Jak pobrać dużą ilość danych?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aju
Początkujący użytkownik forum

Jak pobrać dużą ilość danych?

Post autor: aju »

Tak się zastanawiam...
Jeszcze dawno temu, gdy nie było play online i internet w telefonach kosztował majątek czasem korzystałem play na kartę. Zawsze się automatycznie rozłączał gdy stan konta wyniósł 0.00zł.
Ale tak się zastanawiam... obecnie korzystam z play online ale chciałem ściągnąć troszkę więcej danych z sieci więc komputer i modem chodziłyby kilka dni bez rozłączania.

Więc czy jest jakaś sieć komorkowa (orange, heyah, plus lub inna), które zliczają pobierane dane dopiero podczas rozłączenia połączenia z internetem?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak pobrać dużą ilość danych?

Post autor: ja.michal »

aju, teraz już system jest bardziej uszczelniony. Zbyt duże prędkości są osiągane i za dużo na minus można by było pojechać. Często rozłącza z internetem jeszcze przed osiągnięciem 0zł (np. jest 30gr).
aju
Początkujący użytkownik forum

Post autor: aju »

Czyli na żadnej sieci juz się nie da pojechać pod kreske?
A może spróbować z pakietami 36i6 - może zanim przejdzie na naliczanie z pakietu na konto uda się naciągnąc transferu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

aju pisze:może zanim przejdzie na naliczanie z pakietu na konto uda się naciągnąc transferu?
Parę kB (no może do 100kB) czyli NIC.
Nie pomagam na PW!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

aju pisze:A może spróbować z pakietami 36i6 - może zanim przejdzie na naliczanie z pakietu na konto uda się naciągnąc transferu?
Mój kolega ma 36i6 i wykupił pakiet. Spadł na -1gr i automatycznie nie mógł łączyć się z internet, mimo że MIAŁ wykupiony pakiet...
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Mój kolega ma 36i6 i wykupił pakiet. Spadł na -1gr i automatycznie nie mógł łączyć się z internet, mimo że MIAŁ wykupiony pakiet...
Podobnie jest w Simplusie - też nie można połączyć się z Internetem przy zerowym lub ujemnym stanie konta, mimo aktywnego pakietu.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Blido pisze:mimo aktywnego pakietu.
I to jest właśnie problem ;( Załóżmy wykupię pakiet za 10zł i nie zostanie mi nic na koncie to już nie mogę używać internetu... trochę bezsensu ;) Przynajmniej mam nadzieję, że kilobajty z pakietu przechodzą na następny miesiąc lub do kolejnego doładowania :P
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Procio pisze:Załóżmy wykupię pakiet za 10zł i nie zostanie mi nic na koncie to już nie mogę używać internetu... trochę bezsensu ;)
Jak będziesz miał 0,00 to można używać pakiet.
Gorzej jak będziesz miał -0,01 co się czasami zdarza jak system źle rozłączy połączenie.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Jak będziesz miał 0,00 to można używać pakiet.
A to nie zależy od sieci? Bo np. z wysyłaniem SMS' ów lub dzwonieniem, "puszczaniem sygnałów" jest różnie, w jednej sieci można np. do 30gr na koncie, a winnej inaczej.
kamilekk93
Stały użytkownik forum

Post autor: kamilekk93 »

W niektorych sieciach np. Play na karte gdy zostaje do końca 100mb wysyłany jest sms z wiadomości pózniej następny przychodzi gdy chyba zostaje do końca 30 mb.Znajomemu jak kiedys sciagał dane gdy juz nie miał kasy lub pakietu na transfer danych internet nawet nie wiedział o tym bo nie korzystał z www tylko coś sie ściagało w tle dioda na modemie sie paliła ale operator zablokował transmisje danych.
jonowaty
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jonowaty »

Ja raz w Heyah miałem dobre połączenie bo miałem 2 zł a naściągałem 80MB. po rozłączeniu nie odjęli mi kasy przy kolejnych już naliczali normalnie. Kase za tamto połączenie zabrali na następny dzień. ale i tak nie całą kase bo tylko 8 zł
Ostatnio zmieniony 2010-01-08, 06:37 przez jonowaty, łącznie zmieniany 1 raz.
djdavemix

Post autor: djdavemix »

Nie wiem jak jest aktualnie ale... bylem w posiadaniu dwoch starterów Era prepaid łącznie 50zł za 160 mb - czyli tak naprawdę niewiele.
Byłem zmuszony skorzystać z p2p (utorrent) i na jednym starterze wyciągnąłem ponad -400 zł, drugi wysypał się na -280 zł. Jako że to prepaid karty sim poleciały do kosza.
Nie namawiam do takich praktyk ale wszystko jest zgodne z prawem. Nie mam bowiem obowiązku wiedzieć że środki na koncie się wyczerpały a w tym przypadku Era powinna zablokować połączenie dużo wcześniej dbajac o własny interes.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Wcześniej jak korzystałem z pakietów w Simplusie to jak mi zostawało 2MB z 50 to nie rozłączałem się i potrafiło czasmi się udać ściągnąć 50MB ale i czasami nawet 5 nie dało rady ;)
ODPOWIEDZ