czarenty6587 pisze:No to bierz CDMA w Orange i nie wylewaj łez. A limit musi byc, bo gdyby nie one to by znalazł się taki co by pobierał dzienie 100 Gb, a wtedy byś sobie neta nie poużywał i nie pocieszył byś się prędkoscią która daje technologia CDMA. Kto potrzebuje dużo korzystac z netu bierze większy limit. Bardzo proste.
czarenty6587, przepraszam za sformułowanie, ale nawijasz nam tutaj makaron na uszy i mówisz do rzeczy. Mały limit to jest problem, który nie należny zbywać słowami, że tak musi być bo to dla dobra nas wszystkich. Nie zgodzę się z tym, bo człowiek nie po to ma rozum, żeby godzić się z ograniczeniami. Problem ograniczeń technologii CDMA450 w OFP można rozwiązać nie tylko poprzez limity na ściąganie danych, ale inną droga na przykład przez rozbudowę sieci, albo zwiększenie liczby anten na stacji bazowej tak, żeby mogło z niej korzystać więcej użytkowników. W pracy mam stałe łącze o szybkości 6 megabit/s i tam ściągam większe pliki typu ISO instalek linuxa jeśli je potrzebuję. Taki plik na przykład instalki na DVD ma 4 GB i ja go ściągam np. w ciągu bodaj dwóch trzech godzin

a to więcej niż limit na cały miesiąc w OFP. Po to jest technika żeby z niej korzystać, jeśli są ograniczenia to trzeba coś z tym zrobić.
A ja się zapytam, to dlaczego za tą cenę (ok 45 zł) Play Online ma limity 5-10 GB? Orange gdyby chciał też mógłby dać 5 GB limitu na miesiąc z opcją dokupienia jeden raz w okresie rozliczeniowym dodatkowych 5 GB na przykład za cenę 30-50 zł. Z drugiej strony to Orange musi wiedzieć jakie są możliwości jego sieci i czy taka polityka zapewni komfort użytkownikom internetu, bo komfort i zadowolenie użytkowników powinny stanowić tutaj priorytety

Jeśli nie, to też jest na to rozwiązanie, czyli zwiększenie liczby stacji bazowych CDMA450. Z tym chyba nie ma problemu, bo Orange ma dużo nadajników GSM/UMTS poza miastami, a rozbudowa to pewnie tylko koszt dodatkowej anteny do zamontowania na i tak ich własnym maszcie. Tylko nad tym musiałby ktoś pomyśleć i chcieć to zrobić, a z doświadczeń z francuzami z TP, bo Orange to niby jedna firma, wiem że oni mają dogadzanie klientom gdzieś, ściągają z Polski kasę ile się da przy minimalnym wkładzie i cięciu wszelkich kosztów.