Witam panowie,
Potrzebuję rady odnośnie zakupu anteny 2,4 GHz. Nie wiem jaką mam wybrać? Panel, parabolę, dookólną? Będzie ona wykorzystwana do łączenia się routerami moich kolegów w celu udostępnienia danych oraz przeglądania internetu. Sytuacja jest na tyle dobra, że znajduję się na wzniesieniu i po drodze nie ma większych przeszkód. Zależy mi też na tym, abym zamontował antenę na stałe i nie musiał nią manipulować chociaż nie wiem czy to jest możliwe, ponieważ koledzy mieszkają w różnych miejscach. Cena nie gra roli.
Wybór anteny do domu jednorodzinnego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wybór anteny do domu jednorodzinnego
Koledzy są z jednego kierunku czy dookoła?grzelo pisze:Cena nie gra roli.
Jakie odległości do kolegów?
Ile koledzy mogą zainwestować w sprzęt do połączenia?
Nie pomagam na PW!
-
Dookoła.wojteks pisze:Koledzy są z jednego kierunku czy dookoła?
Niestety różne. Od kilkuset metrów nawet do kilometra.wojteks pisze:Jakie odległości do kolegów?
Trudno powiedzieć, jeszcze ze wszystkimi o tym nie rozmawiałem. Wydawało mi się, że jeśli będę miał dobrą bezprzewodówkę o wysokiej czułości i mocy to uda mi się złapać sygnał z ich routera, a routery mają dość mocne.wojteks pisze:Ile koledzy mogą zainwestować w sprzęt do połączenia?
- wojteks
- *** Administrator ***
No to antena musi być dookólna.grzelo pisze:Dookoła.
No to ja już nie wiem co chcesz uzyskać/zrobić. Nie ma czegoś takiego jak mocne routery. Praktycznie każdy na rynku ma maksymalnie 20dBm (100mW) z anteną fabryczną.grzelo pisze:Od kilkuset metrów nawet do kilometra. ...
......uda mi się złapać sygnał z ich routera, a routery mają dość mocne.
Jeżeli chcesz żeby koledzy podłączali się do Twojej bazy to muszą kupić anteny kierunkowe powiedzmy panelowe dobrej firmy o zysku z 14dBi.
Nie pomagam na PW!
-
To ja chcę zbierać sygnał od nich. Dookólna działa w płaszczyźnie poziomej w obrębie 360 stopni, a nie ma takiej antenki która by odbierała obrębie 180 stopni? Wybacz, że tak nieskładnie opisuję, ale jestem nowy w tym temacie. Załączam obrazek w jaki sposób mniej więcej to wygląda. Literami K zaznaczyłem domy kolegów. Widok na obrazku jest z lotu ptaka.
- wojteks
- *** Administrator ***
Są takie anteny, nazywają się sektorowe.grzelo pisze:a nie ma takiej antenki która by odbierała obrębie 180
A oni jakie maja anteny? Jeżeli liczysz że połączysz się do ich routerów z antenami fabrycznymi to zapomnij o tym pomyśle.grzelo pisze:To ja chcę zbierać sygnał od nich.
Nie pomagam na PW!