Moja sytuacja przedstawia się następująco. Wprowadziłem się dziś do nowego mieszkania, w którym mieszkają też inne osoby - komputerowi laicy. Jest tu router d-link DI-524. Początkowo lokatorzy podali mi błędne hasło do sieci - różniące się jednym znakiem. Nie wiedziałem w czym problem więc zacząłem próbować grzebać w routerze. Pierwszym moim zmartwieniem był zły adres ip dostępowy do routera - nie taki jak na naklejce urzadzenia (192.168.0.1). Po odpaleniu wiersza i wpisaniu polecenia ipconfig wyskoczyl mi wlasciwy adres routera - a mianowicie - 192.168.15.1 - czy to nie dziwne?. Wreszcie wyskoczylo mi okienko na login i haslo. Niestety passy z nalepki tez nie pasowaly.
Haslo dostepowe sieci jest strasznie banalne. Mieszkanie jest w wiezowcu - stad moja obawa o kontrolowanie naszego routera przez osobe trzecia.
I teraz kilka pytan
1)Domyslam sie, ze ktos mogl zmienic haslo do routera a zostawic to sieciowe, by nie budzic podejrzen. Mozliwe to? Dodam, ze osoby korzystajace tu z internetu nie wpadlyby na zmiane hasla w routerze - bo gdyby wpadly to bylyby na tyle kumate, ze wybralyby takze haslo dostepowe do sieci inne niz takie w stylu "abcd"
2) Czy mozliwa jest tez zmiana ip routera przez ta osobe? Czy taki numer - 192.168.15.1 to norma?
3) Boje sie tu korzystac z banku, poczty, itp. dopoki nie zmienie hasla w sieci na bardziej zlozone - a nie moge zmienic nie majac dostepu do routera. Jednakze przez ten dziwny adres ip i niepasujace hasla zwatpilem w swoje jako takie umiejetnosci i stad kolejne pytanie - czy jesli zresetuje router to zmienia sie wszystkie trzy - ip, login i haslo, czy ip zostanie takie dziwne jak jest?
4) Boje sie, ze po resecie jakims cudem nadal nie bede mial dostepu do routera. Nie chce sie narazac lokatorom - oni maja internet i maja spokoj (zyja w swojej niewiedzy odnosnie zabezpieczania sieci) i sie z tego ciesza. Nie chce czegos zepsuc, zeby potem nie trzeba bylo wzywac platnej pomocy. Stad jakby odnosnik do pytania 3. - czy na pewno nie bedzie problemu ze skonfigurowaniem po resecie?
Przepraszam za zlozonosc wypowiedzi, ale chcialem z gory uprzedzic dodatkowe pytania, a zalezy mi na jak najszybszym bezpiecznym korzystaniu z internetu
Niemila zagadka - co robic?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Niemila zagadka - co robic?
Jeżeli nie wiesz jak był skonfigurowany interfejs WAN routera to lepiej go nie resetuj bo potem mogą być problemy. Adres IP routera jest dobry, często się go zmienia w zależności od sieci dostawcy.
Możesz zamiast routera na chwilę podłaczyć komputer kablem i zobaczysz czy dostanie IP od dostawcy i internet będzie działał.
Możesz zamiast routera na chwilę podłaczyć komputer kablem i zobaczysz czy dostanie IP od dostawcy i internet będzie działał.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ad1. Możliwe ale mało prawdopodobne.
Ad2. Jak pisał Wojtek często się stosuje zmianę IP i tym się nie przejmuj.
Ad3. Do banku i tak masz połączenie szyfrowane. A pocztę jak nie masz po SSLu, to lepiej zmień na szyfrowane.
Ad4. Już Wojtek odpisał, trzeba potestować. Idealnie byłoby mieć drugi router do testów.
Ad2. Jak pisał Wojtek często się stosuje zmianę IP i tym się nie przejmuj.
Ad3. Do banku i tak masz połączenie szyfrowane. A pocztę jak nie masz po SSLu, to lepiej zmień na szyfrowane.
Ad4. Już Wojtek odpisał, trzeba potestować. Idealnie byłoby mieć drugi router do testów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzieki za odpowiedzi.
Po podlaczeniu komputera przez kabel internet dziala - ale co mi to mówi, to przeciez chyba norma? A i dlaczego haslo do routera nie pasuje, przeciez nie zmienil go dostawca ... ?
Po podlaczeniu komputera przez kabel internet dziala - ale co mi to mówi, to przeciez chyba norma? A i dlaczego haslo do routera nie pasuje, przeciez nie zmienil go dostawca ... ?
- wojteks
- *** Administrator ***
To świadczy o braku zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i braku PPPoE w sieci.urbanmilk pisze:Po podlaczeniu komputera przez kabel internet dziala - ale co mi to mówi, to przeciez chyba norma?
Daj tu tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all z komputera jak nie ma routera i jest internet.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze trzeba by kilka godzin poczekać przy włączonym necie bezpośrednio do kompa, bo czasem blokada mac uaktywnia się dopiero po pewnym czasie.wojteks pisze:To świadczy o braku zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!