Każdorazowa deinstalacja karty sieciowej po uruchomieniu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ja2
Początkujący użytkownik forum

Każdorazowa deinstalacja karty sieciowej po uruchomieniu

Post autor: Ja2 »

Witam,
Od ok. dwóch miesięcy borykam się problemem braku internetu po uruchomieniu komputera.
Czynności które każdorazowo muszę wykonywać po uruchomieniu komputera aby uzyskać dostęp do sieci to odinstalowanie karty sieciowej i zrestartowanie systemu, po tych czynnościach internet jest.

Kilkakrotnie przeinstalowywałem wszelkie możliwe sterowniki do karty sieciowej jednak bez skutku.
Po kilku próbach doszedłem do wniosku że winny jest router którego używam gdyż wpinając kabel bezpośrednio do komputera wszystko jest w porządku.

Używam komputera stacjonarnego z Windows 7 Ultimate x64, płyta gł. Asus P5Q pro ze zintegrowaną kartą sieciową. Sygnał internetowy doprowadzany jest poprzez kabel (sieć osiedlowa) do routera (EDIMAX Br6204Wg), a z niego kablem do mojego komputera.

Komputer oraz router wpięte są do jednej listwy prądowej i jeśli w danym momencie internet jest, a ja wyłączę komputer i ponownie go uruchomię to internet będzie, natomiast jeśli po wyłączeniu komputera wyłączę także listwę prądową - dostępu do sieci po uruchomieniu nie będzie i jazda od nowa czyli odinstalowanie karty sieciowej i restart komputera.

I kolejna opcja - jeśli komputer pracuje, a odłączę sam router od zasilania to po przywróceniu mu zasilania internet będzie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo proszę o rady.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Każdorazowa deinstalacja karty sieciowej po uruchomieniu

Post autor: wojteks »

Ja2 pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Sprawdzić komputer z innym routerem.
Przeinstalować Windows.

Nie wyłączać routera z prądu albo włączać go kilka minut wcześniej niż komputer.
Nie pomagam na PW!
Ja2

wojteks pisze:Sprawdzić komputer z innym routerem
Nie mam obecnie takiej możliwości.
wojteks pisze:Nie wyłączać routera z prądu albo włączać go kilka minut wcześniej niż komputer
Sprawdziłem - ta metoda w moim przypadku nie skutkuje.
wojteks pisze:Przeinstalować Windows.
Wydaje mi się, że ta opcja będzie najbardziej skuteczna, tym bardziej, że pierwotnie po zainstalowaniu Windows 7 przez kilka tygodni w/w problemów nie było.

Dzięki.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Ja2 pisze:Komputer oraz router wpięte są do jednej listwy prądowej i jeśli w danym momencie internet jest, a ja wyłączę komputer i ponownie go uruchomię to internet będzie, natomiast jeśli po wyłączeniu komputera wyłączę także listwę prądową - dostępu do sieci po uruchomieniu nie będzie i jazda od nowa czyli odinstalowanie karty sieciowej i restart komputera.

I kolejna opcja - jeśli komputer pracuje, a odłączę sam router od zasilania to po przywróceniu mu zasilania internet będzie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo proszę o rady.
To mi wygląda na problem z konfiguracją routera, a nie z Windowsem, czy driverami.
Czy w routerze masz ustawione dynamiczne DHCP?
Jeśli tak, to przydziel dla swojego komputera statyczny adres IP i to chyba powinno problem rozwiązać.
Krzysztof
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

W momencie gdy występi problem - Podaj konfigurację IP windows (ipconfig /all).

Potem wydaj polecenia:
ipconfig /release
ipconfig /renew

I drugi raz zbierz informacje z ipconfig /all
Ja2

Chris-Kr pisze:Czy w routerze masz ustawione dynamiczne DHCP?
Tak właśnie było.
Chris-Kr pisze:przydziel dla swojego komputera statyczny adres IP i to chyba powinno problem rozwiązać.
Rozwiązało!
Wielkie dzięki! :hurra:

P.s. Dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas.
ODPOWIEDZ