Sposob na zwiekszenie limitu CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
probe_82
Początkujący użytkownik forum

Sposob na zwiekszenie limitu CDMA

Post autor: probe_82 »

Mam Orange Internet dla Firm PRO i musze powiedziec ze jestem zadowolony. Smiga mi to z predkoscia ok 1 mega (dowload). Z uslugi jestem nawet bardzo zadwolony... ....gdyby nie ten limit! 7GB starcza mi na tydzien :(

Dzwonilem na infolinie orange i niestety nie potrafili znalezc rozwiazania. Jedyne co wymyslili to zakup kolejnego zestawu Internet dla Firm Pro.

Przed chwila wpadlem na pomysl czy w routerze CDMA WiFi Axesstel MV410 ktory aktualnie posiadam nie zadzialala karta od Business Everywhere? Przeciez sa opcje np. Business Everywhere Premium PRO, ktore obsluguje CDMA. Wiec gdyby wlozyc taka karte do modemu CDMA to by zagralo?
...zadzwonilem w tej sprawie do Orange kilkukrotnie. Za kazdym razem inna odpowiedz! Niektorzy konsultanci twierdza ze bedzie dzialac inni ze nie.
Pytanie zatem do Was - bedzie dzialac czy nie?? :)

A moze mozna w salonie zakupic dodatkowa karte do CDMA bez calego zestawu? Czyli de facto 40pln netto za 7GB limitu?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Sposob na zwiekszenie limitu CDMA

Post autor: ryba825 »

Jeżeli Axesstel jest przypisany do Internet dla Firm Pro to raczej nie.

Jeżeli nie jest przypisany to wtedy możesz:
Dodatkowo możesz wziąć kolejny internet w ofercie Businness Everywhere począwszy od Optimum przez Premium do Platinum. Wtedy oni od razu chyba wydają Ci kartę dualną wkładasz do modemu i działa. (To byś musiał wziąć jako kolejny internet. Płacić za 2 internety ?)

probe_82 wystarczy ograniczyć YT, mniej ściągania filmów, gier itp itd.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tutaj nie chodzi o problem, że coś jest przypisane bo nie jest w systemie przypisana karta do routera. Musi być tylko karta duala SIM/RUIM.
probe_82 pisze:Przeciez sa opcje np. Business Everywhere Premium PRO, ktore obsluguje CDMA. Wiec gdyby wlozyc taka karte do modemu CDMA to by zagralo?
Na 90% powinno zadziałać.
A moze mozna w salonie zakupic dodatkowa karte do CDMA bez calego zestawu?
Niestety nie. Tylko nową umowę z modemem.
probe_82

Attn ryba825: Tak w tym przypadku bede placil za 2 internety.
40pln netto za Internet dla firm PRO
99pln netto za Business Everywhere Premium PRO
niestety u mnie na wiosce to jedyny wybor (nie ma zadnej innej sensownej opcji)

Co do transferu 7GB to wystarcza mi na tydzien bez YT, gier i filmow. Praktycznie same strony + voip + mail. Tyle ze na 4rech kompach rownolegle.

Czekam na kogos kto wlozyl karte Business Everywhere PRO do routera CDMA - czy jest ktos taki na forum? :)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

probe_82 pisze: Business Everywhere PRO
probe_82, Bussiness Everywhere bez "PRO"
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

probe_82 pisze:.gdyby nie ten limit! 7GB starcza mi na tydzien
7 GB mnie by starczyło na 2 miesiące. Nie rozumiem dlaczego skoro są tam limity się tak pchacie a później narzekacie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jaco, ale kolega ma na 4 kompach net równolegle. Do tego jak nie ma nic innego?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

ja.michal pisze:Jaco, ale kolega ma na 4 kompach net net równolegle.
No tak. Nie zauważyłem tego. Mea culpa :zawstydzony:
kafe46
Użytkownik forum

Post autor: kafe46 »

Jaco pisze:Nie rozumiem dlaczego skoro są tam limity się tak pchacie a później narzekacie.
Wstaw się za mną w TP żeby mi położyli z 300 metrów kabla do domu, z chęcią wyrzucę te wszystkie anteny i niby przyspieszacze przeglądarki. będziesz mógł na mnie mówić ''dziecko neo'' te forum też by zresztą poszło w odstawkę.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-01-12, 16:29 ]
W regulaminie jest zapis o nieużywaniu niecenzuralnych słów, nawet pod gwiazdkami,w Twoim przypadku był to myślnik :nienie:
Ostatnio zmieniony 2010-01-12, 16:28 przez kafe46, łącznie zmieniany 1 raz.
precz z limitami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Jeżeli niechcesz uzywac internetu przez CDMA to moze w okolicy masz zasieg WiMax ktory jest bez limitów ;)
kafe46
Użytkownik forum

Cari pisze:Jeżeli niechcesz uzywac internetu przez CDMA to moze w okolicy masz zasieg WiMax ktory jest bez limitów ;)
Prawda jest taka że orange w cdma to dla mnie praktycznie jedyne rozwiązanie jeżeli chodzi o internet.
Awatar użytkownika
czarenty6587

Post autor: czarenty6587 »

No to bierz CDMA w Orange i nie wylewaj łez. A limit musi byc, bo gdyby nie one to by znalazł się taki co by pobierał dzienie 100 Gb, a wtedy byś sobie neta nie poużywał i nie pocieszył byś się prędkoscią która daje technologia CDMA. Kto potrzebuje dużo korzystac z netu bierze większy limit. Bardzo proste.
Ostatnio zmieniony 2010-01-12, 18:56 przez czarenty6587, łącznie zmieniany 1 raz.
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
kafe46
Użytkownik forum

Ja już mam orange optimum:-)
Awatar użytkownika
Cari

Post autor: Cari »

To ty chcesz zwiekszyc limit ;) o ile wiem (choć nie jestem pewien) to mozesz zmienic umowe w twoim przypadku zwiekszaja limit okolo 3-4miesiecy przed zakaczeniem umowy ;) Inaczej sie niestety nie da :(
Awatar użytkownika
czarenty6587

Post autor: czarenty6587 »

Kafe46 i jak Ci chodzi? wstaw jakies testy
Orange Free Optimum + ADU 635WA + Antena CDMA 450 Mhz DIPOL = DL: 2.79 Mbps, UL: 0.65 Mbps = http://www.speedtest.net/result/744529927.png
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

czarenty6587 pisze:No to bierz CDMA w Orange i nie wylewaj łez. A limit musi byc, bo gdyby nie one to by znalazł się taki co by pobierał dzienie 100 Gb, a wtedy byś sobie neta nie poużywał i nie pocieszył byś się prędkoscią która daje technologia CDMA. Kto potrzebuje dużo korzystac z netu bierze większy limit. Bardzo proste.
czarenty6587, przepraszam za sformułowanie, ale nawijasz nam tutaj makaron na uszy i mówisz do rzeczy. Mały limit to jest problem, który nie należny zbywać słowami, że tak musi być bo to dla dobra nas wszystkich. Nie zgodzę się z tym, bo człowiek nie po to ma rozum, żeby godzić się z ograniczeniami. Problem ograniczeń technologii CDMA450 w OFP można rozwiązać nie tylko poprzez limity na ściąganie danych, ale inną droga na przykład przez rozbudowę sieci, albo zwiększenie liczby anten na stacji bazowej tak, żeby mogło z niej korzystać więcej użytkowników. W pracy mam stałe łącze o szybkości 6 megabit/s i tam ściągam większe pliki typu ISO instalek linuxa jeśli je potrzebuję. Taki plik na przykład instalki na DVD ma 4 GB i ja go ściągam np. w ciągu bodaj dwóch trzech godzin ;) a to więcej niż limit na cały miesiąc w OFP. Po to jest technika żeby z niej korzystać, jeśli są ograniczenia to trzeba coś z tym zrobić.

A ja się zapytam, to dlaczego za tą cenę (ok 45 zł) Play Online ma limity 5-10 GB? Orange gdyby chciał też mógłby dać 5 GB limitu na miesiąc z opcją dokupienia jeden raz w okresie rozliczeniowym dodatkowych 5 GB na przykład za cenę 30-50 zł. Z drugiej strony to Orange musi wiedzieć jakie są możliwości jego sieci i czy taka polityka zapewni komfort użytkownikom internetu, bo komfort i zadowolenie użytkowników powinny stanowić tutaj priorytety :D Jeśli nie, to też jest na to rozwiązanie, czyli zwiększenie liczby stacji bazowych CDMA450. Z tym chyba nie ma problemu, bo Orange ma dużo nadajników GSM/UMTS poza miastami, a rozbudowa to pewnie tylko koszt dodatkowej anteny do zamontowania na i tak ich własnym maszcie. Tylko nad tym musiałby ktoś pomyśleć i chcieć to zrobić, a z doświadczeń z francuzami z TP, bo Orange to niby jedna firma, wiem że oni mają dogadzanie klientom gdzieś, ściągają z Polski kasę ile się da przy minimalnym wkładzie i cięciu wszelkich kosztów.
Ostatnio zmieniony 2010-01-12, 22:05 przez plat1num, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

plat1num pisze:Tylko nad tym musiałby ktoś pomyśleć i chcieć to zrobić, a z doświadczeń z francuzami z TP, bo Orange to niby jedna firma, wiem że oni mają dogadzanie klientom gdzieś, ściągają z Polski kasę ile się da przy minimalnym wkładzie i cięciu wszelkich kosztów.
Niestety to jest prawda wszystkie pieniądze z TP/Orange lecą do Francji.
Tak samo zresztą Cyfra+ (Canal+)
probe_82

Odnosnie WiMAXa jako alternatywy dla Orange CDMA w moim przypadku to najblizsza antena WiMaxa znajduje sie ok 20km w linii prostej.
Z tego co wiem anteny raczej musza sie widziec wiec szansa mala, ze bedzie dzialac (co potwierdzaja osoby na infolinii ery). Tak czy inaczej zamowilem u nich zestaw i czekam na instalacje.

Co najgorsze na instalatorow (firma ALGO - jedyna rekomendowana przez ERE) czekam juz miesiac!!! Burdel maja taki ze glowa boli. Jedna ekipa do instalacji na cala Polske. Babeczka na infolinii ALGO nie ma pojecia co to WiMAX i na kazde pytania odpowiedz jest w stylu: "Niech Pan poczeka to sie dowiem... "Paaaaaaawwwweeeellll Pan sie pyta kiedy bedziecie w Wielkopolsce, co mam mu powiedziec?" ;)

Wracajac do meritum: czy ktos z Was wlozyl karte Business Everywhere PRO do modemu/routera CDMA i moze cos o tym napisac? Czy to dziala? Czy predkosci te same?
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Kupując OFP zapomniałem że jest jeszcze cos takiego jak WiMax, tam nie ma limitów na transfer? Musze obadać sprawę jeśli mam jeszcze OFP na próbę ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

plat1num pisze:tam nie ma limitów na transfer?
Nie ma. I działa dużo lepiej od OFP - pingi niższe, a transfer stabilny przez całą dobę. Poza tym porty niepoblokowane i można uzyskać z zewnątrz dostęp do sieci (brak operatorskiego firewalla, IP publiczne)
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Zamówiłem telefon Siemens A580IP, bo chce go podłączyć do routera OFP. Sprawdzę jak to łącze radzi sobie z rozmowami VOIP :hyhy: Transfer jest przyzwoity, pingi też nie najgorsze. Tutaj podałem ich wartości, jakie otrzymałem u siebie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=245732#245732 . Martwi mnie jedynie limit na transfer danych, mam OFP czwarty dzień a Netmeter pokazuje mi już 570 MB wysłanych i odebranych danych :/
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

plat1num pisze:Martwi mnie jedynie limit na transfer danych, mam OFP czwarty dzień a Netmeter pokazuje mi już 570 MB wysłanych i odebranych danych
Po przekroczeniu limitu VoIP powinien również działać bez problemu, o ile nie ustawi mu się kodeka o zbyt wysokim bitrate. A 64kb/s to dla VoIP bardzo dużo. Gorzej tylko z uploadem, który w OFP wynosi 32kb/s. Ale np. dla kodeka ILBC to zupełnie wystarczy, bo ma on bitrate 15kb/s.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

probe_82 pisze:Mam Orange Internet dla Firm PRO i musze powiedziec ze jestem zadowolony. Smiga mi to z predkoscia ok 1 mega (dowload). Z uslugi jestem nawet bardzo zadwolony... ....gdyby nie ten limit! 7GB starcza mi na tydzien :(
A ja mam takie pytanie: skąd się bierze ten internet z limitem 7GB ? Bo ja mam 3GB...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

wilq pisze: A ja mam takie pytanie: skąd się bierze ten internet z limitem 7GB ? Bo ja mam 3GB...
Żebyś mógł mieć limit większy niż 3GB, musiałbyś wziąć Orange Free, a nie jak teraz masz Orange Freedom Pro, gdzie zwiększenie limitu nie jest możliwe. To jest TA oferta.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Żebyś mógł mieć limit większy niż 3GB, musiałbyś wziąć Orange Free,
To ja wiem, ale skąd probe_82 ma te 7GB ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

probe_82 ma internet CDMA od Orange. Jest to taryfa dla firm Business Everywhere Standard Pro.
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:probe_82 ma internet CDMA od Orange. Jest to taryfa dla firm Business Everywhere Standard Pro.
Jeśli płaci 40pln+VAT to ma Internet dla Firm Pro a tu jest limit 3GB (na samym dole strony)
probe_82 pisze:40pln netto za 7GB limitu
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Możliwe, że przedłużał umowę, i dostał w zamian, większy limit transferu ;)
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Możliwe, że przedłużał umowę, i dostał w zamian, większy limit transferu ;)
A może go w salonie zamotali i sam nie wie, że ma 3GB :niepewny: dlatego mu się limit kończy po tygodniu...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Okaże się, probe_82 powie nam czy przedłużał umowę, czy nie. Ale masz rację musi mieć Internet dla Firm Pro, bo ma Axesstela, wcześniej tego nie zauważyłem i myślałem, że korzysta z Business Everywhere Standard Pro, ale wtedy by miał z pewnością AnyDatę ADU-635 WA.
ODPOWIEDZ