WHR-G54S + TOMATO 1.19 PL + WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
siwyzg
Początkujący użytkownik forum

WHR-G54S + TOMATO 1.19 PL + WIFI

Post autor: siwyzg »

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na tym forum i mam do was pytanie dotyczace wymienionego w temacie routera i softu ktore po ciezkich walkach udalo mi sie zainstalowac.

Mam znajomego który chce sie polaczyc z siecia kolegi i wtym celu chcial wykorzystać zbedny router Buffalo WHR-G54S, ktory dostal od poprzedniego dostawcy internetu, tylko ze tam byl wgrany inny frimware niz ten standardowy od Buffalo, ale po ciezkich walkach udalo mi sie do niego dostac i wgrac Tomato 1.19 w polskiej wersji.

Problem polega na tym ze nie wiem jak ustawic teraz Tomato i komputer zeby router pelnil opcje wifi i zeby za pomoca jego mozna bylo sie polaczyc z do innej sieci. Znajdzie sie ktos kto pomoze mi rozwiazac ten problem ??? :czyta: przeszukalem juz chyba cale google i nic nie moge znalezc
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez siwyzg, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: WHR-G54S + TOMATO 1.19 PL + WIFI

Post autor: zDaleKi »

siwyzg pisze:Problem polega na tym ze nie wiem jak ustawic teraz Tomato i komputer zeby router pelnil opcje wifi i zeby za pomoca jego mozna bylo sie polaczyc z do innej sieci
Czy dobrze rozumiem, że chcesz aby ten router jednocześnie łączy się z inną siecią i przekazywał dalej sygnał? Czyli aby pełnił funkcję swego rodzaju repetera?
Nie jestem pewien czy taki router oferuje taką funkcjonalność a i tak większość z tych routerów co to potrafi nie pracuje najlepiej w takim układzie.
Najbezpieczniejszą opcją jest użycie dwóch urządzeń jedno do komunikacji z drugą siecią a drugie do rozsyłania sygnału lokalnie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
siwyzg
Początkujący użytkownik forum

Post autor: siwyzg »

ten router ma pelnic opcje wifi ktora sie polaczy z innym routerem poniewaz wbudowane wifii w laptopie jest za slabe i dlatego chcę zeby ten WHR-G54s pelnil ta opcje bo jest wzbogacony w lepsza antene i po zalogowaniu sie na router i sprawdzeniu dostepnych sieci , wykrywa mi ta siec do ktorej chcę sie podlaczyc, tylko teraz pozostaje to ustawic zeby sie polaczyc bo w ustawieniach routerach nie mam takiej mozliwosci i mysle ze bym musial sie jakos inaczej polaczyc z pierwszym routerem zeby miec mozliwosc wyboru sieci bezprzewodowych

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2009-12-22, 11:10 ]
Sorry za bezpośrednie pytanie, ale ty jesteś z Polski czy jedziesz translatorem?
Ostatnio zmieniony 2009-12-22, 11:08 przez siwyzg, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

siwyzg pisze:tylko teraz pozostaje to ustawic zeby sie polaczyc
Prosty router z "WiFi" (że tak to nazwę) może pracować w dwóch trybach. AP lub APC. Pracując jako AP rozsiewa sygnał po domu ale wtedy nie połączysz się z innym routerem. Natomiast w trybie APC (client) możesz połączyć się z innym routerem ale nie będziesz mógł tego sygnału przekazać dalej po WiFi.
Chyba, że ten router ma jeszcze inne tryby, zobacz tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495
Masz u siebie tryb WDS Repeater lub Uniwersal Repeater?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

BliSki pisze:Prosty router z "WiFi" (że tak to nazwę) może pracować w dwóch trybach. AP lub APC.
Tylko tych z APC jest dosłownie kilka.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:Tylko tych z APC jest dosłownie kilka
Dlatego właśnie się pytam, czy tam są takie możliwości. Względnie czy ma WDS Repeater lub Uniwersal Repeater (co i tak nie gwarantuje sukcesu).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ