Wybór anteny do domu jednorodzinnego
Moderator: Moderatorzy
-
grzelo
- Początkujący użytkownik forum
Wybór anteny do domu jednorodzinnego
Witam panowie,
Potrzebuję rady odnośnie zakupu anteny 2,4 GHz. Nie wiem jaką mam wybrać? Panel, parabolę, dookólną? Będzie ona wykorzystwana do łączenia się routerami moich kolegów w celu udostępnienia danych oraz przeglądania internetu. Sytuacja jest na tyle dobra, że znajduję się na wzniesieniu i po drodze nie ma większych przeszkód. Zależy mi też na tym, abym zamontował antenę na stałe i nie musiał nią manipulować chociaż nie wiem czy to jest możliwe, ponieważ koledzy mieszkają w różnych miejscach. Cena nie gra roli.
Potrzebuję rady odnośnie zakupu anteny 2,4 GHz. Nie wiem jaką mam wybrać? Panel, parabolę, dookólną? Będzie ona wykorzystwana do łączenia się routerami moich kolegów w celu udostępnienia danych oraz przeglądania internetu. Sytuacja jest na tyle dobra, że znajduję się na wzniesieniu i po drodze nie ma większych przeszkód. Zależy mi też na tym, abym zamontował antenę na stałe i nie musiał nią manipulować chociaż nie wiem czy to jest możliwe, ponieważ koledzy mieszkają w różnych miejscach. Cena nie gra roli.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wybór anteny do domu jednorodzinnego
Koledzy są z jednego kierunku czy dookoła?grzelo pisze:Cena nie gra roli.
Jakie odległości do kolegów?
Ile koledzy mogą zainwestować w sprzęt do połączenia?
Nie pomagam na PW!
-
grzelo
Dookoła.wojteks pisze:Koledzy są z jednego kierunku czy dookoła?
Niestety różne. Od kilkuset metrów nawet do kilometra.wojteks pisze:Jakie odległości do kolegów?
Trudno powiedzieć, jeszcze ze wszystkimi o tym nie rozmawiałem. Wydawało mi się, że jeśli będę miał dobrą bezprzewodówkę o wysokiej czułości i mocy to uda mi się złapać sygnał z ich routera, a routery mają dość mocne.wojteks pisze:Ile koledzy mogą zainwestować w sprzęt do połączenia?
- wojteks
- *** Administrator ***
No to antena musi być dookólna.grzelo pisze:Dookoła.
No to ja już nie wiem co chcesz uzyskać/zrobić. Nie ma czegoś takiego jak mocne routery. Praktycznie każdy na rynku ma maksymalnie 20dBm (100mW) z anteną fabryczną.grzelo pisze:Od kilkuset metrów nawet do kilometra. ...
......uda mi się złapać sygnał z ich routera, a routery mają dość mocne.
Jeżeli chcesz żeby koledzy podłączali się do Twojej bazy to muszą kupić anteny kierunkowe powiedzmy panelowe dobrej firmy o zysku z 14dBi.
Nie pomagam na PW!
-
grzelo
To ja chcę zbierać sygnał od nich. Dookólna działa w płaszczyźnie poziomej w obrębie 360 stopni, a nie ma takiej antenki która by odbierała obrębie 180 stopni? Wybacz, że tak nieskładnie opisuję, ale jestem nowy w tym temacie. Załączam obrazek w jaki sposób mniej więcej to wygląda. Literami K zaznaczyłem domy kolegów. Widok na obrazku jest z lotu ptaka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- wojteks
- *** Administrator ***
Są takie anteny, nazywają się sektorowe.grzelo pisze:a nie ma takiej antenki która by odbierała obrębie 180
A oni jakie maja anteny? Jeżeli liczysz że połączysz się do ich routerów z antenami fabrycznymi to zapomnij o tym pomyśle.grzelo pisze:To ja chcę zbierać sygnał od nich.
Nie pomagam na PW!