Czy dokupywać antenę zewnętrzną?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malygrzyb
Początkujący użytkownik forum

Czy dokupywać antenę zewnętrzną?

Post autor: malygrzyb »

Poziom sygnału EvDO w moim routerze Axesstel MV410 jest na poziomie 89dBm. Nie wiem czy to mało czy dużo :cfaniak: . Zastanawiam się nad zakupem anteny zewnętrznej (Antena FREEDOM CDMA-10 400-470 MHz + 10 m przewodu + wtyk TNC) czy to coś da czy tylko ładnie będzie wyglądać na kominie. Mój router znajduje się na parterze przy oknie, do stacji bazowej mam w prostej linii chyba około 14km, mieszkam w lesie :D . Podpowiedzcie :papa: ...
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Czy dokupywać antenę zewnętrzną?

Post autor: Grupens »

Nie zastanawiaj się tylko kupuj. Pomoże na pewno: ustabilizuje łącze oraz zwiększy transfer (tak było w moim przypadku). :super:
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Kupuj antenę bez zastanowienia. Twoja moc sygnału nie jest zła, ale może być lepsza dzięki czemu będziesz mógł uzyskać lepszy transfer i pingi ;) Ta antena co podałeś będzie OK :ok: Tylko kup ją w dipol.com.pl a nie na allegro.
malygrzyb

ok, namówiliście mnie na zakup :) , kupię ją na pewno w tym sklepie http://www.dipol.com.pl/ bo w ogóle tam ją znalazłem ;) dzikie za odpowiedzi

P.s. a to fotki z szybkości mojego łącza w różne dni ze strony speedtest.net
sami oceńcie czy jest to miarodajne :cfaniak:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Ten drugi test prędkości jest na pewno nie marodajny, bo gdzie na Orange Freedom Pro ~33 Mb/s :rotfl: Max to 3,1 Mb/s ;) Z czego Orange ogranicza do 1 Mb/s. Jak podłączysz antenkę, to daj znać w jakim stopniu pomogło :ok:
malygrzyb

dobrze powiadomię ;) ale to prawdopodobnie dopiero po świetach, te testy były wykonywane na dwoch komputerach, pierwszy na laptopie a drugi na dobrym PCie, pewnie to miało wpływ na te 32Mb/s :]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

malygrzyb pisze: pewnie to miało wpływ na te 32Mb/s :]
Wpływ na to miał z pewnością błędny pomiar prędkości przez speedtesta, co czasami się zdarza :]
sq6aah

Post autor: sq6aah »

A ja mam pytanie :)
Posiadam antene od telefonu stacjonarnego(radiowaego) i czy mógłbym ją użyć do wyżej wymienionego routera? I czy przyniesie to jakieś efekty.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

sq6aah pisze:Posiadam antene od telefonu stacjonarnego(radiowaego) i czy mógłbym ją użyć do wyżej wymienionego routera? I czy przyniesie to jakieś efekty.
Zależy jakiego. Zdjęcie z wymiarami (anteny) albo zdjęcie terminala nam powinno wystarczyć. Bo telefonów radiowych było kilka rodzajów, od terminali gprs 900/1800MHz) przez NMT (taka była by bardzo przydatna) po radiodostęp bodajże 160MHz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
sq6aah

Post autor: sq6aah »

Obrazek

Postanowiłem rozwiązać umowę z TP i pomyślałem że antena może się jeszcze do czegoś przydać. ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Posiadając taką antenę nie przyniesie ona żadnych rezultatów jeżeli chodzi o CDMA. Nawet nie wiem czy to jest na częstotliwość 450 MHz :D Jak coś to kup sobie TAKĄ antenkę z DIPOLA.
ODPOWIEDZ