zapytanie o modem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
zapytanie o modem
Witam. Mieszkam na małej wiosce gdzie jedyny internet który mogłem załozyc byl to net z play-a nie sciagam niczego tylko do rozmow na komunikatorach i przegladania stron wystarczyl lecz ostatnio zakupilem laptopa z karta wi-fi no i pasowalo by podzielic sygnal wiem ze moge to zrobic za pomoca rutera HUAWEI D100 tylko pytanie czy ma to sens zakup takiego rutera i czy nie zwolni mi neta jak pójdzie sygnał na dwa kompy które będa kożystac z netu jednocześnie. według programu play-a poziom sygnały w tej chwili mam na poziomie 74 % HSDPA i przeskakuje na 66%WCDMA (może ktoś wie o co w tym biega bo ja jestem początkujący z kompem). Czasem poziom sygnału skacze miedzy 17 a 99 %. i powiedzcie czy jest sens pakowac 200-300 złoty na taki ruter?? i czy nie bedzie pozniej wygladac to tak ze wlacze neta na dwoch kompach i moge sobie zrobic kolacje i zjesc bo bedzie sie tyle strona ładowac??:)
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: zapytanie o modem
To były rozmowy gg, czy video jak Skype? A strony też są różne. Bo jak się ogląda całymi dniami YouTube to limicik pójdzie w kilka dni.rojkow3 pisze:nie sciagam niczego tylko do rozmow na komunikatorach i przegladania stron wystarczyl
Moim zdaniem jest sens. To jest najlepsze rozwiązanie. Co do zwolnienia internetu to będzie. No bo prędkość do 1mbps będzie dzielona na 2 komputery. Dodatkowo ten router nie ma porządnego zarządzania pasmem, więc przy udzielaniu zasobów pasma będzie działać zasada kto pierwszy, ten lepszy.rojkow3 pisze:czy ma to sens zakup takiego rutera i czy nie zwolni mi neta jak pójdzie sygnał na dwa kompy które będa kożystac z netu jednocześnie
Nie no raczej nie powinno. Chyba, że obaj będziecie buforować filmiki na YouTube po limicierojkow3 pisze:czy nie bedzie pozniej wygladac to tak ze wlacze neta na dwoch kompach i moge sobie zrobic kolacje i zjesc bo bedzie sie tyle strona ładowac??:)

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
odpowiedz
co do limitu to sie nie obawiam mam w promocji limit 10 giga na miesiąc wiec nie martwie sie o limit;) a filmiki na yutube to bardzo rzadko oglada sie. głównie chodzi mi o neta do ogładania stronek w tylu allegro i rozmów na gg albo rozmowa głosowa na skeypie bez wideo.
P.S. dzieki za szybką odpowiedz. Czyli można się zaopatrzyc w tego rutera?? a jak z tymi oznaczeniami WCDMA i HSDPA jest w miarę zasięg?
P.S. dzieki za szybką odpowiedz. Czyli można się zaopatrzyc w tego rutera?? a jak z tymi oznaczeniami WCDMA i HSDPA jest w miarę zasięg?
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiemrojkow3 pisze:co do limitu to sie nie obawiam mam w promocji limit 10 giga na miesiąc wiec nie martwie sie o limit;)

Czyli powinno starczyć.rojkow3 pisze:filmiki na yutube to bardzo rzadko oglada sie. głównie chodzi mi o neta do ogładania stronek w tylu allegro i rozmów na gg albo rozmowa głosowa na skeypie bez wideo.
Akurat co do routera to się nie wypowiem jaki musisz wybrać, bo nie miałem z takim sprzętem styczności na dłużej. Bo możesz wziąć jeszcze normalny router wi-fi z portem USB, wrzucić na niego odpowiedni soft który obsługuje modemy i też będzie dobrze. Dlatego niech może lepiej ktoś inny (bardziej obeznany w tym temacie Ci doradzi jaki to ma być router).rojkow3 pisze:Czyli można się zaopatrzyc w tego rutera?
To, że zasięg Ci skacze pomiędzy WCDMA (3g), a HSDPA to normalne. Modem jak nie transferuje danych to przechodzi z HSDPA na UMTS. Jak zaczniesz coś przesyłać to powraca na HSDPA.rojkow3 pisze:a jak z tymi oznaczeniami WCDMA i HSDPA jest w miarę zasięg?
A zasięg masz raczej dobry. Jak będziesz miał router to będziesz mógł go postawić tam gdzie będziesz miał jeszcze lepszy zasięg. Ale ważniejsze jest jaką masz prędkość

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
a masz jakaś ciekawą stronke do pomiaru prędkośći??
[ Dodano: 2009-12-29, 19:13 ]
z pomiaru wyszło pewnie nie za ciekawie coś takiego:
Download: 63 kbps
Upload: 99 kbps
Drugi pomiar
Download: 54 kbps
Upload: 184 kbps
co sądzisz o tym pomiarze
[ Dodano: 2009-12-29, 19:13 ]
z pomiaru wyszło pewnie nie za ciekawie coś takiego:
Download: 63 kbps
Upload: 99 kbps
Drugi pomiar
Download: 54 kbps
Upload: 184 kbps
co sądzisz o tym pomiarze
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja zawsze testuję pobierając plik 10MB ze strony http://noc.gts.pl/rojkow3 pisze:a masz jakaś ciekawą stronke do pomiaru prędkośći??
Bardzo słaborojkow3 pisze:co sądzisz o tym pomiarze

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
no właśnie i obawiam sie ze jak podziele ten sygnał na dwa kompy to bedzie nedza. testowałem przed chwilka testerm na stronie http://speedtest.net.pl/ przy pracującej tylko tej stronie przy zasiegu 66% WCDMA
i wyszlo:
Download: 102 kbps
Upload: 275 kbps
a przy zasiegu 99 % (modem za oknem) (wiec pewnie wiecej nie wycisne z niego)
Download: 166 kbps
Upload: 325 kbps
i co teraz sadzisz??
P.S. Dzieki za szybką pomoc i odpowiedzi
i wyszlo:
Download: 102 kbps
Upload: 275 kbps
a przy zasiegu 99 % (modem za oknem) (wiec pewnie wiecej nie wycisne z niego)
Download: 166 kbps
Upload: 325 kbps
i co teraz sadzisz??
P.S. Dzieki za szybką pomoc i odpowiedzi
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Widać, że przydałoby się zwiększyć zasięg (świadczy o tym prawie max upload dla drugiego pomiaru, w UMTS masz max 384kb/s). Lecz niestety masz chyba dość obciążoną sieć. Dlatego warto by było abyś sprawdził jakie masz prędkości przy ściąganiu plików ze strony http://noc.gts.pl/ późno w nocy.rojkow3 pisze:i co teraz sadzisz??
A i jeszcze w jakiej odległości znajduje się od Ciebie nodeB (możesz to sparwdzić na http://mapa.btsearch.pl/ ), czy masz jeszcze jakieś inne stacje niedaleko siebie? Może one są mniej obciążone i można by za pomocą anteny kierunkowej łączyć się z nimi i mieć stabilniejszy internet.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
tylko powiedz jeszcze jak mam szukac na tej stronie tego nodeB??
albo jak znasz sie na niej to sprawdz to jest miejscowość Rojków kod pocztowy 98-161 to jest nie daleko zduńskiej woli. co do anteny kierunkowej to spoko tylko jak podepniesz ja pod modem HUAWEI E220?? a tamten plik postaram sie sciagnac w noc sylwestrowa wowczas nie powinna byc za bardzo obciazona siec.
albo jak znasz sie na niej to sprawdz to jest miejscowość Rojków kod pocztowy 98-161 to jest nie daleko zduńskiej woli. co do anteny kierunkowej to spoko tylko jak podepniesz ja pod modem HUAWEI E220?? a tamten plik postaram sie sciagnac w noc sylwestrowa wowczas nie powinna byc za bardzo obciazona siec.
Przemo
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Najbliższy nodeB znajduje się w Zduńskiej Woli, przy ul. Murarskiej 21. Jesteś oddalony od niego o ok. ~6 km. Do Huawei E220 da radę podłączyć antenę, ale dopiero po rozebraniu obudowy modemu.
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 20:33 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
6 km, to nie jest duża odległość, ale jak na taką odległość to twoja moc sygnału jest w normie.
Wydaje Mi się, że tak słabe transfery (download) spowodowane są zbytnim przeciążeniem stacji bazowej, bo nie ma innego wytłumaczenia w tej sytuacji. Jeżeli w godzinach nocnych transfery będą wyższe, to będzie to oznaczać przeciążenie nodeB.
Wydaje Mi się, że tak słabe transfery (download) spowodowane są zbytnim przeciążeniem stacji bazowej, bo nie ma innego wytłumaczenia w tej sytuacji. Jeżeli w godzinach nocnych transfery będą wyższe, to będzie to oznaczać przeciążenie nodeB.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to mamy problem mały...rojkow3 pisze:co do anteny kierunkowej to spoko tylko jak podepniesz ja pod modem HUAWEI E220??
W sumie nie wiem czy to tak będzie, do wtedy ludzie ślą dużo SMS'ów, dzwonią z życzeniami. Zatem sieć będzie bardzo obciążonarojkow3 pisze:a tamten plik postaram sie sciagnac w noc sylwestrowa wowczas nie powinna byc za bardzo obciazona siec.

Dokładnie, skoro jest upload wysoki, to jestem tego niemal, że pewny. Dlatego chcę aby kolega sprawdził jak się mu ściąga plik późno w nocy.sp6huk pisze:Wydaje Mi się, że tak słabe transfery (download) spowodowane są zbytnim przeciążeniem stacji bazowej,
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
no mozliwe ze jest obciazona bo play jest troche popularna od kiedy wprowadzili limit transferu 10 giga na miesiąc osobiscie nie sciagam jakis tam plików a jak sciagam to wieczorami kiedy to jest lepszy transferek w sciaganiu a tak to tylko net i gg brat jeszcze wchodzi na czata. Poradźcie co mam zrobic przy tym transferze czy dzielic sygnal ruterem D100 czy lepiej sobie darowac bo moze byc nedza??
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Osobiście nie radziłbym dzielić takiego łącza, bo ktoś może się zdenerwować.rojkow3 pisze:Poradźcie co mam zrobic przy tym transferze czy dzielic sygnal ruterem D100 czy lepiej sobie darowac bo moze byc nedza??
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
no to moze zerkne jutro jak bede wstawal do pracy ok 6 rano i zapodam ten plik 10 mega i odrazu napisze w jakim przedziale chodzil transfer
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ok, zatem poczekamy. Bo można spróbować poprawić jakoś transfery. Mi się wydaje, że jakbyś miał koło 500kb/s download'u to śmiało można dzielić na 2 komputery.
Pozdrawiam YaHooo 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Szczerze Ci powiem, że przy transferach rzędu ~100 Kb/s nie ma sensu dzielić łącza, na więcej komputerów bo nawet nie da się wtedy normalnie przeglądać WWW (na jednym komputerze, a co dopiero na dwóch). Nie mówiąc już o pobieraniu jakiś plików.
-
- Użytkownik forum
oj kolego tyle to pewnie moge zapomniec podejrzewam ze jak dojdzie do 300 to bedzie dobrze. Koledzy ale sadzicie ze ten tranfer co mam teraz to do przegladania neta i do pisania na gg jednoczesnie na 2 kompach to bedzie nie ciekawie??
Przemo
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co widzę to speedtest pokazał coś w granicach ~100 Kb/s, a więc jeżeli na 2 komputerach przeglądali byście strony (zależy też jakie), to nie wyglądało by to za ciekawie, ładowały by się one po woli, a jak by ktoś uruchomił np. stronę gdzie jest dużo grafiki to ty w tym czasie nie masz prawie szans na jakiekolwiek przeglądanie WWW. Do GG owszem , nada się jak najbardziej, ale do niczego innego czyt. "dano chłonnego" 

-
- Użytkownik forum
witam. Co do testu sciagania ze strony http://noc.gts.pl/ pliku 10 megowego to podczas sciagania na starcie bylo 1 mega na sekunde ale w szybkim tempie spadl transfer do 110KB/s. ale z tego co rozumie po wypowiedzi sp6huk to nie bede sie pakowal w ten ruter bo szkoda kasy jak i tak nie bardzo bedzie to chodzic.
Przemo
- wojteks
- *** Administrator ***
Zdecyduj się na konkretne jednostki bo jest dość istotna różnica kB/s a kbps (kb/s).rojkow3 pisze:spadl transfer do 110KB/s
Jeżeli masz łącze 1Mbps to maksymalny transfer na nim może być 128kB/s a takie łącze spokojnie można na 2 komputery dzielić byle p2p było ograniczone i filmów na yt nie oglądać równocześnie.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
No co do jednoczesnego ogladania filmików na kompach to powiem tak ze nie bedzie na jednym (PC) na pewno ogladane w ogóle no bo tego kompa okupuje brat ktory siedzi na czatach i na gg oraz stronach w stylu nasza klasa i allegro. Co do drugiego to moj komp użytkowany bedzie podobnie tzn gg oraz jakies tam stronki jakies fora itp. i co da rady sie to podzielic zeby nie bylo kłotni np ze brat rozmawia z dziewczynami no i mu slabo biega net. To co mozecie poradzic początkującemu forumowiczowi??
Ostatnio zmieniony 2009-12-30, 10:53 przez rojkow3, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to nie powiem to nie jest tak źle. W sumie Play ma ograniczenie do 1mb/s (128kB/s).rojkow3 pisze:podczas sciagania na starcie bylo 1 mega na sekunde ale w szybkim tempie spadl transfer do 110KB/s.
Masz mocno obciążoną sieć i trzeba by szukać innego (mniej obciążonego nodeB) i wtedy można śmiało dzielić łączerojkow3 pisze:To co mozecie poradzic początkującemu forumowiczowi??

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
a jak YaHooo mam <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> tego mniej obciazonego nodeB-a tylko mi nie mów ze mam sobie biegac z modemem po domu i robic przemeblowanie pokoju
a antena kierunkowa tak jak pisalem raczej nie wchodzi w gre bo to modem E220.

Przemo
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli nie chcesz rozebrać Huawei E220 to nie da rady podłączyć do niego anteny zewnętrznej.
I z tego co widzę to druga stacja bazowa UMTS Play'a znajduje się dopiero w Łasku ok. ~12 km, przy czym bez anteny zewnętrznej nie ma mowy o stabilnym połączeniu z tą stacją bazową.
I z tego co widzę to druga stacja bazowa UMTS Play'a znajduje się dopiero w Łasku ok. ~12 km, przy czym bez anteny zewnętrznej nie ma mowy o stabilnym połączeniu z tą stacją bazową.
-
- Użytkownik forum
no nie chce rozebrac modemu bo nie znam sie na tym i moge cos skopac i bede szukal nowego modemu. Ale powiedzcie co sadzicie o tym podziale i jak to bedzie smigac przy polaczeniu na dwa kompy i oby dwa ogladanie stron typu nasza klasa allegro czaty i gg?? Bo juz sam zgupialem czy bawic sie w ten ruter czy nie ??
Przemo
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Uszkodzić to tam, nie ma co za bardzo bo trzeba tylko ściągnąć obudowę, i tylko podłączyć konektor, lub tak jak gdzieś na forum jest pokazane, zrobić małą dziurkę w obudowie, i przez nią podłączyć konektor. No ale zrobisz jak chcesz możesz kupić sobie nowy modem. Jak już wcześniej mówiłem przy transferze ~100 Kb/s podział łącza na 2 komputery mija się z celem (no chyba, że zaakceptujecie wolne ładowanie się stron), ale jakbyś miał transfer na poziomie ~500 Kb/s to możesz spokojnie podzielić to łącze.rojkow3 pisze:no nie chce rozebrac modemu bo nie znam sie na tym i moge cos skopac i bede szukal nowego modemu.
-
- Użytkownik forum
no a masz moze gdzie opis jak zrobic takie podłaczenie tej anteny?? a i jeszcze jedno jaka antene byscie polecili ?? i jak podniesie poziom sygnału jak zapodam taka antenke??
Przemo
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
TU jest ten Huawei E220 "rozebrany". Co do anteny to jeszcze się wstrzymaj. Lepiej sprawdź czy jest sens ściągać sygnał z Łask. Bo nie wiadomo czy tamten nodeB nie jest przeciążony. Najlepiej pojedź tam z laptopem i sprawdź jak się ma sytuacja.