Zastępnik dla huawei !

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qba1500
Początkujący użytkownik forum

Zastępnik dla huawei !

Post autor: qba1500 »

Witajcie,

Moja mama korzysta z internetu bezprzewodowego PLAY. Korzystała z modemu Huawei na USB. Modem zepsuł się w zeszłym tygodniu, niestety ani paragon ani umowa z przed 2 miesięcy nie zastępuje gwarancji... W związku z tym pojechaliśmy do serwisu Huawei, gdzie powiedzieli nam, że oni biorą modem, wysyłają gdzieś robią ekspertyzę za 30 zł i wtedy mówią jaki będzie koszt naprawy/wymiany, niestety takie rozwiązanie wygląda mało opłacalnie.

Co powinniśmy zrobić ? Oddać ten modem tam do serwisu ?
Gdzieś mogę się udać by naprawić modem w uczciwej cenie ? (Warszawa)
Kupić nowy huawei ? Jakiś inny modem czy może telefon ?

Bardzo proszę o pomoc.
majkel84
Użytkownik forum

Re: Zastępnik dla huawei !

Post autor: majkel84 »

Kolego, paragon jest dowodem zakupu.
A w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu możesz spokojnie iść do sprzedawcy nawet bez paragonu i on musi udowodnić, że od niego nie kupiłeś.

To sie nazywa niezgodność towaru z umową.
qba1500

Ehh dzięki, ale problem pozostaje :( W playu i w centrum i na puławskiej powiedzieli, że bez karty gwarancyjnej którą moja mama zgubiła, nie przyjmą i nie pomogą... No chyba, że mogę ich jakoś prawnie potraktować ale nie mam o tym pojęcia, więc jak mi powiesz co i jak to będę wdzięczny.

Więc jak z pozostałymi rozwiązaniami ?
majkel84
Użytkownik forum

Post autor: majkel84 »

Mówisz, że chcesz oddać jako niezgodność towaru z umową. I muszą przyjąć. Szybko znajdą zastępczą kartę gwarancyjną.

Jeżeli stawiają opór udaj się do miejskiego rzecznika praw konsumenta- on wystosuje do nich pismo i też po sprawie. A jak nadal będą odmawiać to wręczy im mandat 5tys zł.
qba1500

:zdziwko: Hmm, ok :p Spróbuję. Punkta dostałeś dzięki :)

Mimo wszystko czekam również na inne rozwiązania.
qba1500

Mi się sposób podoba i wydaje się możliwy, niestety mojej mamie nie pasuje, że będzie musiała czekać. W takim razie jaki modem polecacie ? PCIMCIA chyba lepsza niż USB, ale nie mam pojęcia na czym ten PLAY pójdzie, jak nie PCIMCIA to jaki na USB ? to jak pomożecie ?
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

majkel84 pisze:A w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu możesz spokojnie iść do sprzedawcy nawet bez paragonu i on musi udowodnić, że od niego nie kupiłeś.
Nie no położyłeś mnie :rotfl2: Nawet jeśli masz kartę gwarancyjną to sprzedawca nie ma obowiązku przyjmować sprzętu jeśli nie masz dowodu zakupu (czyt. paragon/faktura).
Odnośnie okresu 6 miesięcy to też pokręciłeś

USTAWA
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego
Roz. 1, art. 4, us. 1

Kod: Zaznacz cały

Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili
jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała
ona w chwili wydania.
Ten fragment zmusza sprzedawcę do przyjęcia reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową, ale ciągle musisz udowodnić sprzedawcy, że to u niego kupiłeś, a nie u ruskich na bazarze, albo ukradłeś z przewróconego kontenera (czyt. musisz mieć paragon/fakturę)
majkel84 pisze:Jeżeli stawiają opór udaj się do miejskiego rzecznika praw konsumenta
qba1500 odpuść sobie rzecznika, bo cię wyśmieją. Generalnie bez dowodu zakupu jesteś na straconej pozycji. Nic nie wskórasz ani nie wykombinujesz.

"majkel84 przeczytaj najpierw dokładnie ustawę zanim zasugerujesz komuś nadepnięcie na minę http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDF ... kst_je.pdf
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

qba1500 pisze:W takim razie jaki modem polecacie ? PCIMCIA chyba lepsza niż USB
A masz komputer który ma złącze pcmcia? Czy expresscard 54? Na pcmcia do play wystarczy taki jak mam w opisie - option GT 3g+ (1,8Mb/s) Na expreescard są tanie modemy Option express HSPA (na alledrogo)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
qba1500

DoMiNo pisze:qba1500 odpuść sobie rzecznika, bo cię wyśmieją. Generalnie bez dowodu zakupu jesteś na straconej pozycji. Nic nie wskórasz ani nie wykombinujesz.
Paragon i umowę mam. Brak tylko karty gwarancyjnej, ale i tak matka chce modem JUŻ ! Skorzystam więc z podpowiedzi Krystiana :)

Punkty rozdane ;)
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

qba1500 pisze:Paragon i umowę mam. Brak tylko karty gwarancyjnej
No to spoko. Udaj się do miejsca zakupu i oddaj modem do reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. Teraz to już od sprzedawcy zależy czy sam ci go naprawi, czy załatwi duplikat karty gwarancyjnej i wyśle do Huaweia. Odpowiedzialność leży po jego stronie.

Dodam, że w powyższym przypadku sprzedawca ma obowiązek w ciągu 14 dni poinformować cię o odrzuceniu (bądź przyjęciu) reklamacji. W przypadku niepoinformowania Sprzedawca odgórnie przyjmuje twoją reklamację i musi naprawić, wymienić bądź zwrócić kasę (generalnie doprowadzić towar do zgodności). Powodzenia

Jak ci się spieszy to oczywiście kup modem, ale stary i tak warto wyreklamować - choćby po to żeby go potem sprzedać :]
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

qba1500 pisze:Paragon i umowę mam. Brak tylko karty gwarancyjnej
Karta gwarancyjne nie jest Ci potrzebna!
Karta gwarancyjna jest Ci potrzebna, jeśli chciałbyś skorzystać z gwarancji producenta, ale dla ciebie korzystniejszym rozwiązaniem jest wystąpienie z roszczeniem z tytułu niezgodności towaru z umową, a do tego podstawą nie jest karta gwarancyjna, lecz paragon.
Z drugiej strony zastanawiam się, co robiłeś z tym modemem, że się zepsuł ;)
ale i tak matka chce modem JUŻ !
Na Allegro za ok. 130 zł można kupić Huawei E160G, całkiem przyzwoity modem (HSDPA 3,6 Mb/s), za nieduże pieniądze.
Krzysztof
qba1500

Mimo, że paragon miałem, to pani w salonie nie chciała współpracować może dlatego, że nie powołałem się na tą niezgodność :p

Ten paluszek ma takie opływowe kształty i ekhm... stołu nie opłynął :p

Karta gwarancyjna się znalazła O.o i przyjęli, kwestia czy nie powiedzą, że uszkodzenie wynika z mojej winy.

Tak czy inaczej, uzyskałem wszystkie potrzebne odpowiedzi. Temat do zamknięcia/zarchiwizowania.

Wszystkim Serdecznie Dziękuję i Pozdrawiam :)

:brawa: :super: :szampan: :zdrowko: :hurra: :ok: :rotfl: :P :cwaniak: :cfaniak: :D :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

qba1500 pisze:Temat do zamknięcia/zarchiwizowania.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
ODPOWIEDZ