modemu, wiec bede je wkladal do telefonu. Myslicie, ze to pojdzie?I czy wyniki beda wiarygodne na telefonie? jaki moge miec max transfer na telefonie (nokia 6220 classic jesli to ma znaczenie)? W okienku polaczenia jest zawsze 460 Kb/s. To jest max?
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

Andrew_l pisze:Myslicie, ze to pojdzie?
Jeśli telefon nie ma simlocka to nie powinno być problemów.
Andrew_l pisze:jaki moge miec max transfer na telefonie (nokia 6220
Ta Nokia na HSDPA do 3,6mbps, realnie wyciągniesz trochę mniej.

Jeśli jesteś zainteresowany ofertą Playa to może kup modem na wolnym rynku a wtedy będziesz mógł mieć 10GB za 45zł.
Poza tym od dziś jest 100GB w iPlusie do pobrania w godz 0:00 - 9:00
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Post autor: Lucas_21 »

A jak dana osoba np. Ja :) mam Nokie N95 na karte i laptop Acer Extensa 5630 to mogę jakoś używać telefonu jako modem? W telefonie mam ustawione wszystko na neta, działa mi net, i gg, ale jakbym chciał mieć neta na lapku przez telefon to da się tak?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

ale jakbym chciał mieć neta na lapku przez telefon to da się tak?
No pewnie że się da. Zajrzyj do :faq: i konfigurację <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Może telefon robić za modem. Możesz łączyć się za pomocą TopNetInfo, Nokia PC Suite, lub też zrobić dial-up ;)
Andrew_l

A ktos moze uzywa telefonu jako modemu ale polaczonego przez bluetootha z kompem?
jak to dziala? Tak jak na kablu czy jednak nie jest tak stabilnie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Prędkość bluetooth zależy od jego klasy, a więc są różne prędkości na bluetooth. Pewniej zawsze jest podłączyć kablem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Andrew_l pisze:Tak jak na kablu czy jednak nie jest tak stabilnie?
Ja używałem telefonu z EDGE jako modemu przez bluetooth i stabilność była bardzo dobra. Podejrzewam, że na 3g też by tak było. Jednak na HSDPA to już adapter BT może być wąskim gardłem i nie przepuścić pełnego HSDPA 3.6.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Andrew_l

Mysle ze 3,6 mbps i tak u mnie nie bedzie osiagalne. Jutro jade kupic adapter Bluetooth i zobaczymy jak dziala.
Innym problemem jest to, ze w nokii 6220 bateria jest slaba i praktycznie ciagle musi byc ladowana podczas pracy internetu az sie komorka grzeje... boje sie czy w ten sposob nie zajade baterii... :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrew_l pisze:boje sie czy w ten sposob nie zajade baterii...
Raczej tak ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Andrew_l

I jeszcze jedno: :D czasem pojawia mi sie na komorce 3,5G.
Jaki to oznacza transfer?
3 czy 3,5G na speed test mam 200-500 kbps. Tylko nie wiem czy nie ma ograniczenia w playu do 512 kbps na neta z telefonu....
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

Post autor: vw2008 »

Andrew_l pisze:I jeszcze jedno: :D czasem pojawia mi sie na komorce 3,5G.
Jaki to oznacza transfer?
Kolego to nie szybkość transferu tylko rodzaj połączenia :D 3.5G = HSDPA , 3G = UMTS
Więcej masz tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... light=3.5g

Wesołych Świat
T-mobile Biznes= 25GB :) + Huawei E5776 :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrew_l pisze:Tylko nie wiem czy nie ma ograniczenia w playu do 512 kbps na neta z telefonu....
Nie ma różnicy czy to modem, czy telefon :) Prędkość jest zawsze do 1mbps :)
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Prędkość jest zawsze do 1mbps :)
Jest mozliwe osiągniecie większej prędkości w play niz 1mb/s ? bo pytałem się kuzyna jaka ma prędkość [kazałem mu sprawdzić na speedtest.net] i mówił ze ma 1.6 mb/s wokół siebie ma niby 3 bts z play [według mapy BTS] nie chciało mi się wierzyć :szok: dlatego sie pytam :roll:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

vw2008 pisze:Jest mozliwe osiągniecie większej prędkości w play niz 1mb/s ?
Możliwości są dwie:
1. Wyjątki się zdarzają :hyhy:,
2. Speedtest podał nieprawidłowy wynik,

Można to łatwo sprawdzić pobierając dowolny plik z noc.gts.pl, i zobaczyć z jaką prędkością plik jest pobierany ;)
Awatar użytkownika
vw2008
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Możliwości są dwie:
1. Wyjątki się zdarzają :hyhy: ,
2. Speedtest podał nieprawidłowy wynik,
Musze do niego jechać i sprawdzić co i jak :) + zainstalować TNI z którego instalacja on miał problem :roll:
Bede wszystko wiedział i jak będzie więcej niż 1mb/s to opisze ten przypadek :hyhy:

Wesołych Świąt
Andrew_l

YaHooo pisze:Nie ma różnicy czy to modem, czy telefon Prędkość jest zawsze do 1mbps
Dla najnizszego abonamentu 29 zl/2GB play podaje transfer 512kbps, więc nie wiem... :niepewny:

sp6huk pisze:Jaki transfer byś osiągał to jest w głównej mierze zasługa obciążenia stacji bazowej, oraz moc sygnału, która by z antena była na pewno odpowiednia. A więc jak teraz w miarę dobrze działa Ci internet z Play przez telefon, to z anteną zewnętrzną powinno być jeszcze lepiej
no wlasnie, czy mozna jakos sprawdzic obciazenie nodeB? Tego w BOK mi raczej nie powiedzą...
Druga sprawa: z tego co widze najblizszy nadajniki: w Siechnicach, troche dalej w tym kierunku w Sw. katarzynie i z boku na Tatarakowej pracują na: 900/1800 i UMTS. Rozumiem, ze te 3,5 G u mnie pojawia sie wlasnie z nadajników UMTS i na nie bede musial skierowac antene kierunkowa?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrew_l pisze:Dla najnizszego abonamentu 29 zl/2GB play podaje transfer 512kbps, więc nie wiem... :niepewny:
Akurat szczerze się przyznam, że nie za batdzo znam ofertę Playa, więc mogłem się pomylić.
Andrew_l pisze:no wlasnie, czy mozna jakos sprawdzic obciazenie nodeB? Tego w BOK mi raczej nie powiedzą...
Raczej nie. Można tylko sprawdzić jak działa internet w nocy. Wtedy jeśli będzie poprawa (względem dnia) przyczyny należy się doszukiwać w znacznym obciążeniu nodeB.
Andrew_l pisze:Rozumiem, ze te 3,5 G u mnie pojawia sie wlasnie z nadajników UMTS i na nie bede musial skierowac antene kierunkowa?
Dokładnie tak jest. Dla ścisłości 3.5G to HSDPA.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Andrew_l pisze:A ktos moze uzywa telefonu jako modemu ale polaczonego przez bluetootha z kompem?
Ja za czasów BC miałem połączenie kompa z fonem via BT;

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7718
Andrew_l

YaHooo pisze:Raczej nie. Można tylko sprawdzić jak działa internet w nocy. Wtedy jeśli będzie poprawa (względem dnia) przyczyny należy się doszukiwać w znacznym obciążeniu nodeB
U mnie to wyglada tak:
godziny wieczorne:od 100kbps/88kbps 1-2/6 kreski na telefonie (download/upload) do 522/207 kbps (4/6kreski) srednio ok 400/150 kbps. Godziny wczesnoporanne: od 580/69 do 670/322 kbps (3-4/6kreski) wiec troche lepiej. Czy to swiadczy o duzym obciazeniu nodeB?
To sa szybkosci na telefonie podlaczonym do kompa kablem. Poprzez Bluetooth jest jeszcze gorzej a zasieg BT to max kilka metrów...

Jak pisalem wczesniej, planuje zakup internetu w play z routerem D100 i antene kierunkowa. Tak sie zastanawiam czy antena podniesie jeszcze transfer bo zamierzam poprzez router rodzielic sygnal na 2 komutery, wiec szybkosc spadnie o polowe na kazdym kompie. Czy moze po prostu zakupic 2 oddzielne modemy/abonamenty i jechac nimi bez anteny, z tymi 1-3/6 kreskami...?

Z tego co czytalem na :faq: w przeciwienstwie do EDGE/GPRS, dla UMTS/HSDPA poziom sygnalu ma znaczenie szybkosc netu, dlatego warto zakladac anteny kierunkowe.

pozdrawiam,
Wesolych i pogodnych Swiąt! :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Andrew_l pisze:godziny wieczorne:od 100kbps/88kbps 1-2/6 kreski na telefonie (download/upload) do 522/207 kbps (4/6kreski) srednio ok 400/150 kbps. Godziny wczesnoporanne: od 580/69 do 670/322 kbps (3-4/6kreski) wiec troche lepiej. Czy to swiadczy o duzym obciazeniu nodeB?
Moim zdaniem wina leży w dwóch przyczynach. Po pierwsze masz duże obciążenie sieci (większa prędkość wczesnym porankiem) oraz po stronie słabego sygnału (nie osiągasz maksymalnej prędkości rano). Zatem i tak i tak potrzeba Ci antenki.
Andrew_l pisze:w przeciwienstwie do EDGE/GPRS, dla UMTS/HSDPA poziom sygnalu ma znaczenie szybkosc netu, dlatego warto zakladac anteny kierunkowe.
Tak, to prawda. Najlepiej by było abyś zbadał jaką masz siłę sygnału w dBm za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Bo ja mając -95 osiągnąłem spokojnie 1mbps.
marcus1212

Post autor: marcus1212 »

Cześć!
próbuję podłączyć Nokię 6220Classic do kompa(laptop) i używać jako modemu przez Nokia PCsuite ale przy próbie połączenia wywala mi błąd... Powiem że używam netu w komórce bez problemu :( a przez komp nie da rady...
Komunikat wyświetlany: Nie można się połączyć z siecią. Aplikacja One Touch Access nie może się połączyć z danym urządzeniem.
O co chodzi? Czy Ty nie miałeś żadnych problemów???

Pozdr
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

A na kompie masz sterowniki do noki ? ;)
ODPOWIEDZ