Jak połączyć się z zewnątrz z routerem pracującym na GPRS/UM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zielak
Początkujący użytkownik forum

Jak połączyć się z zewnątrz z routerem pracującym na GPRS/UM

Post autor: zielak »

Od jakiegoś czasu walczę bezskutecznie z następującym problemem:

Jest sobie router WRT54G3G a w nim modem merlin XU870 z kartą orange. Skonfigurowany, łączy się z operatorem i działa, po podłączeniu laptopa/PCta do portu LAN mogę korzystać z internetu. Ruch wychodzący jest OK. Problem w drugą stronę. Na zakładce Status -> Router mogę odczytać adres IP jaki został mi w danej chwili przydzielony przez operatora (np: 91.94.140.224) jednak gdy próbuje z komputera obok podłączonego do normalnego kablowego internetu połączyć się z tym adresem to nic z tego nie wychodzi. Adres nie odpowiada na pingi, na porcie 8080 nie loguje się do routera, słowem nie przechodzi nic z zewnątrz.

Jakie jest rozwiązanie tego problemu? Czy potrzebne są jakieś specjalne ustawienia w samym routerze czy może ruch w tą stronę blokowany jest przez samą bramkę operatora orange i wymagana jest po prostu specjalna karta SIM?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak połączyć się z zewnątrz z routerem pracującym na GPRS/UM

Post autor: wojteks »

Jakie jest rozwiązanie tego problemu?
Włączenie VPN (telefon do BOK i załatwione, nie działa na CDMA zdaje się)
Nie pomagam na PW!
zielak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zielak »

Trochę to trwało ale w końcu się udało.
Rzeczywiście VPN ale w sensie alternatywnego punktu dostępu w Orange. W routerze WRT54G3G w zakładce Setup -> 3G/UMTS Network w polu APN Configuration wybieramy Custom Values i zamiast standardowych:
APN Name: internet
Username: internet
password: internet
wpisujemy
APN Name: vpn
Username: vpn
password: vpn
Oczywiście tak jak kolega napisał, usługę trzeba wcześniej aktywować na infolinii. Ja na początku dzwoniłem pod *100 ale tam nie za bardzo wiedzieli co ze mną zrobić, w końcu kazali zadzwonić pod *800 i potem 2 -> 1
Trzeba tylko odszukać kod abonencki z umowy.
Po takim zabiegu router uzyskuje publiczny adres IP który nawet odpowiada na ping. Zdalny dostęp do routera mam, przekierowania na urządzenia w sieci wew działają, super!
Dzięki za naprowadzenie.

Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

zielak pisze:Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.
No niestety to jest płatne , ale chyba zbyt drogie to nie jest
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

zielak pisze:Aha, zgodnie z tym co usłyszałem na infolinii, usługa alternatywnego APNa jest płatna i kosztuje 5zł miesięcznie.
Jedni konsultanci mówią że płatne inni że nie. Może zależy to od tego co się chce od orange. Bo VPN dają zarówno tym którzy chcą mieć publiczny adres jak i tym którzy chcą się pozbyć kompresji www, może tylko dla tych jest bezpłatny :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ