Od jakiegoś czasu walczę bezskutecznie z następującym problemem:
Jest sobie router WRT54G3G a w nim modem merlin XU870 z kartą orange. Skonfigurowany, łączy się z operatorem i działa, po podłączeniu laptopa/PCta do portu LAN mogę korzystać z internetu. Ruch wychodzący jest OK. Problem w drugą stronę. Na zakładce Status -> Router mogę odczytać adres IP jaki został mi w danej chwili przydzielony przez operatora (np: 91.94.140.224) jednak gdy próbuje z komputera obok podłączonego do normalnego kablowego internetu połączyć się z tym adresem to nic z tego nie wychodzi. Adres nie odpowiada na pingi, na porcie 8080 nie loguje się do routera, słowem nie przechodzi nic z zewnątrz.
Jakie jest rozwiązanie tego problemu? Czy potrzebne są jakieś specjalne ustawienia w samym routerze czy może ruch w tą stronę blokowany jest przez samą bramkę operatora orange i wymagana jest po prostu specjalna karta SIM?
Jak połączyć się z zewnątrz z routerem pracującym na GPRS/UM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak połączyć się z zewnątrz z routerem pracującym na GPRS/UM
Włączenie VPN (telefon do BOK i załatwione, nie działa na CDMA zdaje się)Jakie jest rozwiązanie tego problemu?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Trochę to trwało ale w końcu się udało.
Rzeczywiście VPN ale w sensie alternatywnego punktu dostępu w Orange. W routerze WRT54G3G w zakładce Setup -> 3G/UMTS Network w polu APN Configuration wybieramy Custom Values i zamiast standardowych:
APN Name: internet
Username: internet
password: internet
wpisujemy
APN Name: vpn
Username: vpn
password: vpn
Oczywiście tak jak kolega napisał, usługę trzeba wcześniej aktywować na infolinii. Ja na początku dzwoniłem pod *100 ale tam nie za bardzo wiedzieli co ze mną zrobić, w końcu kazali zadzwonić pod *800 i potem 2 -> 1
Trzeba tylko odszukać kod abonencki z umowy.
Po takim zabiegu router uzyskuje publiczny adres IP który nawet odpowiada na ping. Zdalny dostęp do routera mam, przekierowania na urządzenia w sieci wew działają, super!
Dzięki za naprowadzenie.
Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.
Rzeczywiście VPN ale w sensie alternatywnego punktu dostępu w Orange. W routerze WRT54G3G w zakładce Setup -> 3G/UMTS Network w polu APN Configuration wybieramy Custom Values i zamiast standardowych:
APN Name: internet
Username: internet
password: internet
wpisujemy
APN Name: vpn
Username: vpn
password: vpn
Oczywiście tak jak kolega napisał, usługę trzeba wcześniej aktywować na infolinii. Ja na początku dzwoniłem pod *100 ale tam nie za bardzo wiedzieli co ze mną zrobić, w końcu kazali zadzwonić pod *800 i potem 2 -> 1
Trzeba tylko odszukać kod abonencki z umowy.
Po takim zabiegu router uzyskuje publiczny adres IP który nawet odpowiada na ping. Zdalny dostęp do routera mam, przekierowania na urządzenia w sieci wew działają, super!
Dzięki za naprowadzenie.
Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No niestety to jest płatne , ale chyba zbyt drogie to nie jestzielak pisze:Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jedni konsultanci mówią że płatne inni że nie. Może zależy to od tego co się chce od orange. Bo VPN dają zarówno tym którzy chcą mieć publiczny adres jak i tym którzy chcą się pozbyć kompresji www, może tylko dla tych jest bezpłatnyzielak pisze:Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!