Jak wam działa Play Online po 7 grudnia 2009
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak wam działa Play Online po 7 grudnia 2009
Byłem dzisiaj tj 8 grudnia w salonie Play aby zobaczyć jak działa internet po zapowiadanej poprawie po tym terminie i niestety w Tomaszowie Maz w zasięgu 3G strony Play otwierały się z szybkościa porównywalną do predkości uzyskiwanych w technologi gprs.
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Re: Jak wam działa Play Online po 7 grudnia 2009
U mnie w Starachowicach internet Play działa z szybkością 3G. Ale z tego co wiem nie wszystko zostało poprawione. Około 25km od mojej miejscowości nie ma w ogóle zasięgu ten właśnie internet, a wg. zapewnień powinien być chociaż GPRS.
grzegorzTST
-
- ### BAN ###
Tak tylko że Play Online działa na 3G tylko a nie na GPRS.grzegorzTST pisze:powinien być chociaż GPRS
-
- Początkujący użytkownik forum
u mnie od pewniego czasu działa ten net jak "krew z nosa" dodam ze to centrum wawy praktycznie.. i np teraz predkosc 10 Kb nie jest oszałamiajaca.. nawet filmiki z youtube normalnie nie da sie ogladac
chyba przeciazenia niezłe maja teraz..

- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeśli mamy pakiet Play Online dokupiony do abonamentu telefonicznego lub wykupiony w ofercie Play Fresh to w zasięgu sieci macierzystej net działa i w 2G jak i w 3GJózek pisze:Tak tylko że Play Online działa na 3G tylko a nie na GPRS.grzegorzTST pisze:powinien być chociaż GPRS

- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Korzystam z Play Online z miasta Ełk oddalonego ode mnie 15 km już dobre kilka miechów.Jak i na początku tak i teraz jest prędkość ok 1Mb/s pingi ok 100
.I oby tak dalej 

-
- Użytkownik forum
Już kiedyś była na ten temat dyskusja: działa mi od roku czasu w EDGE POnK na ZTE MF330.Józek pisze:[...]
Tak tylko że Play Online działa na 3G tylko a nie na GPRS.
Testowałem w kilku regionach Polski a codziennie w Warszawie.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-12-17, 08:20 ]
Wycinam zbędny cytat wielopoziomowy.
Ostatnio zmieniony 2009-12-17, 08:20 przez drozda, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak może być, jednak Play Online ma docelowo działać tylko na zasięgu macierzystym 3g. Tak twierdzi sam operator.drozda pisze:działa mi od roku czasu w EDGE POnK na ZTE MF330.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
-
Niestety u mnie Play w Aleksandrowie to porazka
- jesli samo ladowanie www idzie szybko to sciaganie plikow szczegolnie w godzinach szczytu to srednia okolo 20kB/s - jak chcialem cos wiekszego pobrac i mialem przewidywany czas pobrania 7h to rece opadaja
w Iplusie to co Play u mnie zajmuje 7h mam w 20minut
Oczywiscie tak jest u mnie i nie neguje ze gdzies Play moze dzialac ladnie 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
Tomaszów Mazowiecki. Mam od ponad tygodnia pożyczony huawei 156g w taryfie 5 giga za 45 złoty. Prędkości mierzyłem na numion.com i tak w dzień prędkość zazwyczaj 100-150 kbps w porywach do 200 kbps dopiero wieczorem zazwyczaj od 23-24 prędkość wzrasta powyżej 500 kbps i dość czesto chwilowo dochodzi do swojego maxa czyli 1 mega.
- DJ1910
W zakopcu play online to jakas totalna masakra...
150-250 kbps MAX, czy to w dzień, czy to w nocy...szkoda gadac...
150-250 kbps MAX, czy to w dzień, czy to w nocy...szkoda gadac...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DJ1910, długie święta i dużo wolnego. Dziwisz się? Tylko 6 node B w ścisłym Zakopanym. Turyści zjechali.
Ty też tam chyba przyjezdny.
Ty też tam chyba przyjezdny.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
W Zakopcu więcej przyjezdnych (turystów) niż mieszkańców (co nawet na Zakopiance było widać wczoraj i pewnie dziś też będzie widać) więc nie ma się co dziwić.
[ Dodano: 2010-01-03, 09:55 ]
Swoją drogą ciekawe jak inne sieci sobie dawały radę?
[ Dodano: 2010-01-03, 09:55 ]
Swoją drogą ciekawe jak inne sieci sobie dawały radę?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- DJ1910
Nie no jasne, że to wina napływu ludzi. Tyle że rok temu też spędzalem sylwka w zakopcu i play online śmigał świetnie, ok 1mbps
Tak więc nie popisali się, bo ilość turystów porównywalna. Inna sprawa że tych co mają komórki w Play jednak z pewnością sporo więcej.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Przez ten rok na pewno doszło więcej użytkowników korzystających z Play OnlineDJ1910 pisze:Tyle że rok temu też spędzalem sylwka w zakopcu i play online śmigał świetnie, ok 1mbps

Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
No i tu masz odpowiedź.DJ1910 pisze:Inna sprawa że tych co mają komórki w Play jednak z pewnością sporo więcej.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Całkiem nieźle 3G działa w Świętej Katarzynie wg. moich testów.
Co prawda NodeB pojawiło się stosunkowo niedawno, wcześniej "zawiewało" z Wrocławia.
Jeśli się nie mylę, to jest tam nawet radiówka. Bazę mają na wierzy kościoła.
Co prawda NodeB pojawiło się stosunkowo niedawno, wcześniej "zawiewało" z Wrocławia.
Jeśli się nie mylę, to jest tam nawet radiówka. Bazę mają na wierzy kościoła.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Wlasnie podczas mojego pobytu w Polsce pod Wroclawiem dobrze wpominam 3G Play'a w Swietej Katarzynie i Radwanicach. Srednia to przewaznie 700-900 kbps.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Użytkownik forum
Ale co jest najlepsze jak brałem Playa gdzieś z 3 miesiące temu to w salonie powiedzieli mi, że w Świętej Katarzynie nie ma zasięgu 3G. A ja nie patrząc na nich wziąłem i było git
-
U mnie ( Bolesławiec,dolnośląskie). Jest tragicznie,a wszystko właśnie od połowy grudnia.
Najpierw były problemy ze stabilnością połączenia.Co chwile było zrywane.Po telefonie do bok,poradzili mi wymianę karty SIM.
Teraz transfer to max 300 kb/s,czasem nawet 100 i mniej.Rzadko kiedy wzrasta do 600 kb/s.Wcześniej było to 1000 kb/s.
Najbardziej dziwne i idiotyczne są wymówki ze strony Play.Dzwoniłem do nich i powiedziano mi,że to nie jest wina sieci.Dział techniczny nie informuje o jakiejkolwiek awarii.Konsultant stwierdził że to wina mojego kompa albo modemu.
Kiedy wkurzony zadzwoniłem dwie godziny później.Usłyszałem że jednak jest awaria i to podobno od dwóch tygodni.Pan wymienił stacje bazowe na których wprowadzono ograniczenia szybkości.Żadna z nich nie była w moim rejonie.Ale jak stwierdził konsultant,w województwie d.śląskim też była podobno awaria.Ale już ją usunięto i do północy wszystko wróci do normy.
To była sobota.Teraz mamy środę a szybkość jak była żałosna,tak jest nadal.
Chyba polityka okłamywania i robienia idiotów z abonentów,to norma w Play.
Najpierw były problemy ze stabilnością połączenia.Co chwile było zrywane.Po telefonie do bok,poradzili mi wymianę karty SIM.
Teraz transfer to max 300 kb/s,czasem nawet 100 i mniej.Rzadko kiedy wzrasta do 600 kb/s.Wcześniej było to 1000 kb/s.
Najbardziej dziwne i idiotyczne są wymówki ze strony Play.Dzwoniłem do nich i powiedziano mi,że to nie jest wina sieci.Dział techniczny nie informuje o jakiejkolwiek awarii.Konsultant stwierdził że to wina mojego kompa albo modemu.
Kiedy wkurzony zadzwoniłem dwie godziny później.Usłyszałem że jednak jest awaria i to podobno od dwóch tygodni.Pan wymienił stacje bazowe na których wprowadzono ograniczenia szybkości.Żadna z nich nie była w moim rejonie.Ale jak stwierdził konsultant,w województwie d.śląskim też była podobno awaria.Ale już ją usunięto i do północy wszystko wróci do normy.
To była sobota.Teraz mamy środę a szybkość jak była żałosna,tak jest nadal.
Chyba polityka okłamywania i robienia idiotów z abonentów,to norma w Play.
-
- Guru bezprzewodowy
Problemem są limity 10,16,20GB etc.madox pisze:Chyba polityka okłamywania i robienia idiotów z abonentów,to norma w Play.
Nie ma znaczenia czy to Plus/Orange/Play bo sieć wieczorami się zaczyna przytykać.
Nie mówię, ze jest tragicznie ale nie to co było np. rok temu.
-
Według mnie problemem nie sa limity bo o nich z góry wiadomo przy podpisywaniu umów. U mnie w regionie wielka trójca wieczorami chodzi dobrze a Play zdecydowanie od nich odstaje. Sam myślałem że taka oferta Playa spowoduje powazne zagrożeniedla dla operatorów adsl bo tam trzeba trzymać linie telefoniczną i za nią płacić nawet mimo tego że ją zawiesimy i część ludzi którzy nie są przesadnymi ssaczami poważnie zacznie mysleć o całkowitym zlikwidowaniu kabla. Niestety kiepska jakosć w przynajmniej wielu lokalizacjach w naszym kraju powoduje że Play nie ma szans na ruszenie tej lawiny (póki co).
-
Limity nie mają nic do tego.Chyba ze Play w jakiś sposób ogranicza przepustowość, aby zachować wydolność sieci. Nie ma też znaczenia pora dnia.Do grudnia szybkość wynosiła od 800 do ponad 1000 kb/s.Nie ważne czy rano , popołudniu lub wieczorem.Teraz jest to max 300 kb/s.
-
W Zgierzu porażka dzwoniłem z reklamacja technicy z Play winią modem ,komputer lub karte (przy zasiegu hsdpa mam transfer na poziomie 80kb/s) zdjołem simlocka z modemu wrzucam pulsa i mam 1,5 mb/s niestety muszę się z Play męczyć jeszcze 6 miesięcy
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Tak od pewnego czasu obserwuje tą telenowele, ale nurtuje mnie kilka pytań.
Czy w Play w połączeniach GSM są tez takie cyrki, że przerywa rozmowy, albo abonent jest nieosiągalny - np. gdy telefon przesyła rozmowę przez macierzystą stację P4? Bo z tego co się zorientowałem to Play korzysta z roamingu Plusa (nie wiem czy dotyczy to wszystkich stacji Plusa czy jakiś wybranych).
A może dało by się właśnie jakimś sposobem połączyć się z netem roamingu (przy pomocy) Plusa? Czy teoretycznie jest taka mozliwość, czy Plus blokuje wszystkie Playe internetowe?
Czy w Play w połączeniach GSM są tez takie cyrki, że przerywa rozmowy, albo abonent jest nieosiągalny - np. gdy telefon przesyła rozmowę przez macierzystą stację P4? Bo z tego co się zorientowałem to Play korzysta z roamingu Plusa (nie wiem czy dotyczy to wszystkich stacji Plusa czy jakiś wybranych).
A może dało by się właśnie jakimś sposobem połączyć się z netem roamingu (przy pomocy) Plusa? Czy teoretycznie jest taka mozliwość, czy Plus blokuje wszystkie Playe internetowe?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście że się da w taryfach głosowych ale będzie drogo.ra-v pisze:A może dało by się właśnie jakimś sposobem połączyć się z netem roamingu (przy pomocy) Plusa?
To nie Plus blokuje a raczej Play zabrania kartom SIM Play Online abonamentowym i prepaid łączyć się z Node B Plusa.ra-v pisze:czy Plus blokuje wszystkie Playe internetowe?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ja przebywam w Raciborzu i w Katowicach i nie narzekam na Play, sieć działa stabilnie i dosyć szybko, przeważnie prędkość jest do 1 mb tak jak w umowie to informują lub podczas podpisywania umowy, nie mam przerw w dostępie do internetu, chwalę sobie to rozwiązanie z Play Online, w domku wykorzystuję router HUAWEI D100 i nie narzekam, mam sieć na tym zrobione i w miarę fajnie to chodzi, limity które wykorzystuję starczają mi bez problemu, jeżdżę po Śląsku i po Opolskim i nie narzekam, Play działa dużo lepiej na terenach mniej zurbanizowanych niż w wielkich metropoliach, sieć działająca tam na Umts jest mnie wykorzystywana, tam gdzie nie ma łącza kablowego to ludziska kupują mobilny, jeśli chodzi o rejon przygraniczny z Czechami to Play słyszalny jest w Opavie, Krnovie, Ostravie, na obu pasmach GSM i UMTS, więc i Czesi mogą skorzystać z naszego internetu, u nich technologia UMTS kuleje ponieważ praktycznie wszędzie działa technologia CDMA bez limitów, to dopiero jest rewelacja
jeśli chodzi o zasięg sieci to mam propozycję aby tutaj na forum zrobić dodatkowy stały post na temat zasięgu i rozbudowywanych sieci komórkowych aby każdy z forumowiczów mógł się swoimi spostrzeżeniami dzielić gdzie działają najnowsze sieci komórkowe w Polsce, jaki mają zasięg o obciążenie, w jakich ilościach działają lub gdzie na obecną chwilkę może być awaria, ukłon w stronę moderatorów
Pozdrowienia 

Specjalista ds Informatyki i Telekomunikacji
Hobby: Informatyka, Telekomunikacja, Modding,Tester, Testowanie produktów, Sport,
Elektronika, Programista- pisanie programów, tworzenie stron www
Hobby: Informatyka, Telekomunikacja, Modding,Tester, Testowanie produktów, Sport,
Elektronika, Programista- pisanie programów, tworzenie stron www
-
No to masz szczęście ( ale pewnie do czasu). U mnie było już kilka awarii.