Antena Kierunkowa do Option GlobeSurfer Icon 7.2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Arkito
Użytkownik forum

Re: Antena Kierunkowa do Option GlobeSurfer Icon 7.2

Post autor: Arkito »

Chyba najlepiej robić o tej godzinie :) Najmniej zapchane łącze nie? :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Arkito pisze:Chyba najlepiej robić o tej godzinie :) Najmniej zapchane łącze nie? :P
Trzeba sprawdzić, jak sytuacja wygląda o każdej porze. Tylko modem to za okno wystaw i możesz nim w różne strony kręcić po woli, i patrzeć na sygnał w TNI.
Arkito
Użytkownik forum

No to chłopaki sukces jak się patrzy :) Połączyło się :) Żeby sprawdzić czy na pewno to sprawdziłem jakie są pingi i przy zasięgu żadnej kreski miałem 100ms :) Dobra zaraz popiszemy co i jak dokładniej bo teraz pisze na kolanie a na dodatek do góry nogami :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No to dobrze, że udało Ci się połączyć :ok: I pingi jak na tak dużą odległość bez anteny zewnętrznej są bardzo dobre. Tylko jeszcze jutro np. po południu sprawdź, czy da radę się połączyć. Podaj moc sygnału jaką uzyskałeś w jednostce dBm ;) A sprawdzałeś transfer ?
Arkito
Użytkownik forum

Nie transferu nie sprawdzałem bo nie miałem jak w myszkę klikać szczerze mówiąc :) Ale skoro się połączyło to chyba dobrze nie? :ok:

[ Dodano: 2009-12-28, 00:27 ]
sp6huk pisze:Podaj moc sygnału jaką uzyskałeś w jednostce dBm ;)
Niestety tego też nie miałem jak bo miałem włączone sprawdzanie pingu jak wyciągałem rękę za okno i myszkę miałem też ustawioną na kliknięcie połącz :) A potem poprostu przewinąłem pasek i widziałem jakie były pingi :)

Edit:

A powiesz mi ile orientacyjnie mogę mieć kresek z tą anteną kierunkową którą poleciłeś? :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Arkito pisze:Nie transferu nie sprawdzałem bo nie miałem jak w myszkę klikać szczerze mówiąc :) Ale skoro się połączyło to chyba dobrze nie? :ok:
No dobrze, że udało się połączyć, ważne, że pingi szły. Ale jutro sprawdź transfer, i niech ktoś Ci przy tym pomoże :D
Arkito pisze:Niestety tego też nie miałem jak bo miałem włączone sprawdzanie pingu jak wyciągałem rękę za okno i myszkę miałem też ustawioną na kliknięcie połącz
Koniecznie to sprawdź :hyhy:
Arkito pisze:A powiesz mi ile orientacyjnie mogę mieć kresek z tą anteną kierunkową którą poleciłeś?
Nikt tego Ci nie powie, jak podłączysz antenę to się dowiesz. Tylko jest jedno, "ale". Starczy Ci 10 metrów kabla od anteny, bo nie zaleca się stosowania dłuższego ? :]
Arkito
Użytkownik forum

sp6huk pisze:Nikt tego Ci nie powie, jak podłączysz antenę to się dowiesz. Tylko jest jedno, "ale". Starczy Ci 10 metrów kabla od anteny, bo nie zaleca się stosowania dłuższego ? :]
A jakie to ma znaczenie? :) Co zmienia długość kabla? :)

Edit:

A i jeszcze jedno, pytałem tych z cybertech czy mogą mi dołączyć ten konektor i dołączą :) Więc wszystko jest jak ta lala :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Arkito pisze:A jakie to ma znaczenie? :) Co zmienia długość kabla? :)
Czym dłuższy kabel, tym większe tłumienie sygnału, co przekłada się na zysk anteny. I wtedy antena można powiedzieć "będzie mniej wydajna".
Arkito
Użytkownik forum

Odświeżam temat ponieważ mam kolejny problem :) Otóż mam zasięg UMTS około 38% i łapie mi też HSDPA też coś około 30% i tu mam problem ponieważ te zasięgi się zmieniają co jakiś czas raz UMTS a raz HSDPA a przez to nie mogę sobie normalnie grać. Można jakoś ustawić żeby łapało tylko jeden zasięg? Jeśli tak to bardzo proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Arkito pisze:raz UMTS a raz HSDPA a przez to nie mogę sobie normalnie grać. Można jakoś ustawić żeby łapało tylko jeden zasięg?
Było XXX razy na forum. W tle musi pracować ping np. ping -t -l 200 wp.pl (l to małe L)
Wartość parametru po l nalezy dobrać doświadczalnie.
Nie pomagam na PW!
Arkito
Użytkownik forum

A jeszcze jedno. Dzisiaj rano zauważyłem straszną zmianę i nie wiem czym to jest spowodowane. Powiedzmy przez 5 minut mam ping w granicach 100 a nagle na 5 minut włącza się coś takiego że mam ping około 600 :( Nie wiem co się dzieję i jak mam sobie z tym poradzić :( Odeśle ktoś do jakiegoś podobnego tematu lub poradzi co mam zrobić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Arkito pisze:lub poradzi co mam zrobić?
Skoro masz marny sygnał to może antena by cos pomogła ale problemem może być obciążenie stacji bazowej i na to nic nie poradzisz. Dziś sobota, marna pogoda to wszyscy zasysają z torrentów/RS itp.
Nie pomagam na PW!
Arkito
Użytkownik forum

Może pójdę pokręcić anteną może to coś pomoże :( Teraz mam pingi w okolicach 1000ms :( :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Arkito pisze:Teraz mam pingi w okolicach 1000ms
Jak kręcenie anteną nie pomoże to niestety nic sienie da poradzić (no może zmiana anteny na mocniejszą)
Nie pomagam na PW!
Arkito
Użytkownik forum

Ale jeszcze wczoraj wszystko było dobrze :( Ładne pingi w granicach 100ms i prędkość ściągania około 300kb/s :) A teraz nie wiem co się stało. Tak sobie myślę, że może to przez tą okropną pogodę :( No ale moc sygnału diametralnie się nie zmieniła :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Arkito pisze:A teraz nie wiem co się stało.
Sobota i ludzie w domach siedzą backupując internet.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wojteks pisze:Sobota i ludzie w domach siedzą
Siedzą, bo kraj zasypało ;)
Zatem każdy z nudów siedzie i surfuje ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Arkito
Użytkownik forum

Ja już na to wszystko naprawdę nie mam siły :( Próbowałem wszystkiego co tylko możliwe :( Dzisiaj przekręciłem antenę i mam 41% a czasami 45% i internet chodzi jeszcze gorzej :( Ping to sobie tak lata od 75ms do 2000ms :( Może zrobię wieczorem format kompa i pomoże? :( Może wiecie jak ustabilizować to połączenie :cry:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Arkito pisze:Ping to sobie tak lata od 75ms do 2000ms
A jaka sytuacja jest późno w nocy (tak 2-3)? Bo to może być niestety obciążenie sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Arkito
Użytkownik forum

Wczoraj trochę grałem koło 3 nad ranem i było lepiej ale czasami też wskakiwały bardzo wysokie pingi :( Czasami jest elegancko a czasami beznadziejnie :( wychodzi na to że o graniu mogę spokojnie zapomnieć :(

Edit: Gra jak gra najwyżej będę grał nie onilne w gierki ale czasami w przeglądarce wyskakuje błąd wczytania strony i to też strasznie denerwuje :(

Edit 2 : Moje aktualne osiągi :) Nie jest tak źle :) Wolę żeby było tak cały czas niż 75ms a potem nagle 1000ms :(

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Arkito pisze:Wczoraj trochę grałem koło 3 nad ranem i było lepiej ale czasami też wskakiwały bardzo wysokie pingi
Czyli można by sprawdzić czy tak się dzieje na innym komputerze, oraz (najlepiej by było to zrobić) w innej lokalizacji, żeby sprawdzić czy to nie wina sieci komórkowej.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Arkito
Użytkownik forum

A może są jakieś programy które stabilizują połączenie? :) Ps Orientujecie się może jaka jest prędkość internetu w orange po przekroczeniu limitu w zasięgu UMTS? Nie wiem czy rodzaj technologii ma jakieś znaczenie ale pomyślałem sobie że może mam limt tylko tego jeszcze nie zauważyłem bo pierwszy raz mam zasięg UMTS HSDPA :)
Proszę o szybkie odpowiedzi bo chciałem się trochę pocieszyć :roll:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Arkito pisze:Orientujecie się może jaka jest prędkość internetu w orange po przekroczeniu limitu w zasięgu UMTS?
Taka sama,jak w GPRS - 24 kbps w niższych taryfach i 64 kbps w Premium i Platinum.
ODPOWIEDZ