T-Mobile, problem z modemem Huawei E176 ''error 619''

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bambusik
Początkujący użytkownik forum

T-Mobile, problem z modemem Huawei E176 ''error 619''

Post autor: bambusik »

Witam!!Szukam od 12-stu godzin jakichkolwiek informacji, na temat problemu który mnie od wczoraj nurtuje, i jestem bezradny....Dokładnie to chodzi mi o modem Huawei E176 w sieci T-Mobile Holandia. Wczoraj dostałem od znajomego internet, potrzebny mi jest bardzo, ale już na wstępie pojawił się problem. Po otrzymaniu modemu postąpiłem tak jak w instrukcji, zainstalowałem Web'n'walk USB manager długo się nawet instalował, ale poszło wszystko jak trzeba później... Po zainstalowaniu chciałem się połączyć z netem i klapa:(:(przy każdej próbie komunikat ''Error 619: Nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, więc port używany do tego połączenia został zamknięty.Nadmienię,że modem jest sprawny gdyż dzisiaj sprawdzałem go u kolegi na kompie,z tą różnicą,że kolega ma XP a ja VISTĘ...U niego działa idealnie...Co w takiej sytuacji muszę zrobić?? Z góry serdeczne dzięki za pomoc ...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: T-Mobile, problem z modemem Huawei E176 ''error 619''

Post autor: Jaco »

bambusik pisze:''Error 619:
Poczytaj :faq: Kody błędów.
bambusik

..czytałem, czytałem, ale nic z tego nie pasuje, jeśli o to chodzi
Błąd 619 - Prawdopodobne przyczyny:
- nie jest włączona usługa przesyłu danych u operatora,
- brak karty SIM w modemie,
- brak środków na koncie w Pre-Paid.

Co do pierwszej rzekomej przyczyny to nie jest to gdyż modem podłączony pod kompa z XP śmiga należycie, co do drugiej kwestii karta w modemie jest, a jeśli o trzecie chodzi, to net nie jest Pre-Paid, tylko na abonament i jest wszystko aktywne i opłacone..
Awatar użytkownika
Jaco

Próbowałeś łączyć się za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ?
bambusik

Próbowałem sie łączyć za pomocą tego programu, ale nie o to mi chodzi... Chiałbym uzyskać jakąś racjonalną odpowiedź dlaczego nie moge wchodzic przez podstawowy program, czy nie idzie tego jakoś obejsc??
Awatar użytkownika
Jaco

bambusik pisze:Chiałbym uzyskać jakąś racjonalną odpowiedź dlaczego nie moge wchodzic przez podstawowy program, czy nie idzie tego jakoś obejsc??
Gdyż takie programy niekiedy mają błędy podczas instalacji. Niekiedy ponowna instalacja pomaga.Czy próbowałeś również zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ?
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Spróbuj ustawić apn. Zmień na internet lub ustaw profil t-mobile NL jak korzystasz z playa, plusa, orange lub ery. Jak z innej sieci to musisz ustawić APN odpowiedni dla swojej sieci.
bambusik

Jakie sieci Ty mi napisales, era, plus, play, kolega ja jestem w Holandii!!!! Mam nadal problem z podlaczeniem tego neta. 70 euro musze za to placic a taka demagogia jest by to podlaczyc, pomoze mi ktos??

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2010-01-02, 08:55 ]
" a taka demagogia jest by to podlaczyc" - kolego, może sprawdzaj znaczenie słów w słowniku zanim ich użyjesz? :P
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

bambusik pisze:..czytałem, czytałem, ale nic z tego nie pasuje, jeśli o to chodzi
Bo tam nie ma wymienionej najczęstszej przyczyny występowania tego błędu ;)
Autor tego wątku miał identyczny problem i chociaż już nic nie odpowiedział, to po otrzymaniu od niego punktu "Pomógł" mogę się domyślać, że moja rada okazała się skuteczna.

[ Dodano: 2010-01-01, 16:58 ]
bambusik pisze:Jakie sieci Ty mi napisales, era, plus, play, kolega ja jestem w Holandii!!!!
Nie ma sie co oburzać, bo dobrze Ci radził.
Musisz ustawić APN właściwy dla holenderskiego T-Mobile.
Zgodnie z tą stroną http://modmyi.com/wiki/index.php?title=Carrier_APN_Settings&oldid=2892#T-Mobile__.28Netherlands.29 właściwe ustawienia to:

APN: internet
Username: tmobile
Password: tmobile

chociaż w rzeczywistości mogą one też być inne, w zależności od taryfy, z której korzystasz.

[ Dodano: 2010-01-01, 18:05 ]
Zgodnie z tą stroną: http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Netherlands+-+T-Mobile , Username oraz Password mogą nie być konieczne.
Krzysztof
bambusik

...kolego ten drugi link jest niewłaściwy, mylisz samo T-Mobile z T-Mobile Web'n'walk w polu user musi byc ''internet''
ODPOWIEDZ