Sieć WiFi biuro/dom - problem z udostępnieniem netu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cosmos
Początkujący użytkownik forum

Sieć WiFi biuro/dom - problem z udostępnieniem netu

Post autor: cosmos »

Cześć,

Krótko i na temat: są sobie 2 budynki (biuro i dom) oddalone od siebie jakieś 10m (sygnały przechodzą na jakieś 30-40%). W biurze stoi Pirelli DRG A226G odpowiedzialny za obsługę łącza ADSL z internetem, telefonii VoIP oraz komunikację sięciową wszystkich urządzeń podpiętych do niego przez WiFi jak i przez kable.

Mój problem polega na tym jak udostępnić net w domu, czyli tym drugim budynku. Zaprojektowałem i złożyłem sieć ale nie działa to tak jak sobie obmyśliłem, a ponieważ brak mi chyba głębszej wiedzy z zakresu niuansów adresacji w LAN i trybów pracy sieciowej postanowiłem zwrócić się o pomoc do kogoś kompetentnego.

Mój schemat zamieściłem poniżej, są na nim chyba wszystkie istotne (z mojego punktu widzenia) informacje. Na chwilę obecną sprzęt biurowy chodzi bez zarzutu, Planet łączy się z Pirellim (WISP), a Linksys z Planetem. Do Linksysa też bez problemu mogę dołączyć sprzęt domowy i swobodnie działać między nim. Schody zaczynają się w chwili gdy chcę na jakimkolwiek lapku (D1 lub D2) połączyć się z netem. Po połączeniu ikona sieci w trayu (pod Windowsem) pokazuje raz połączenie tylko lokalne, a za parę minut lokalne + internet, i tak w kółko Strony wczytują się jak chcą, może co 10-ta wchodzi i to z dużym oporem, większości w ogóle nie znajduje. Ping i tracert poza Linksysa nie wychodzą. Nie mam pomysłu jak to inaczej zdiagnozować i skonfigurować całość tak żeby na D1/D2 net chodził jak na B1/B2. Gdyby się jeszcze udało ustawić to tak żeby była łączność między lapkami w biurze i w domu to już w ogóle byłoby super.

Do budowy wykorzystałem taki sprzęt jaki miałem "na stanie" bo wydawał mi się wystarczający, ale jeśli będzie to konieczne zawsze można kupić coś nowego.

Proszę o informację czy zostać przy tym trybie WISP (tak przynajmniej zalecają tutaj), czy skorzystać może z czegoś innego. Chciałbym też aby ktoś pomógł mi to wszystko poadresować razem z maskami sieciowymi, gatewayami i dns-ami - niestety nie daję sobie z tym rady i być może tu też tkwi jakiś problem.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :).

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć WiFi biuro/dom - problem z udostępnieniem netu

Post autor: Jo_gurt »

W adresowaniu na pewno jest błąd. Spróbuj pozmieniać tak, żeby w Planet LAN było 10.0.0.1/255.0.0.0 (i odpowiednio serwer DHCP albo na stałe WAN Linksysa na 10.0.0.2/255.0.0.0).
cosmos

Jo_gurt, dzięki wielkie za pomoc, poszedł do Ciebie punkcik - faktycznie wystarczyło tylko zmienić adresację w LANie między Planetem a Linksysem na prywatną i całość zaczęła w końcu działać :D

Zastanawiam się jeszcze czy zmiana adresacji w wewn. LANie Linksysa z IP: 192.168.1.154/255.255.255.0, DHCP: 192.168.1.155+45 na jakąś inną pozwoli na dostęp z tej sieci do komputerów w LANie Pirelli (192.168.1.1).
Np. w tej chwili będąc klientem Linksysa mogę bez problemu połączyć z Planetem (10.0.0.1), więc co trzeba zmienić żebym mógł również wbić się też na Pirelli (IP: 192.168.1.1/255.255.255.0, DHCP: 192.168.1.100+49)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

cosmos pisze:faktycznie wystarczyło tylko zmienić adresację w LANie między Planetem a Linksysem na prywatną
Wszystkie adresy, z których korzystasz (poza tym od operatora) są z prywatnej puli. Zmieniliśmy tylko klasę :)

Odnośnie drugiej sprawy: możesz ustawić albo na Pirelli albo na Linksysie LAN (nie na obu!) na np:
172.16.0.1
255.255.0.0
i odpowiednio komputery :)
cosmos

Bingo, wszystko biega jak trzeba :D
Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ