Iplus hauwei e180 rozłącza połaczenie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nalio
Początkujący użytkownik forum

Iplus hauwei e180 rozłącza połaczenie

Post autor: nalio »

Mam nastepujący problem.Korzystam z internetu mobilnego (iplus-modem Huawei E180).Od kilku tygodni dni po wejściu do netu po kilku,kilkunastu minutach (czasami ten okres jest dłuższy)bez przyczyny rozłącza mnie.Pokazuje sie komunikat,iż program firefox nie może wyświetlić witryny.Co ciekawe,na modemie i w aplikacji pokazauje,że jest połączony,a ja nie mogę nic otworzyć.Jeżeli wówczas sam wcisnę komendę rozłącz,a nastepnie połącz sytuacja wraca do normy,by za jakiś czas znowu się wysypać.Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie iplus menagera,ściągnąłem wszystkie uaktualnienia i nic nie pomogło.Nie wiem już w czym może leży problem.Proszę o pomoc!

Jeśli zły dział to przeniescie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Iplus hauwei e180 rozłącza połaczenie

Post autor: YaHooo »

nalio pisze:Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie iplus menagera,ściągnąłem wszystkie uaktualnienia i nic nie pomogło.
Pierwsza rada (może nie do końca związana z tematem, ale może pomóc). Wywal iPlus Managera, a zainstaluj sobie Hawei Mobile Partner. Ewentualnie skorzystaj z oprogramowania autorstwa naszego forumowego kolegi <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>

Po drugie może to jest wina przegrzewania się modemu jak przesyła za dużo danych?

Po trzecie to może modem zawiesza się podczas przejścia z HSDPA->UMTS. Dlatego możesz spróbować wydać polecenie

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 100
Przy czym musisz tak dobrać parametr -l żeby modem podczas braku transferu nie przechodził z HSDPA na UMTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
nalio

nie korzystam z hsdpa bo nie mam zasięgu tylko z edge ale na inym komputerze internet chodzi normalnie i też korzystam z iplus manager
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli w takim razie bym stawiał na jakieś problemy z zasilaniem modemu. Masz możliwość pożyczenia aktywnego HUB'a USB i sprawdzenia czy po podłączeniu komputera poprzez taki HUB jest tak dalej?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
nalio

Korzystałem z rozdzielki usb i miałem na ostatnim wyjściu przełożyłem na pierwsze i działa git :D dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zatem dobrze, że działa :ok:
ODPOWIEDZ