Mio P560 - problem z GPRS

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
skellen
Początkujący użytkownik forum

Mio P560 - problem z GPRS

Post autor: skellen »

Witam,

Nie wiem czy robię coś źle, czy coś nie działa poprawnie, ale nie mogę nawiązać połączenia GPRS przez bluetooth na żadnym telefonie. Mam PDA Mio P560 oraz telefon Nokia E51 (testowane również na motoroli V3i).

Parowanie bezproblemowe, dodawanie nowego połączenia także. Przy próbie aktywacji danego połączenia na początku nic się nie działo. Po miękkim resecie przy kolejnych próbach połączenia PDA wywala błąd:

------------------------
Nie można nawiązać połączenia.
Wybrano numer: *99#
Z nieznanego powodu nie można nawiązać połączenia. Aby sprawdzić opcje połączenia i w razie potrzeby je zmienić, wybierz opcję Ustawienia. Jeśli problem występuje nadal, zresetuj urządzenie przenośne w sposób opisany w dokumentacji producenta.
------------------------

Ten error wyskakuje zawsze - nie ważne czy w pobliży jest telefon z aktywnym bluetooth czy nie bardzo. Pojawia się także przy wyłączonym bluetooth na samym PDA. Telefon jest stuprocentowo OK, ponieważ spod visty dialup działa bezproblemowo, bez żadnych dodatkowych sterów, jak z każdym telefonem.

Wiem że kilka osób także miało z P560 problemy z internetem via bluetooth i komórka, dlatego proszę o wskazówki.

Telefon jest poprawnie wykrywany wraz z usługą Dialup Networking. Sieć Orange. Zmiana numeru na *9***1# itp nie daje rezultatu :( Przy Motce V3i dokładnie to samo.

Pozdrawiam,
Pawel
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Re: Mio P560 - problem z GPRS

Post autor: Fazzi »

A spróbuj wpisać numer *99***1#. Może tak zadziała. Ja na iPlusie mam taki nr podany.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
zabi

Post autor: zabi »

Mam dokładnie ten sam problem na asusie P320 przy próbie połączenia przez Nokię 3110.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

zabi a wpisujesz odpowiedni APN we właściwościach modemu bluetooth jak radzą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Oraz czy wybierasz podczas tworzenia dial-up'a modem bluetooth?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zabi

Post autor: zabi »

Podczas połączenia wybieram modem Bluetooth, natomiast co do APNu, to jak wybiorę modem bluetooth w tym asusie P320 mam możliwość podania tylko nr telefonu, loginu i hasła bez podawania APN.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

zabi pisze:bez podawania APN.
No to mamy chyba przyczynę. APN podajesz w zaawansowanych właściwościach modemu bluetooth jako dodatkowy ciąg inicjujący AT+CGDCONT=1,"IP","poprawny_APN"
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:No to mamy chyba przyczynę. APN podajesz w zaawansowanych właściwościach modemu bluetooth jako dodatkowy ciąg inicjujący AT+CGDCONT=1,"IP","poprawny_APN"
Na WM nie da rady. Jedyny sposób to sprawdzić konfigurację telefonu. Zapraszam do manuala: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=181606#181606 Jak coś jeszcze nie tak będzie to wyjaśnię, niestety do części o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a> , czyli sprawdzaniu konfiguracji telefonu, nie ma obrazków (manual czeka na przebudowę)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Na WM nie da rady.
Zatem odwołuję ;)
ODPOWIEDZ