Antena od Anydata a uszkodzenie dysku twardego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena od Anydata a uszkodzenie dysku twardego
Witam forumowiczów
Czy jest możliwe uszkodzenie dysku twardego w laptopie przez postawienie na lapku anteny modemu Anydata ADU-635, która jest zaopatrzona w magnetyczną podstawkę?
Od wczoraj mam w/w nowy modem. Dziś odłożyłem laptopa na bok nie zamykając go, zaś antenę postawiłem obok touchpada na laptopie nad dyskiem twardym. Sprzęt był włączony. Po kilku godzinach wróciłem do laptopa no i: dysk twardy zaczął wydawać z siebie dziwne głośne dźwięki, system po chwili się zawiesił i już się nie uruchamia. Jestem pewny że dysk padł. Ale czy jego uszkodzenie mógł spowodować magnes tej anteny, czy to zbieg okoliczności? Pozdrawiam.
Czy jest możliwe uszkodzenie dysku twardego w laptopie przez postawienie na lapku anteny modemu Anydata ADU-635, która jest zaopatrzona w magnetyczną podstawkę?
Od wczoraj mam w/w nowy modem. Dziś odłożyłem laptopa na bok nie zamykając go, zaś antenę postawiłem obok touchpada na laptopie nad dyskiem twardym. Sprzęt był włączony. Po kilku godzinach wróciłem do laptopa no i: dysk twardy zaczął wydawać z siebie dziwne głośne dźwięki, system po chwili się zawiesił i już się nie uruchamia. Jestem pewny że dysk padł. Ale czy jego uszkodzenie mógł spowodować magnes tej anteny, czy to zbieg okoliczności? Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena od Anydata a uszkodzenie dysku twardego
Mógł. To mocny magnes. Jakieś uszkodzenie mogą być.
Wypadałoby podłączyć dysk do innego komputera i przeskanować go lub użyć jakiegoś skanera w wersji live (bootowalny z USB/płyty).
Wypadałoby podłączyć dysk do innego komputera i przeskanować go lub użyć jakiegoś skanera w wersji live (bootowalny z USB/płyty).
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To prawie pewne że zawinił właśnie ten magnes. Jest on bardzo silny a dysk twardy to jak wiadomo nośnik magnetyczny, podatny na pole magnetyczne. W jakimś czasopiśmie czytałem kiedyś artykuł o sposobach na całkowite unicestwienie danych na róznych nośnikach. Najgroźniejszymi pogromcami dysków twardych i dyskietek są właśnie silne magnesy i elektromagnesy. Dane na dysku mogą przetrwać nawet pożar, ale kilkunastominutowej ekspozycji na działanie elektromagnesu nieadpiter pisze:Ale czy jego uszkodzenie mógł spowodować magnes tej anteny, czy to zbieg okoliczności? Pozdrawiam.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Kto używał kiedyś dyskietek (całe szczęście że to już przeszłość) ten wie jak łatwo się rozmagnesowywały.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tymi magnesami to jest takie małe nieporozumienie i mitBlido pisze:Najgroźniejszymi pogromcami dysków twardych i dyskietek są właśnie silne magnesy i elektromagnesy.

Gorzej jest jak dysk pracuje. Wtedy silne pole może zmienić pole magnesu służącego do przesuwania głowicy i mechanizm może źle pracować powodując mechaniczne uszkodzenie talerzy dysków. Po prostu głowica przejedzie się po talerzu (stąd te dziwne odgłosy).
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie mówimy przecież o magnesach do lodówkiYaHooo pisze:domowe magnesy nie są w stanie wytworzyć takich pól, jedynie w laboratoriach można je uzyskać za pomocą silnych elektromagnesów

A jeśli chodzi o dyskietki, to nawet magnes nie był potrzebny - do rozmagnesowania wystarczył namagnesowany metalowy przedmiot, np. długopis lub pióro.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie tylko, jeszcze też może dość uszkodzenie elektroniki poprzez pojawienie się zmiennego pola magnetycznego podczas stawiania magnesu (indukuje się prąd w obwodach i elektronika mówi bye)YaHooo pisze:Gorzej jest jak dysk pracuje. Wtedy silne pole może zmienić pole magnesu służącego do przesuwania głowicy i mechanizm może źle pracować powodując mechaniczne uszkodzenie talerzy dysków. Po prostu głowica przejedzie się po talerzu (stąd te dziwne odgłosy).
Ale bios też się nie pojawia, czy wywala błędy przy próbie uruchomienia systemu?adpiter pisze:system po chwili się zawiesił i już się nie uruchamia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Poza dyskiem chyba wszystkie inne elementy działają dobrze, gdyż już zakupiłem nowy dysk (znacznie większy
) i zainstalowałem na nim system. Działa dobrze. Jednak próba odzyskania danych ze starego dysku nie zakończyła się powodzeniem (podłączam przez USB). Pracujący stary dysk wydaje z siebie różne nietypowe dźwięki. System go rozpoznaje i widzi partycje, jednak jedna opustoszała. Po chwili można usłyszeć dziwny zgrzyt i partycje znikają. Po poruszaniu dyskiem partycje się pojawiają ponownie
Całe szczęście, że wszystkie ważne dane miałem również na drugim lapku.
Moim zdaniem producent modemu Anydata powinien wyraźnie ostrzec użytkowników o możliwościach uszkodzenia komputera przez antenę. Jeśli o mnie chodzi, wiedziałem że magnes może mieć wpływ na podzespoły komputera, ale nie sądziłem, że aż tak duży.
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrawiam w nowym roku.

Moim zdaniem producent modemu Anydata powinien wyraźnie ostrzec użytkowników o możliwościach uszkodzenia komputera przez antenę. Jeśli o mnie chodzi, wiedziałem że magnes może mieć wpływ na podzespoły komputera, ale nie sądziłem, że aż tak duży.
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrawiam w nowym roku.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adpiter, uwaliłeś głowice. Miałem podobną sytuację, ale nie z powodu magnesu tylko z zimna, a dokładniej ze skoków temperatur.
Antenę magnetyczną używa się na samochodzie bo po to jest ona. Stawianie na komputer to już na prawdę dziwne.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Antenę magnetyczną używa się na samochodzie bo po to jest ona. Stawianie na komputer to już na prawdę dziwne.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To połóż na wyłączony dysk taki magnes i zobacz czy coś zginieBlido pisze:Magnes neodymowy jest raczej wystarczająco mocny.

Tak to racjaBlido pisze:A jeśli chodzi o dyskietki, to nawet magnes nie był potrzebny - do rozmagnesowania wystarczył namagnesowany metalowy przedmiot, np. długopis lub pióro.

To prawda, o tym nie pomyślałem.krystianb pisze:jeszcze też może dość uszkodzenie elektroniki poprzez pojawienie się zmiennego pola magnetycznego podczas stawiania magnesu
Pozdrawiam YaHooo 

-
W internecie też można wiele przeczytać o podobnych eksperymentach, ale my tu mówimy o przyłożeniu magnesu do pracującego dysku twardego, a to chyba różnica.YaHooo pisze:To połóż na wyłączony dysk taki magnes i zobacz czy coś zginie
Nie chcę być złośliwy, ale nigdy nie widziałem auta z taką anteną na dachu...ja.michal pisze:Antenę magnetyczną używa się na samochodzie bo po to jest ona. Stawianie na komputer to już na prawdę dziwne.
Technologia cdma (wprowadzana przez Orange) ma na celu polepszenie odbioru internetu tam gdzie obecnie jest tylko 3G/Edge - czyli na wioskach zabitych dechami. Jeśli na 3G miałem transfer rzędu 10-50kb/s zaś podłączenie modemu CDMA z anteną dało mi 200-300kb/s to na pewno taki modem podłącze do swojego kompa. Trzeba podkreślić, że w takich warunkach podłączenie anteny znacząco(!) polepsza sygnał (przetestowałem). Jednak modem Anydata adu635 ciężko nazwać mobilnym. Trzeba go doładowywać jak komórkę, a poza tym, aby rozwijał swoje pełne możliwości powinniśmy podłączyć małą antenkę. Podłączenie go z komputerem stacjonarnym ma sens. Jednak obecny rozwój rynku laptopów sprawia, że wiele osób będzie go podłączać właśnie do laptopa. I wyobraźmy sobie sytuację - masz na biurku laptop z podłączonym (na usb przez kabel) modemem anydata z anteną (antena też na kablu). Chcesz na chwilę odstawić komputer w inne miejsce, ale nie chcesz zamykać windowsa, bo za chwilę do niego wrócisz. Co robisz? Rzucasz modem z anteną na klawiaturę... i żegnasz się z danymi na dysku twardym

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-01-02, 20:26 ]
Poprawa autora cytatu.
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 20:25 przez adpiter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo to częściej na trasie można zobaczyć jak już.adpiter pisze:Nie chcę być złośliwy, ale nigdy nie widziałem auta z taką anteną na dachu...
Druga sprawa to używanie przez ludzi inaczej niż producent przewiduje bo przecież producent się myli.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, lecz ja napisałem już nieco ogólniej.adpiter pisze:ale my tu mówimy o przyłożeniu magnesu do pracującego dysku twardego, a to chyba różnica.
To po co kupować anteny magnetyczne? Przecież są antenki dipolowe dookólne (takie jak w kartach wi-fi) i takich lepiej użyć. Poza tym jak będziesz używać anteny magnetycznej bez odpowiednio dużej podstawki blaszanej (spełnia ona rolę przeciwwagi) to słaby będzie z niej pożytek.adpiter pisze:Rzucasz modem z anteną na klawiaturę... i żegnasz się z danymi na dysku twardym
Pozdrawiam YaHooo