artur-ole pisze:Wczoraj założono mi internet radiowy. Na dachu znajduje się antena odbiorcza która chyba posiada w sobie modem gdyż kabel wchodzi w domu do zasilacza i wychodzi kablem RJ45 do komputera.
Najprawdopodobniej masz Ubiquiti
artur-ole pisze:Chciałbym kupić Router który położy sieć WiFi na piętrowy jednorodzinny dom oraz na otaczające go podwórko
Nie powiedziane, że jednym routerem lub AP pokryjesz zasięgiem cały dom, a tym bardziej podwórko. Powiedz, z czego są wykonane ściany w domu, jakie budownictwo, stare, nowe, jaki strop ?
artur-ole pisze:Z tego co czytałem powinien być to Router w technologii N Draft.
Po co Ci router z Draft N ? Chcesz przerzucić transfer rzędu --> 50 Mb/s ?, masz w ogóle kartę WiFi w laptopie obsługującą ten standard ? No chyba, że byś sobie wymienił na inną to OK

Oczywiście ja nie mam nic przeciwko N, ale sprzęt tego typu jest na dzień dzisiejszy dość drogi. Wielki plus dla standardu N, to jest większy zasięg,
artur-ole pisze:Napiszcie proszę jakiej firmy router kupić oraz konkretne modele, które mają solidne pokrycie WiFi oraz są niezawodne.
Niestety jak na razie sprzętu działającego w standardzie 802.11 N, jest bardzo mało i z możliwie dobrych routerów znalazłem tylko
Linksysa WRT 160N oraz
Edimaxa BR-6574N