OFP czy cos innego?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koziakaka
Użytkownik forum

OFP czy cos innego?

Post autor: koziakaka »

Witam.
Obecnie uzywam BC,limit 1GB,co jak wszyscy wiedza jest porazka.
Zastanawiam sie nad oferta Orange Freedom Pro.Czy przy podpisywaniu umowy na ta usluge,koniecznie musze zakupic u nich modem?Na Allegro widzialem jakies w cenie ok.150zl - czy takie sie nadaja?Jezeli trzeba brac modem - ktory wybrac?Anydata czy Axxesstel?Czy ten drugi,ma lepsza antene,co przelozy sie na lepsza jakosc uslugi?Czy rozni sie tylko tym,iz jest rowniez routerem?
Jak jest z tym limitem?Na stronie napisane jest o 3GB,na forum pisze sie o 7GB.Jak to jest w praktyce?
Moze jednak OFP nie bedzie najlepszym rozwiazaniem?Moze lepiej wybrac Iplusa z duzym limitem lub cos w ten desen?Prawde mowiac nawet nie wiem,co lapie mi BC - dwnl przed przekroczeniem limitu mam rzedu kilkunastu kb/s,po przekroczeniu - do 5 kb/s.
Co do WiMax - u netii juz probowalem,nie da rady,co do ery - ma nadajnik nieco blizej,jednak i tak mysle,ze nic z tego - teren jest dosyc silnie zalesiony.
Raczej nie korzystam z YT itp,raczej strony,czesto odswiezane,przegladanie ofert sklepow internetowych,allegro,fora,imejl,czasem plik kilkanascie MB z materialami na uczelnie.Nie wiem czy potrzebuje predkosci sciagania rzedu 200kb/s.Ale wiadomo - im szybszy internet tym lepiej.
Miejscowosc w ktorej mieszkam to Zalesiany woj podlaskie,powiat bialostocki.
Bardzo prosze o doradztwo,sam nie jestem zbytnio obeznany w temacie,douczenie sie zajeloby mi pewnie z 2tyg,przy moim ukochanym BC.
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: OFP czy cos innego?

Post autor: Cari »

Witaj, na wstepie spytam sie czy masz pewność ze u Ciebie jest CDMA ? ;) Modem Anydata to hybryda to znaczy ze dziala w trybach GSM/UMTS/CDMA a modem Axxesstel to do CDMA a tylko chyba za pomaca niego możesz dzielic łacze na inne kamputery choć nie jestem pewien ;) A co do limitów to jest tak ,że w oferice Orange Freedom PRO jest 3GB limitu natomiast w ofercie Orange Free Optimum jest 7GB limitu.
koziakaka
Użytkownik forum

Tak,CDMA jest na pewno.Czyli optimum jest jedna z taryf OFP?Roznia sie tylko limitem?Na stronie Orange nie widze informacji na ten temat?Jakis cennik?
Czyli bez roznicy,ktory modem wybiore?Obydwa tak samo sciagaja sygnal?
Awatar użytkownika
Cari

Wiec tak Orange Free Optimum jest jedna z ofert Orange Free za 75 zł na miesiac i 7GB limitem Klik Modem jaki bym Ci polecał to Anydata poniewaz to hybryda i możesz ja zabrac w podróż i przełączając sie miedzy sygnałami a w Axxesstel nie ma takiej możliwość. ;)
koziakaka
Użytkownik forum

zly link :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

koziakaka pisze:zly link
Dobry, oferta Optimum za 75zł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cari

Dobry link ;) Ja bym na twoim miejscu wyprobował tą oferte na miesiąc jak niebedziesz zadowolony możesz zwrócić :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

koziakaka pisze:Czy przy podpisywaniu umowy na ta usluge,koniecznie musze zakupic u nich modem?
Z tego co wiem to Orange nie "sprzedaje" usługi bez modemu,
koziakaka pisze:Anydata czy Axxesstel?
To zależy od tego, czy chcesz dzielić łącze na więcej komputerów niż jeden, i jakiego limitu transferu oczekujesz,
koziakaka pisze:Czy ten drugi,ma lepsza antene,co przelozy sie na lepsza jakosc uslugi?
W twoim przypadku i tak, zalecałbym zakup anteny zewnętrznej, z uwagi na to, że do najbliższej stacji bazowej CDMA masz ~12 km, znajduje się ona w miejscowości Kolonia-Dojlidy,
koziakaka pisze:Czy rozni sie tylko tym,iz jest rowniez routerem?
Axesstel od AnyData różni się oprócz tego, że ma funkcję routera, możliwością działania w technologii GPRS, UMTS/HSDPA oraz CDMA, a Axesstel działa tylko w CDMA,
koziakaka pisze:Na stronie napisane jest o 3GB,na forum pisze sie o 7GB.Jak to jest w praktyce?
W Orange Freedom Pro nie masz do wyboru limitu jest tylko jeden 3GB, zaś oferta Orange Free od pakietu Optimum aż po Premium i Platinum, oferuje Ci internet w technologiach GPRS, UMTS/HSDPA i CDMA wraz z modemem AnyData ADU-635 WA. Dodam, iż prędkości polimitowe wynoszą kolejno:
Orange Freedom Pro: 64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
Orange Free Optimum: 16 kb/s (download), 8 kb/s (upload),
Orange Free Premium:64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
Orange Free Platinum:64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
koziakaka pisze:Moze lepiej wybrac Iplusa z duzym limitem lub cos w ten desen?
Zobacz najpierw jak transfery mógłbyś osiągać z node B w miejscowości Hryniewicze, który obsługuje technologię UMTS, jest on oddalony od Ciebie o ~5 km, przy pomocy anteny zewnętrznej bez problemu powinieneś odbierać sygnał 3G, jeżeli transfery były by poniżej 1 Mb/s, to od razu Ci powiem, że nie opłaca się brać iPlusa,
koziakaka pisze:o lapie mi BC - dwnl przed przekroczeniem limitu mam rzedu kilkunastu kb/s,
Więc najprawdopodobniej łapiesz EDGE. Ale widzę, że do stacji bazowej UMTS Ery masz równie blisko ~2,5 km, więc z anteną zewnętrzną powinno śmigać (może nawet nie będzie potrzebna). Możliwe, że ze względu na ukształtowanie terenu nie łapiesz 3G. Wyjdź z laptopem (jeżeli masz) na dwór i sprawdź, czy łapiesz 3G. Spróbuj również wymusić UMTS. Aby, to uczynić, musisz zrobić tak: start --> uruchom --> cmd.exe --> wpisujesz ping wp.pl -t -l 1400, jeżeli będzie komunikat upłynął limit czasu żądania to zmniejsz wartość 1400 np. do 1200 ;).
Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 16:48 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
koziakaka
Użytkownik forum

Rzeczywiscie,nie doczytalem,sorry.Rozumiem,ze do tej opcji potrzebuje rowniez zakupic modem w orange w tej kosmicznej cenie?
Awatar użytkownika
Cari

Tak jeszcze musisz do tego kupić modem ;)
koziakaka
Użytkownik forum

Oj,kiepskie predkosci w optimum po przekroczeniu limitu.Chyba byloby gorzej,niz mam teraz na BC.
Nie jestem przekonany do antenty zewnetrznej - nie mam w pokoju zadnych wyjsc na nie,wiercenie dziur w scianie i puszczanie kabla przez caly pokoj nieco mnie odstrasza...
Przy wpisywaniu podanych przez ciebie komend,po jakims czasie wyskakuje komunikat uplynal limit czasu zadania.
Zobacz najpierw jak transfery mógłbyś osiągać z node B w miejscowości Hryniewicze
Mozna prosic bardziej lapatologicznie? :>
Awatar użytkownika
Cari

To zmiejsz tak liczbę aż pojawi sie ping ;) np 500 ;) No to już zależy jak wolisz czy miec większy limit a mniejsza predkość po limicie czy mniejszy limit i wyższą prędkość po limicie ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

A jaka predkosc obowiazuje tych co kupowali Orange Free Optimum szybciej czyli w momencie gdy byla predkosc 64kb/s czy taka jaka jest obecnie czyli 16kb/s?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

koziakaka pisze:Chyba byloby gorzej,niz mam teraz na BC.
W BC są identyczne :D,
koziakaka pisze:Nie jestem przekonany do antenty zewnetrznej - nie mam w pokoju zadnych wyjsc na nie,wiercenie dziur w scianie i puszczanie kabla przez caly pokoj nieco mnie odstrasza...
Co Ciebie odstrasza :roll: to nic wielkiego wywiercić dziurkę, i pociągnąć kabel. Jak byś brał Orange Freedom Pro, czy też Orange Free, antena zewnętrzna również by się przydała, aby poprawić moc sygnału, dzięki czemu miałbyś mniejsze (lepsze) pingi i całkiem możliwe, że transfer również by był większy,
koziakaka pisze:Przy wpisywaniu podanych przez ciebie komend,po jakims czasie wyskakuje komunikat uplynal limit czasu zadania.
Najlepiej zainstaluj sobie Top NetInfo A wyszedłeś na zewnątrz tak jak Ci mówiłem, bo w środku domu, może nie łapać Ci 3G. Może 1400 to za dużo u Ciebie sprawdź, czy idzie jak wpiszesz "1000" lub mniejszą wartość ;),

[ Dodano: 2010-01-15, 17:07 ]
koziakaka pisze:Mozna prosic bardziej lapatologicznie? :>
Wziąć iPlusa na próbę, podjechać z modemem i lapkiem pod node B i sprawdzić jakie osiągasz transfery ;)
Awatar użytkownika
Cari

Chyba obecnie choc nie jestem pewien niech jakis uzytkownik Orange Free Optimum sie wypowie ;)
koziakaka
Użytkownik forum

hmm a mam czekac,az cos sie pojawi?wpisalem 200 i ciagle sprawdza i sprawdza...
Nie wyszedlem na zewnatrz - nie mam laptopa.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

koziakaka pisze:Nie wyszedlem na zewnatrz - nie mam laptopa.
A to w takim przypadku nie ma sensu, trzeba było od razu mówić, że nie masz lapka ;) Można by to też sprawdzić telefonem, pod warunkiem, że działa w Erze i obsługuje 3G.
koziakaka
Użytkownik forum

Si,era i nokia e51

[ Dodano: 2010-01-15, 17:57 ]
Sciagnalem te topnet info.Co powinienem sprawdzic?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

koziakaka pisze:Si,era i nokia e51
Będzie OK :ok: Tylko sprawdź w ustawieniach czy masz aktywne 3G, czy tylko GSM. Jak tylko GSM to zmień na 3G ;) Wyjdź na zewnątrz przed dom i sprawdź czy po pewnym czasie "wskoczy" Ci 3G,
koziakaka pisze:Sciagnalem te topnet info.Co powinienem sprawdzic?
Teraz to już nic, jeżeli nie masz laptopa. Ale możesz zobaczyć w jakiej technologii się łączysz. Zobaczysz to tam gdzie jest napisane Parametry połączenia (pierwsze od góry), ale z pewnością będzie to EDGE :]
koziakaka
Użytkownik forum

Przed chwila pokazywalo mi 3G,teraz E.Znaczy to ze w poblizu lapie 3G?Moglbys rzucic link z zasiegiem 3G?
Nie ma anten bezprzeowodowych? :P Czy zainstalowanie anteny samodzielnie,jest trudne?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

koziakaka pisze:Przed chwila pokazywalo mi 3G,teraz E.
To dobry znak :ok: Przy pomocy anteny zewnętrznej na pewno będziesz bez problemu łapał sygnał 3G. A jaki masz w ogóle modem ? :D,
koziakaka pisze:Moglbys rzucic link z zasiegiem 3G?
http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... pa_zasiegu wyszukaj swoją miejscowość ;) Ja sprawdzałem i jesteś w zasięgu 3G, przecież to zaledwie ~2,5-3 km,
koziakaka pisze:Nie ma anten bezprzeowodowych?
Nie ma,
koziakaka pisze:Czy zainstalowanie anteny samodzielnie,jest trudne?
Bardzo proste.
koziakaka
Użytkownik forum

Moim modemem jest wyzej wspomniana nokia ;)
Tak sobie mysle - moze gdybym kupil jakis porzadny modem,z mocna antena,moze obeszloby sie bez tej zewnetrznej,hm?

[ Dodano: 2010-01-15, 18:59 ]
Tak patrze,że Orange Free i Freedom wychodza dosyc podobnie cenowo - nie wiem czy bardziej nie bedzie sie zalozyc OFP - nie bede musial bawic sie antenami itp.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

koziakaka pisze:Moim modemem jest wyzej wspomniana nokia ;)
Czyli anteny zewnętrznej podłączyć nie da rady,
koziakaka pisze:Tak sobie mysle - moze gdybym kupil jakis porzadny modem,z mocna antena,moze obeszloby sie bez tej zewnetrznej,hm?
Dobry modem przydałby się jak najbardziej, a antena musi być na zewnątrz budynku :]
koziakaka
Użytkownik forum

A czy myslicie,ze istnialaby mozliwosc zakupienia OFP,nastepnie po jakims czasie zmiana na Optimum'a?Czy nie da rady,bo to zupelnie inna usluga?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

koziakaka pisze:Czy nie da rady,bo to zupelnie inna usluga?
Tak, to inna usługa, więc nie ma takiej możliwości.
koziakaka
Użytkownik forum

Czy w przypadku wykorzystania limitu w OFP,moge do modemu wlozyc karte sim z Orange na karte przedplacona i bedzie mi dalej internet smigal?Mam na mysli modem Anydata
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 3647756837
Awatar użytkownika
Cari

Tak jest taka możliwość ;)
koziakaka
Użytkownik forum

Ale wtedy nie bedzie to 'chodzic' przez CDMA,dobrze mysle?
Awatar użytkownika
Cari

Tak tylko GSM/UMTS ;)
dok
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dok »

koziakaka - bez anteny zewnętrznej spodziewaj się takich prędkości
Obrazek