Postanowiłem utworzyć nowy temat, który nawiązuje do HSDPA - gry online (niestety tam topic o tym temacie zawędrował w zupełnie innym kierunku stąd nowy topic).
Wracając do problemu, zmuszony jestem korzystać z netu mobilnego operatora PLAY, aktualnie jestem w centrum miasta i korzystam z sieci HSDPA, charakterystyka tego połączenia nie jest kiepska wg. speedtest.net średnia prędkość to:
- download: 0,73Mb/s
- upload: 0,32Mb/s
- ping w granicach 190-205 na terenie Polski.
Net ten potrzebny jest mi do młócenia w moją ulubioną grę online Lineage 2, niestety po ok 3-5min aktywnej gry dostaje disconnecta

Sprawdziłem już szereg optymalizatorów połączenia takich jak: TweakMASTER, cFosSpeed itp wykonałem wszystkie sztuczki jakie znalazłem (stałe DNSy, zwiększenie bufora DNSów itp i nic:( bez zmian.
Sam w sobie internet jest niczego sobie, mogę np oglądać sobie filmiki na youtubie, słuchać radia online, siedzieć na teamspeaku i nie ma żadnego problemu.
Problem jest tylko z grami online

Dodam jeszcze, że grałem w Lineage 2 na znacznie gorszym necie WiFi 0,40Mbps / 0.15Mbps przy pingu >300ms i nie było problem. Jak nie dostaje disconnecta to też komfort gry jest bardzo przyjemny jak na rozwiązanie mobilne.
Do połączenia używam modemu GlobeTrotter 3G+:
Hardware Test
Card name: GlobeTrotter 3G+
Application port: COM4
Card serial number: GA2C63G08Z
Firmware version: 3.17.0Hd (Date: Apr 11 2006, Time: 13:19:33)
Hardware version: 2.0
Phone number(s)
Operational Test
PIN code status: Ready
Network name: PLAY
Network selection mode: Automatic
Signal strength: 12,0
Network settings
CS network registration: Registered
PS network registration: Registered
PS network attachment: Attached
APN(s): internet
Wydaje mi się, że problem może być w uploadzie (wydaje mi się, że nie lecą do serwera gry pakiety z mojego kompa tak jak powinny) ale to są tylko przypuszczenia.
PROSZE POMOŹCIE, naprawdę już nie wiem co zrobić.
Jeżeli podobny topic gdzieś umknął mi na forum to z góry przepraszam za spam ale nie udało mi się odnaleźć opisu podobnego problemu.