Witam,
Od ok. dwóch miesięcy borykam się problemem braku internetu po uruchomieniu komputera.
Czynności które każdorazowo muszę wykonywać po uruchomieniu komputera aby uzyskać dostęp do sieci to odinstalowanie karty sieciowej i zrestartowanie systemu, po tych czynnościach internet jest.
Kilkakrotnie przeinstalowywałem wszelkie możliwe sterowniki do karty sieciowej jednak bez skutku.
Po kilku próbach doszedłem do wniosku że winny jest router którego używam gdyż wpinając kabel bezpośrednio do komputera wszystko jest w porządku.
Używam komputera stacjonarnego z Windows 7 Ultimate x64, płyta gł. Asus P5Q pro ze zintegrowaną kartą sieciową. Sygnał internetowy doprowadzany jest poprzez kabel (sieć osiedlowa) do routera (EDIMAX Br6204Wg), a z niego kablem do mojego komputera.
Komputer oraz router wpięte są do jednej listwy prądowej i jeśli w danym momencie internet jest, a ja wyłączę komputer i ponownie go uruchomię to internet będzie, natomiast jeśli po wyłączeniu komputera wyłączę także listwę prądową - dostępu do sieci po uruchomieniu nie będzie i jazda od nowa czyli odinstalowanie karty sieciowej i restart komputera.
I kolejna opcja - jeśli komputer pracuje, a odłączę sam router od zasilania to po przywróceniu mu zasilania internet będzie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo proszę o rady.
Każdorazowa deinstalacja karty sieciowej po uruchomieniu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Każdorazowa deinstalacja karty sieciowej po uruchomieniu
Sprawdzić komputer z innym routerem.Ja2 pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Przeinstalować Windows.
Nie wyłączać routera z prądu albo włączać go kilka minut wcześniej niż komputer.
Nie pomagam na PW!
-
Nie mam obecnie takiej możliwości.wojteks pisze:Sprawdzić komputer z innym routerem
Sprawdziłem - ta metoda w moim przypadku nie skutkuje.wojteks pisze:Nie wyłączać routera z prądu albo włączać go kilka minut wcześniej niż komputer
Wydaje mi się, że ta opcja będzie najbardziej skuteczna, tym bardziej, że pierwotnie po zainstalowaniu Windows 7 przez kilka tygodni w/w problemów nie było.wojteks pisze:Przeinstalować Windows.
Dzięki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To mi wygląda na problem z konfiguracją routera, a nie z Windowsem, czy driverami.Ja2 pisze:Komputer oraz router wpięte są do jednej listwy prądowej i jeśli w danym momencie internet jest, a ja wyłączę komputer i ponownie go uruchomię to internet będzie, natomiast jeśli po wyłączeniu komputera wyłączę także listwę prądową - dostępu do sieci po uruchomieniu nie będzie i jazda od nowa czyli odinstalowanie karty sieciowej i restart komputera.
I kolejna opcja - jeśli komputer pracuje, a odłączę sam router od zasilania to po przywróceniu mu zasilania internet będzie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo proszę o rady.
Czy w routerze masz ustawione dynamiczne DHCP?
Jeśli tak, to przydziel dla swojego komputera statyczny adres IP i to chyba powinno problem rozwiązać.
Krzysztof
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W momencie gdy występi problem - Podaj konfigurację IP windows (ipconfig /all).
Potem wydaj polecenia:
ipconfig /release
ipconfig /renew
I drugi raz zbierz informacje z ipconfig /all
Potem wydaj polecenia:
ipconfig /release
ipconfig /renew
I drugi raz zbierz informacje z ipconfig /all
-
Tak właśnie było.Chris-Kr pisze:Czy w routerze masz ustawione dynamiczne DHCP?
Rozwiązało!Chris-Kr pisze:przydziel dla swojego komputera statyczny adres IP i to chyba powinno problem rozwiązać.
Wielkie dzięki!

P.s. Dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas.