Najlepszy firmware dla Sierra Aircard 880/881?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czarnyte
Początkujący użytkownik forum

Najlepszy firmware dla Sierra Aircard 880/881?

Post autor: czarnyte »

Witam,
Posiadam modem Sierra Aircard 880 (PCMICA). Ostatnio zaktualizowałem firmware do wersji F1_2_3_22AP i nie wiem czy to był dobry krok. Na testach (np. speedtest.net) modem jest znacząco wolniejszy, porównując do brata Compass 885, na starym firmware było lepiej. Jeśli jednak chodzi o transfery ściagnania jest bez zmian, czyli dobrze. Stabilność połączenia jest bardzo dobra, czułość również. Niestety update firmware Sierra jest zautomatyzowany, nie można sobie zrobić backup starego firmware. Czy ktoś z was ma może zrobiony zrzut starszych wersji, z tego co wielu z was testuje różne wersje softów na tych modemach 880/881.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Najlepszy firmware dla Sierra Aircard 880/881?

Post autor: krystianb »

czarnyte pisze:Na testach (np. speedtest.net) modem jest znacząco wolniejszy, porównując do brata Compass 885, na starym firmware było lepiej. Jeśli jednak chodzi o transfery ściagnania jest bez zmian, czyli dobrze. Stabilność połączenia jest bardzo dobra, czułość również
Olej ten głupi test. Jeśli dalej transfer jest taki sam i pingi testowane poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> się nie zmieniły, to jest wszystko jak należy i nie warto ryzykować zmiany firmware, bo można modem ugotować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
czarnyte

Pingi są różne w zalezności od strony wahaja sie od 120-300 ms, przy poziomie sygnału -107dB. Ale czasami zdarza sie i ping 2000... Ściaganie plików zalezy od pory dnia no i poziomu sygnału od 70 kB/s do 300 kB/s. W dalszym ciagu nie jestem przekonany ze dobrze zrobiłem zmieniajac firmware. Szkoda ze nie mam dokładnego porównania do starego softu. Aha pokazuje mi że łączy mi na 7,2 Mbit, karta Iplus...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czarnyte pisze:przy poziomie sygnału -107dB
Masz bardzo słaby sygnał. Umieść modem w innym miejscu albo dołóż antenę.
Nie pomagam na PW!
czarnyte

Zgadza sie sygnał akurat w tym miejscu w domu jest kiepski, po przejsciu do pokoju brata na drugą strone mieszkania sygnał wzrasta do -87db czyli juz jest niezły. Ale pingi pozostaja na poziomie ok. 200 ms., transfer jest podobny. Ale tak jak pisałem stabilność pomimo tak słabego sygnału jest dobra. Ciekawy jestem czy ktos sobie zrobił backup starszych firmware'ów, czy ktos sobie testował na różnych softach taki modem. Na stronie Sierry jest wyłącznie ten do którego zaktualizowałem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czarnyte pisze:na drugą strone mieszkania sygnał wzrasta do -87db
Jest lepszy ale dalej słabawy, wystaw modem za okno u brata i wtedy sprawdź. Ping koło 200ms na internecie mobilnym nie jest zły. Zrób testy koło 2 w nocy o ile nie masz tej usługi w iPlusie bo jakiś zasysacz może obciążać Node B.

Weź również pod uwagę że są święta w więcej osób korzysta z internetu przez cały dzień.
Nie pomagam na PW!
czarnyte

Najlepszy sygnał to 75 dB, pingi 113-280 (różnie zaleznie od strony), transfery niezmienne. Ale dziwi mnie ta znacząca róznica w syntetycznych testach (na stronach testujących) na korzyść Compass 885 (jestem na bank pewien że kiedyś przy tym samym sygnale nie było jej, a czasami AC880 był lepszy). Podejrzewam ze to ten soft...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

czarnyte pisze:Najlepszy sygnał to 75 dB, pingi 113-280 (różnie zaleznie od strony), transfery niezmienne.
No to jest dobrze. Po prostu sieć komórkowa to nie kabel i pingi są zmienne. Ja też mam iPlusa to mam różne pingi. Mam rozrzut od 90ms do 250 i to niezależnie od modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
czarnyte

Dziś napisałem do tech-supportu Sierry, zobaczymy co napiszą odnośnie firmware.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ok, zatem czekamy aż coś napiszą.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
czarnyte

Już odpisali... Podejrzewałem takiej odpowiedzi

"There is no way of downgrading the software because every update program does a check of the version number before updating. We usually suggest firmware upgrade when customer are ** Zabronione ** stability issues with their connection."

Numer firmware jest sprawdzany podczas aktualizacji i potem brak drogi powrotnej do poprzedniej wersji. Swoją drogą dziwię się dlaczego nie ma możliwości archiwizacji dotychczasowego firmware jak podczas aktualizacji biosu płyt głównych... Tak więc konkluzja z ich odpowiedzi taka: Nie aktualizujcie firmware dopoki Sierra tego nie zasugeruje, aktualizacja nieprawidłowym firmware jest nieodwracalna dla normalnego użytkownika i skończy sie to wysłaniem sprzętu do serwisu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No to mamy przynajmniej jasność czy da się zrobić downgrade. Ale szkoda, że nie da się tego zrobić. Chyba, żeby pogrzebać w pliku exe i zmienić kilka bajtów. Lecz to dość trudna sprawa i nie wiem kto by chciał tak eksperymentować ze swoim modemem.
czarnyte

Coś mi się wydaje, że wojteks miał rację... W święta więcej towarzystwa siedziało na modemach, teraz sytuacja wróciła do normy :) . Takie rezultaty miałem dawniej jak na wycinku z dzisiejszych testów. Pingi nie przekraczają 200, transfer ciągły z www.noc.gts.pl ok. 250 kb/s
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To ładnie jak tak :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czarnyte pisze:W święta więcej towarzystwa siedziało na modemach
Dokładnie, wiele osób (studentów i nie tylko) zjechało do rodzin na święta i wszystko się przytkało.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ