Zastępnik dla huawei !
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zastępnik dla huawei !
Witajcie,
Moja mama korzysta z internetu bezprzewodowego PLAY. Korzystała z modemu Huawei na USB. Modem zepsuł się w zeszłym tygodniu, niestety ani paragon ani umowa z przed 2 miesięcy nie zastępuje gwarancji... W związku z tym pojechaliśmy do serwisu Huawei, gdzie powiedzieli nam, że oni biorą modem, wysyłają gdzieś robią ekspertyzę za 30 zł i wtedy mówią jaki będzie koszt naprawy/wymiany, niestety takie rozwiązanie wygląda mało opłacalnie.
Co powinniśmy zrobić ? Oddać ten modem tam do serwisu ?
Gdzieś mogę się udać by naprawić modem w uczciwej cenie ? (Warszawa)
Kupić nowy huawei ? Jakiś inny modem czy może telefon ?
Bardzo proszę o pomoc.
Moja mama korzysta z internetu bezprzewodowego PLAY. Korzystała z modemu Huawei na USB. Modem zepsuł się w zeszłym tygodniu, niestety ani paragon ani umowa z przed 2 miesięcy nie zastępuje gwarancji... W związku z tym pojechaliśmy do serwisu Huawei, gdzie powiedzieli nam, że oni biorą modem, wysyłają gdzieś robią ekspertyzę za 30 zł i wtedy mówią jaki będzie koszt naprawy/wymiany, niestety takie rozwiązanie wygląda mało opłacalnie.
Co powinniśmy zrobić ? Oddać ten modem tam do serwisu ?
Gdzieś mogę się udać by naprawić modem w uczciwej cenie ? (Warszawa)
Kupić nowy huawei ? Jakiś inny modem czy może telefon ?
Bardzo proszę o pomoc.
-
- Użytkownik forum
Re: Zastępnik dla huawei !
Kolego, paragon jest dowodem zakupu.
A w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu możesz spokojnie iść do sprzedawcy nawet bez paragonu i on musi udowodnić, że od niego nie kupiłeś.
To sie nazywa niezgodność towaru z umową.
A w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu możesz spokojnie iść do sprzedawcy nawet bez paragonu i on musi udowodnić, że od niego nie kupiłeś.
To sie nazywa niezgodność towaru z umową.
-
Ehh dzięki, ale problem pozostaje
W playu i w centrum i na puławskiej powiedzieli, że bez karty gwarancyjnej którą moja mama zgubiła, nie przyjmą i nie pomogą... No chyba, że mogę ich jakoś prawnie potraktować ale nie mam o tym pojęcia, więc jak mi powiesz co i jak to będę wdzięczny.
Więc jak z pozostałymi rozwiązaniami ?

Więc jak z pozostałymi rozwiązaniami ?
-
- Użytkownik forum
Mówisz, że chcesz oddać jako niezgodność towaru z umową. I muszą przyjąć. Szybko znajdą zastępczą kartę gwarancyjną.
Jeżeli stawiają opór udaj się do miejskiego rzecznika praw konsumenta- on wystosuje do nich pismo i też po sprawie. A jak nadal będą odmawiać to wręczy im mandat 5tys zł.
Jeżeli stawiają opór udaj się do miejskiego rzecznika praw konsumenta- on wystosuje do nich pismo i też po sprawie. A jak nadal będą odmawiać to wręczy im mandat 5tys zł.
-

Mimo wszystko czekam również na inne rozwiązania.
-
Mi się sposób podoba i wydaje się możliwy, niestety mojej mamie nie pasuje, że będzie musiała czekać. W takim razie jaki modem polecacie ? PCIMCIA chyba lepsza niż USB, ale nie mam pojęcia na czym ten PLAY pójdzie, jak nie PCIMCIA to jaki na USB ? to jak pomożecie ?
- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
Nie no położyłeś mniemajkel84 pisze:A w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu możesz spokojnie iść do sprzedawcy nawet bez paragonu i on musi udowodnić, że od niego nie kupiłeś.

Odnośnie okresu 6 miesięcy to też pokręciłeś
USTAWA
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego
Roz. 1, art. 4, us. 1
Kod: Zaznacz cały
Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili
jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała
ona w chwili wydania.
qba1500 odpuść sobie rzecznika, bo cię wyśmieją. Generalnie bez dowodu zakupu jesteś na straconej pozycji. Nic nie wskórasz ani nie wykombinujesz.majkel84 pisze:Jeżeli stawiają opór udaj się do miejskiego rzecznika praw konsumenta
"majkel84 przeczytaj najpierw dokładnie ustawę zanim zasugerujesz komuś nadepnięcie na minę http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDF ... kst_je.pdf
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A masz komputer który ma złącze pcmcia? Czy expresscard 54? Na pcmcia do play wystarczy taki jak mam w opisie - option GT 3g+ (1,8Mb/s) Na expreescard są tanie modemy Option express HSPA (na alledrogo)qba1500 pisze:W takim razie jaki modem polecacie ? PCIMCIA chyba lepsza niż USB
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Paragon i umowę mam. Brak tylko karty gwarancyjnej, ale i tak matka chce modem JUŻ ! Skorzystam więc z podpowiedzi KrystianaDoMiNo pisze:qba1500 odpuść sobie rzecznika, bo cię wyśmieją. Generalnie bez dowodu zakupu jesteś na straconej pozycji. Nic nie wskórasz ani nie wykombinujesz.

Punkty rozdane

- DoMiNo
- Stały użytkownik forum
No to spoko. Udaj się do miejsca zakupu i oddaj modem do reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. Teraz to już od sprzedawcy zależy czy sam ci go naprawi, czy załatwi duplikat karty gwarancyjnej i wyśle do Huaweia. Odpowiedzialność leży po jego stronie.qba1500 pisze:Paragon i umowę mam. Brak tylko karty gwarancyjnej
Dodam, że w powyższym przypadku sprzedawca ma obowiązek w ciągu 14 dni poinformować cię o odrzuceniu (bądź przyjęciu) reklamacji. W przypadku niepoinformowania Sprzedawca odgórnie przyjmuje twoją reklamację i musi naprawić, wymienić bądź zwrócić kasę (generalnie doprowadzić towar do zgodności). Powodzenia
Jak ci się spieszy to oczywiście kup modem, ale stary i tak warto wyreklamować - choćby po to żeby go potem sprzedać
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Karta gwarancyjne nie jest Ci potrzebna!qba1500 pisze:Paragon i umowę mam. Brak tylko karty gwarancyjnej
Karta gwarancyjna jest Ci potrzebna, jeśli chciałbyś skorzystać z gwarancji producenta, ale dla ciebie korzystniejszym rozwiązaniem jest wystąpienie z roszczeniem z tytułu niezgodności towaru z umową, a do tego podstawą nie jest karta gwarancyjna, lecz paragon.
Z drugiej strony zastanawiam się, co robiłeś z tym modemem, że się zepsuł

Na Allegro za ok. 130 zł można kupić Huawei E160G, całkiem przyzwoity modem (HSDPA 3,6 Mb/s), za nieduże pieniądze.ale i tak matka chce modem JUŻ !
Krzysztof
-
Mimo, że paragon miałem, to pani w salonie nie chciała współpracować może dlatego, że nie powołałem się na tą niezgodność :p
Ten paluszek ma takie opływowe kształty i ekhm... stołu nie opłynął :p
Karta gwarancyjna się znalazła O.o i przyjęli, kwestia czy nie powiedzą, że uszkodzenie wynika z mojej winy.
Tak czy inaczej, uzyskałem wszystkie potrzebne odpowiedzi. Temat do zamknięcia/zarchiwizowania.
Wszystkim Serdecznie Dziękuję i Pozdrawiam

Ten paluszek ma takie opływowe kształty i ekhm... stołu nie opłynął :p
Karta gwarancyjna się znalazła O.o i przyjęli, kwestia czy nie powiedzą, że uszkodzenie wynika z mojej winy.
Tak czy inaczej, uzyskałem wszystkie potrzebne odpowiedzi. Temat do zamknięcia/zarchiwizowania.
Wszystkim Serdecznie Dziękuję i Pozdrawiam

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.qba1500 pisze:Temat do zamknięcia/zarchiwizowania.