GPRS - EDGE IPLUS PROBLEM

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mr_fish
Początkujący użytkownik forum

GPRS - EDGE IPLUS PROBLEM

Post autor: mr_fish »

Witam.
Od miesiaca jestem posiadaczem uslugi IPLUS (modem sony ericsson gc89). Mieszkam we wrocławiu i mam problem z dostepem do internetu. Uzywam aplikacji Sony Ericsson Wireless Manager, ktora pokazuje w zasiegu jakiej technologi aktualnie sie znajduje. W miejscu mojego zamieszkania po wlaczeniu internetu mam przez chwile gprs i internet chodzi poprawnie (o ile mozna sie cieszyc z predkosci gprs) ale po chwili przeskauje mi edge i net przestaje <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dzialac.. Transfer spada do 0 kb/s z przeblyskami 0.5 kb/s... Obecnie stosuje komorke i uzywam tylko gprs. I teraz mam takie pytania.
1) Czym jest spowodowane ze edge mimo ze lapie zasieg to nie dziala wcale. Czy jest to moze jakis zasieg "szczatkowy" tzn jestem na granicy edge i dlatego nie dziala. Czy ewentualnie jest jakies wyjscie z tej sytuacji?
2) Mimo wszystko chcialbym stostowac zamiast komorki karte gc89. Nawet jezeli mialaby dzialac tylko w gprs. Tylko jak przestawic karte na dzialanie tylko w gprs zeby nie wchodzil edge? W obsludze iplusa powiedzieli mi ze w ustawieniach mam przestawic dlugosc fali ale to nic nie daje :( (swoja droga ta pomoc w iplusie jest beznadziejna.. napisalbym kilka zdan na ten temat ale wole juz bardziej sie nie denerwowac.. ehh..). Czy jest mozliwosc rozwiazania tego problemu?
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
znamsie
Użytkownik forum

Pasmo częstotliwości

Post autor: znamsie »

Napisałeś, że zmieniłeś "pasmo częstotliwości", ale na jaką wartość? EDGE w Plusie działa na pojedynczej częstotliwości, ale nie pamiętam na jakiej, czy 1800 czy 900mhz.

A propos czemu uważasz, że beznadziejna jest pomoc w iPlusie?
E70 via USB
tomek-plusgsm
Początkujący użytkownik forum

Re: GPRS - EDGE IPLUS PROBLEM

Post autor: tomek-plusgsm »

Prawdopodobnie zasieg EDGE w miejscu gdzie mieszkasz jest bardzo słabiutki, dlatego mimo ze "masz" edga to szybszy u Ciebie jesy GPRS. W ustawieniach programu, w paśmie częstotliwosci zdaje się....ustaw sobie zeby pracował tylko na 1800, czyli bedziesz mial tylko GPRS. Edge pracuje na 900 mhz.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Słowo antena aż ciśnie się na usta. Dowiedz się gdzie jest najbliższy BTS z EDGE, jaką ma częstotliwość, dokup odpowiednią antenę i już. To ma nawet plusy, bo jeżeli GPRS jest z nadajnika 900MHz a EDGE z 1800MHz, wtedy kupując antenę 1800MHz eliminujesz nadajnik z 900MHz. Skoro mieszkasz w mieście, to będzie tam dużo nadajników, więc nie wiem czy lepsza będzie antena kierunkowa czy bat. Sam zdecyduj.
Latka lecą...
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Przychylam się do ostaniej odpowiedzi kolegi @sardo nunspa. Antena zewnętrzna powinna pomóc. Skoro mieszkasz w mieście, to raczej trudno byłyoby Ci się wpasować z kierunkową i ustawć ją tak, żeby trafiała na odpowiedni nadajnik nie napotykając po drodze innego. Może wyjść np. tak, że ustawisz ją i będzie tylko gorzej, bo będą duże zakłócenia.
Ja spróbowałbym z antenką dookólną. One są dwuzakresowe, więc będziesz mógł eliminować jedno pasmo za pomocą oprogramowania SE i wyczaisz jak lepiej chodzi; na 1800 zy na 900.
Back to the Future ;)
ODPOWIEDZ