HSDPA vs CDMA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

HSDPA vs CDMA

Post autor: Cari »

Witam Panów i Panie :hyhy: . Wiec tak dzis bylem w salonie Orange poniewaz niedlugo skończy mi sie umowa na Orange Business Everywhere :hurra: . Wiec mam teraz dylemat bo nie wiem czy przedluzyc umowe na Business Everywhere czy skorzystac z innej uslugi Orange Free Optimum ;) ?. Ale i tutaj jest dylemat :P poniewaz zebym zlapac sygnal HSDPA potrzebuje anteny zewnetrznej (ktorej na razie nieposiadam) :( . A na CDMA nie potrzebowal bym owej anteny ;) poniewaz mila pani z Orange zapemniala mnie ze w moim miasteczku jest zasieg CDMA :hyhy: i mam blisko do anteny od tej technologi. :) i tutaj moje pytanie która opcja jest lepsza ? ;) CDMA czy HSDPA :] ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: HSDPA vs CDMA

Post autor: sp6huk »

Oczywiście, że lepiej wziąć Orange Freedom Optimum z uwagi, że możesz się przełączać pomiędzy technologiami GPRS, UMTS/HSPA i CDMA. Więc dzięki temu mógłbyś wybierać mniej obciążoną stację bazową. Mieszkasz w pleszewie, tak ?

PS. Ktoś kiedyś pisał, że ten modem nie działa w EDGE, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

CDMA ma mniejszy ping niż HSDPA więc możesz sobie swobodniej grać w gry on-line :D .Ale też CMDA są bardziej obciążone nić HSDPA.Każdy ma swoje plusy i minusy ;)
Awatar użytkownika
Cari

Tak tak ;) zapewniano mnie ze ta antena ktora jest blisko mnie ma zasieg do 46km :szok: mozliwy jest taki mocny zasieg ? :cwaniak: .HSDPA umownie :rotfl: wynosi 7.2 Mbit/s a na Orange Freedom Optimum 1 Mbit/s tak zapewniano mnie w Orange :hyhy: i dlatego sie pytam bo widzialem ze na CDMA pingi "chyba" sa mniejsze niz na HSDPA tak ? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze: i dlatego sie pytam bo widzialem ze na CDMA pingi "chyba" sa mniejsze niz na HSDPA tak ?
To zależy jak byś korzystał z HSPA to ping by był na podobnym poziomie, a czasami nawet niższe ;) Ale jeżeli mowa o HSDPA to z reguły w tej technologii pingi są wyższe, ale wszystko wychodzi w praniu.

My chyba już kiedyś rozmawialiśmy o antenie dla Ciebie, zgadza się ? Mówiłeś, że nie łapiesz u siebie UMTS ?
Awatar użytkownika
Cari

Tak zgadza sie tylko na strychu lapie UMTS/HSDPA ale zasieg pozostawia wiele do zyczenia :( . A na CMDA zapewniano mnie ze jest u mnie zasieg ;) . Wiec CDMA tak :hyhy: ?. A jeszcze pytanie czy jest modem obslugujacy CDMA i EDGE ? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze: A na CMDA zapewniano mnie ze jest u mnie zasieg ;)
Bo jest ;) CDMA łatwo "przedziera" się przez przeszkody więc nie powinno być problemów.
Cari pisze:Wiec CDMA tak ?
To zależy, w której technologii będziesz miał lepsze. Wybieraj między CDMA a HSDPA. W końcu w każdej chwili można się przełączyć.
Cari pisze: A jeszcze pytanie czy jest modem obslugujacy CDMA i EDGE ?
Według Orange AnyData ADU-635 WA obsługuję też EDGE.
Awatar użytkownika
Cari

Rozumiem no UMTS/HSDPA jest dosc kiepski wlasciwiego go niema :( . Czyli modem AnyData ADU-635 obsluguje tez EDGE :hyhy: ?. Czyli z grami Onnline niebedzie problemy oczywiscie jezeli niebede mial limitu nalozonego tak ? ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cari pisze:. Czyli modem AnyData ADU-635 obsluguje tez EDGE :hyhy: ?.
Tak.
Cari pisze:Czyli z grami Onnline niebedzie problemy oczywiscie jezeli niebede mial limitu nalozonego tak ?
Oczywiście na CDMA. Jeżeli ping będzie w granicach ~100 ms, to nie powinno być problemu, ale wiadomo, że na lepsze serwery Ciebie nie wpuści, tylko na te gdzie ping jest wyższy :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Cari pisze:Czyli modem AnyData ADU-635 obsluguje tez EDGE :hyhy: ?.
sp6huk pisze:Tak.
No i właśnie podobno nie. Ten sprzedawany w Orange ma tylko GPRS podobno. Jeden z kolegów o tym pisał.
Głowy nie daję.
Awatar użytkownika
Cari

Wysłałem e-mail do Orange z pytaniem czy obsługuje czy tez nie :). A swoja droga w Orange są 2 modemy do CDMA i waszym zdaniem który jest lepszy ? :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chodzi Ci rozumiem o ADU 500A i ADU 635WA.
Pierwszy jest tylko do CDMA. Drugi to hybryda GSM/HSDPA/CDMA. Z tym względów chyba lepszy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: No i właśnie podobno nie. Ten sprzedawany w Orange ma tylko GPRS podobno. Jeden z kolegów o tym pisał.
Głowy nie daję.
sp6huk pisze:PS. Ktoś kiedyś pisał, że ten modem nie działa w EDGE, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.
Też tak wcześniej napisałem, ale przejrzałem całe google, i wszędzie EDGE, może pisząc "EDGE" mają na myśli GPRS/EDGE :zdziwko:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk, wiesz są ADU-635WH i ADU-635WD i oznaczenia są podane ogólnie dla ADU-635WH/WD. Może to jest powodem pomyłek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:sp6huk, wiesz są ADU-635WH i ADU-635WD i oznaczenia są podane ogólnie dla ADU-635WH/WD. Może to jest powodem pomyłek.
Wiem http://www.anydata.com/modems.php
Ale, dlaczego nie ma AnyData ADU-635 WA na stronie producenta :zdziwko:
Samo Orange wprowadza ludzi w błąd pisząc, że modem ma EDGE.
Ostatnio zmieniony 2010-01-02, 21:28 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cari

Możliwe ;) jak przyjdzie e-mail to dam znac :D i bedziemy miec juz pewnosc czy obsluguje czy tez nie :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:Ale, dlaczego nie ma AnyData ADU-635 WA na stronie producenta :zdziwko:
Bo to taki dziwoląg dla Orange. :roll:
Na świecie łatwiej o modem do CDMA 800/1900MHz niż do 450MHz.
Cari pisze:jak przyjdzie e-mail to dam znac :D
Jestem ciekaw co napiszą.
Cari pisze:i bedziemy miec juz pewnosc czy obsluguje czy tez nie :]
Wiesz co. Czasem mam wątpliwości. :rotfl:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Modem ma EDGE, o ile dobrze pamiętam z Sierpniowych testów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, to dziwne bo Ty mówisz, że ma EDGE a jeden z kolegów, z Przemyśla chyba, mówi, że nie ma.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Już sam nie wiem komu wierzyć, ale marens testował ten modem, więc też trochę o nim wie :D
ODPOWIEDZ