Jaki router do radiówki.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
artur-ole
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do radiówki.

Post autor: artur-ole »

Wita.
Wczoraj założono mi internet radiowy. Na dachu znajduje się antena odbiorcza która chyba posiada w sobie modem gdyż kabel wchodzi w domu do zasilacza i wychodzi kablem RJ45 do komputera. :D
Chciałbym kupić Router który położy sieć WiFi na piętrowy jednorodzinny dom :D oraz na otaczające go podwórko. Z tego co czytałem powinien być to Router w technologii N Draft.
Napiszcie proszę jakiej firmy router kupić oraz konkretne modele, które mają solidne pokrycie WiFi oraz są niezawodne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki router do radiówki.

Post autor: wojteks »

artur-ole pisze:Z tego co czytałem powinien być to Router w technologii N Draft.
To źle czytałeś. Jeżeli potrzebujesz "N" to ma być pełne "N" bo tylko taki sprzęt różnych producentów będzie pracował ze sobą.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

artur-ole pisze:Wczoraj założono mi internet radiowy. Na dachu znajduje się antena odbiorcza która chyba posiada w sobie modem gdyż kabel wchodzi w domu do zasilacza i wychodzi kablem RJ45 do komputera. :D
Najprawdopodobniej masz Ubiquiti ;)
artur-ole pisze:Chciałbym kupić Router który położy sieć WiFi na piętrowy jednorodzinny dom oraz na otaczające go podwórko
Nie powiedziane, że jednym routerem lub AP pokryjesz zasięgiem cały dom, a tym bardziej podwórko. Powiedz, z czego są wykonane ściany w domu, jakie budownictwo, stare, nowe, jaki strop ?
artur-ole pisze:Z tego co czytałem powinien być to Router w technologii N Draft.
Po co Ci router z Draft N ? Chcesz przerzucić transfer rzędu --> 50 Mb/s ?, masz w ogóle kartę WiFi w laptopie obsługującą ten standard ? No chyba, że byś sobie wymienił na inną to OK ;) Oczywiście ja nie mam nic przeciwko N, ale sprzęt tego typu jest na dzień dzisiejszy dość drogi. Wielki plus dla standardu N, to jest większy zasięg,
artur-ole pisze:Napiszcie proszę jakiej firmy router kupić oraz konkretne modele, które mają solidne pokrycie WiFi oraz są niezawodne.
Niestety jak na razie sprzętu działającego w standardzie 802.11 N, jest bardzo mało i z możliwie dobrych routerów znalazłem tylko Linksysa WRT 160N oraz Edimaxa BR-6574N
artur-ole

Najprawdopodobniej masz Ubiquiti ;)
Sprawdziłem i na zasilaczu rzeczywiście jest napisane Ubiquiti :hyhy:
jakie budownictwo, stare, nowe ?
Budownictwo raczej nowe ścianki wykonane z siporeksu.

A właśnie na pokryciu mi zależy... Czytałem o technologii MIMO w standardzie N. Czy to rzeczywiście tak dobrze działa.
Nie zależy mi na wysokich transferach, ponieważ internet mam 2Mb/s.

W moich poszukiwaniach znalazłem D-link DIR-635 Co o nim sądzicie ??
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

artur-ole pisze:Czytałem o technologii MIMO w standardzie N. Czy to rzeczywiście tak dobrze działa.
300Mb/s to zwykłe mrzonki. Z doświadczenia wiem, że nie pociągnie więcej niż 90Mb/s nawet jeżeli router i karta sieciowa są w tym samym pomieszczeniu. Sporo podobnych opinii można znaleźć w Internecie. Co do technologii MIMO, to zdaje się nieco polepszyć zasięg, ale nie są to jakieś szczególnie znaczące wartości.
Jeśli już zdecydujesz się na coś w technologii N, to uważaj na to aby było to zatwierdzone N, a nie tzw. Draft N. Sprzęt Draft N nie zawsze jest w pełni kompatybilny ze sprzętem innego producenta. Technologia N została zatwierdzona stosunkowo niedawno, więc teraz ceny urządzeń Draft N lecą na łeb na szyję, bo sprzedawcy chcą pozbyć się przestarzałego już sprzętu, toteż musisz szczególnie uważać.
artur-ole pisze:W moich poszukiwaniach znalazłem D-link DIR-635 Co o nim sądzicie ??
Trzymaj się z dala od DLinka, tym bardziej że w tej samej cenie można mieć dużo lepszy sprzęt. Ja osobiście poleciłbym Ovislinka WL-1600GL. Jest bardzo stabilny i wydajny (bo na chipsecie Broadcom) a co najważniejsze - można na nim instalować alternatywny soft, jak np. Tomato (tak jak w dużo droższym Linksysie WRT54GL). Po instalacji odpowiedniej wersji Tomato zyskujesz m.in takie bajery jak QoS czy ogranicznik pasma. Pozostałe funkcjonalności Tomato długo by wymieniać ;)
artur-ole

Witam jeszcze raz.Dzięki za sugestie. A co sądzicie o Asus RT-N11 Wireless 802.11n Router, 4xLAN, 1xWAN .Bardzo mnie zaciekawił i chciałbym usłyszeć wasze opnie.pzdr.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

Dla solidnych transferów rzędu 2mbit/s wystarczy Ci standard "g"... TP-link 543 wystarczy :)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
ODPOWIEDZ