zapytanie o modem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: zapytanie o modem

Post autor: YaHooo »

rojkow3 pisze:antena kierunkowa tak jak pisalem raczej nie wchodzi w gre bo to modem E220.
No to niestety jeśli nie chcesz przerabiać modemu to nic nie zdziałasz.

Ale zrób jak pisze sp6huk i zobacz czy w ogóle warto starać się o podłączenie anteny sprawdzając jakie masz prędkości blisko drugiego nodeB.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
rojkow3
Użytkownik forum

Post autor: rojkow3 »

no to musze tak zrobic ze wezme laptopa pod pache z modemem i podjade pod te nadajniki i zobacze co i jak. Oki Wielkie Dzieki za pomoc.
Przemo
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Tylko pod ten w Łasku, podjedź. Najlepiej sprawdź 2 nodeB bo nie wiadomo, z którego by Ci łapało sygnał jak byś kupił antenę zewnętrzną. Mieszczą się one przy ul. Pułaskiego 1 i Jastrzębinowa 2 ;)
rojkow3
Użytkownik forum

No oki to podjade i sprawdze ale to juz po nowym roku. Koledzy jak byscie widzieli gdzies jak podlaczyc antene jakies schematy to mozecie zapodac. A macie moze jakies dobre antenki zewnetrzen do tego mojego modemu bo moze cos bedzie trzeba pomyslec. A i jeszcze jedno koledzy jak długo kabel mozna by zapodac do tego Modemu zeby nie bylo strac bo kolo okna mam poziom sygnału 66-74% a za oknem mam 99 % i tak mysle czy nie zapodac tego modemu za okno.
Przemo
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

rojkow3 pisze:. Koledzy jak byscie widzieli gdzies jak podlaczyc antene jakies schematy to mozecie zapodac.
W miejscu gdzie jest zaznaczone na czerwono, podłączasz pigtail u.fl i do gniazda RP-SMA lub innego, podłączasz antenę zewnętrzną.
rojkow3 pisze: A macie moze jakies dobre antenki zewnetrzen do tego mojego modemu bo moze cos bedzie trzeba pomyslec.

Mogę polecić Ci antenę, warta uwagi jest też ANTENA od Bestpartnera :ok:
rojkow3 pisze: A i jeszcze jedno koledzy jak długo kabel mozna by zapodac do tego Modemu
Najlepiej do 10 metrów.
rojkow3 pisze:zeby nie bylo strac bo kolo okna mam poziom sygnału 66-74% a za oknem mam 99 % i tak mysle czy nie zapodac tego modemu za okno.
Ale Ciebie, nie obchodzi teraz stacja bazowa w Zduńskiej Woli, tylko ta w Łasku. A jeżeli masz mocny sygnał ze Zduńskiej Woli to wątpię, aby zalogowało Cię bez anteny kierunkowej do nodeB w Łasku.
rojkow3
Użytkownik forum

witam koledzy. wczoraj zakupilem ruter D100 i podlaczylem dwa kompy pod niego tzn PC i laptopa i jak na razie nie moge powiedziec bardzo ladnie smiga internet no obu strony typu allegro, nasza klasa wchodza na obu jednoczesnie bardzo ladnie. i albo mi sie zdaje albo ruter poprawil szybkosc bo na obu kompach pracujacych jednoczesnie po testach na PC mam takie wartosci
Download: 324 kbps
Upload: 180 kbps
pozdrawiam i dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rojkow3, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemo
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rojkow3 pisze:lbo mi sie zdaje albo ruter poprawil szybkosc bo na obu kompach pracujacych jednoczesnie
Po prostu ustawiłeś router w lepszym miejscu, jakbyś go wystawił za okno/na balkon to prawdopodobnie uzyskał byś jeszcze lepsze prędkości ale tu też wpływ ma obciążenie sieci dostawcy.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ