Niemila zagadka - co robic?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
urbanmilk
Początkujący użytkownik forum

Niemila zagadka - co robic?

Post autor: urbanmilk »

Moja sytuacja przedstawia się następująco. Wprowadziłem się dziś do nowego mieszkania, w którym mieszkają też inne osoby - komputerowi laicy. Jest tu router d-link DI-524. Początkowo lokatorzy podali mi błędne hasło do sieci - różniące się jednym znakiem. Nie wiedziałem w czym problem więc zacząłem próbować grzebać w routerze. Pierwszym moim zmartwieniem był zły adres ip dostępowy do routera - nie taki jak na naklejce urzadzenia (192.168.0.1). Po odpaleniu wiersza i wpisaniu polecenia ipconfig wyskoczyl mi wlasciwy adres routera - a mianowicie - 192.168.15.1 - czy to nie dziwne?. Wreszcie wyskoczylo mi okienko na login i haslo. Niestety passy z nalepki tez nie pasowaly.

Haslo dostepowe sieci jest strasznie banalne. Mieszkanie jest w wiezowcu - stad moja obawa o kontrolowanie naszego routera przez osobe trzecia.

I teraz kilka pytan

1)Domyslam sie, ze ktos mogl zmienic haslo do routera a zostawic to sieciowe, by nie budzic podejrzen. Mozliwe to? Dodam, ze osoby korzystajace tu z internetu nie wpadlyby na zmiane hasla w routerze - bo gdyby wpadly to bylyby na tyle kumate, ze wybralyby takze haslo dostepowe do sieci inne niz takie w stylu "abcd"
2) Czy mozliwa jest tez zmiana ip routera przez ta osobe? Czy taki numer - 192.168.15.1 to norma?
3) Boje sie tu korzystac z banku, poczty, itp. dopoki nie zmienie hasla w sieci na bardziej zlozone - a nie moge zmienic nie majac dostepu do routera. Jednakze przez ten dziwny adres ip i niepasujace hasla zwatpilem w swoje jako takie umiejetnosci i stad kolejne pytanie - czy jesli zresetuje router to zmienia sie wszystkie trzy - ip, login i haslo, czy ip zostanie takie dziwne jak jest?
4) Boje sie, ze po resecie jakims cudem nadal nie bede mial dostepu do routera. Nie chce sie narazac lokatorom - oni maja internet i maja spokoj (zyja w swojej niewiedzy odnosnie zabezpieczania sieci) i sie z tego ciesza. Nie chce czegos zepsuc, zeby potem nie trzeba bylo wzywac platnej pomocy. Stad jakby odnosnik do pytania 3. - czy na pewno nie bedzie problemu ze skonfigurowaniem po resecie?

Przepraszam za zlozonosc wypowiedzi, ale chcialem z gory uprzedzic dodatkowe pytania, a zalezy mi na jak najszybszym bezpiecznym korzystaniu z internetu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Niemila zagadka - co robic?

Post autor: wojteks »

Jeżeli nie wiesz jak był skonfigurowany interfejs WAN routera to lepiej go nie resetuj bo potem mogą być problemy. Adres IP routera jest dobry, często się go zmienia w zależności od sieci dostawcy.

Możesz zamiast routera na chwilę podłaczyć komputer kablem i zobaczysz czy dostanie IP od dostawcy i internet będzie działał.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ad1. Możliwe ale mało prawdopodobne.

Ad2. Jak pisał Wojtek często się stosuje zmianę IP i tym się nie przejmuj.

Ad3. Do banku i tak masz połączenie szyfrowane. A pocztę jak nie masz po SSLu, to lepiej zmień na szyfrowane.

Ad4. Już Wojtek odpisał, trzeba potestować. Idealnie byłoby mieć drugi router do testów.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
urbanmilk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: urbanmilk »

Dzieki za odpowiedzi.

Po podlaczeniu komputera przez kabel internet dziala - ale co mi to mówi, to przeciez chyba norma? A i dlaczego haslo do routera nie pasuje, przeciez nie zmienil go dostawca ... ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

urbanmilk pisze:Po podlaczeniu komputera przez kabel internet dziala - ale co mi to mówi, to przeciez chyba norma?
To świadczy o braku zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> i braku PPPoE w sieci.
Daj tu tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all z komputera jak nie ma routera i jest internet.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:To świadczy o braku zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
Jeszcze trzeba by kilka godzin poczekać przy włączonym necie bezpośrednio do kompa, bo czasem blokada mac uaktywnia się dopiero po pewnym czasie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ