OFP czy cos innego?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
OFP czy cos innego?
Witam.
Obecnie uzywam BC,limit 1GB,co jak wszyscy wiedza jest porazka.
Zastanawiam sie nad oferta Orange Freedom Pro.Czy przy podpisywaniu umowy na ta usluge,koniecznie musze zakupic u nich modem?Na Allegro widzialem jakies w cenie ok.150zl - czy takie sie nadaja?Jezeli trzeba brac modem - ktory wybrac?Anydata czy Axxesstel?Czy ten drugi,ma lepsza antene,co przelozy sie na lepsza jakosc uslugi?Czy rozni sie tylko tym,iz jest rowniez routerem?
Jak jest z tym limitem?Na stronie napisane jest o 3GB,na forum pisze sie o 7GB.Jak to jest w praktyce?
Moze jednak OFP nie bedzie najlepszym rozwiazaniem?Moze lepiej wybrac Iplusa z duzym limitem lub cos w ten desen?Prawde mowiac nawet nie wiem,co lapie mi BC - dwnl przed przekroczeniem limitu mam rzedu kilkunastu kb/s,po przekroczeniu - do 5 kb/s.
Co do WiMax - u netii juz probowalem,nie da rady,co do ery - ma nadajnik nieco blizej,jednak i tak mysle,ze nic z tego - teren jest dosyc silnie zalesiony.
Raczej nie korzystam z YT itp,raczej strony,czesto odswiezane,przegladanie ofert sklepow internetowych,allegro,fora,imejl,czasem plik kilkanascie MB z materialami na uczelnie.Nie wiem czy potrzebuje predkosci sciagania rzedu 200kb/s.Ale wiadomo - im szybszy internet tym lepiej.
Miejscowosc w ktorej mieszkam to Zalesiany woj podlaskie,powiat bialostocki.
Bardzo prosze o doradztwo,sam nie jestem zbytnio obeznany w temacie,douczenie sie zajeloby mi pewnie z 2tyg,przy moim ukochanym BC.
Obecnie uzywam BC,limit 1GB,co jak wszyscy wiedza jest porazka.
Zastanawiam sie nad oferta Orange Freedom Pro.Czy przy podpisywaniu umowy na ta usluge,koniecznie musze zakupic u nich modem?Na Allegro widzialem jakies w cenie ok.150zl - czy takie sie nadaja?Jezeli trzeba brac modem - ktory wybrac?Anydata czy Axxesstel?Czy ten drugi,ma lepsza antene,co przelozy sie na lepsza jakosc uslugi?Czy rozni sie tylko tym,iz jest rowniez routerem?
Jak jest z tym limitem?Na stronie napisane jest o 3GB,na forum pisze sie o 7GB.Jak to jest w praktyce?
Moze jednak OFP nie bedzie najlepszym rozwiazaniem?Moze lepiej wybrac Iplusa z duzym limitem lub cos w ten desen?Prawde mowiac nawet nie wiem,co lapie mi BC - dwnl przed przekroczeniem limitu mam rzedu kilkunastu kb/s,po przekroczeniu - do 5 kb/s.
Co do WiMax - u netii juz probowalem,nie da rady,co do ery - ma nadajnik nieco blizej,jednak i tak mysle,ze nic z tego - teren jest dosyc silnie zalesiony.
Raczej nie korzystam z YT itp,raczej strony,czesto odswiezane,przegladanie ofert sklepow internetowych,allegro,fora,imejl,czasem plik kilkanascie MB z materialami na uczelnie.Nie wiem czy potrzebuje predkosci sciagania rzedu 200kb/s.Ale wiadomo - im szybszy internet tym lepiej.
Miejscowosc w ktorej mieszkam to Zalesiany woj podlaskie,powiat bialostocki.
Bardzo prosze o doradztwo,sam nie jestem zbytnio obeznany w temacie,douczenie sie zajeloby mi pewnie z 2tyg,przy moim ukochanym BC.
- Cari
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: OFP czy cos innego?
Witaj, na wstepie spytam sie czy masz pewność ze u Ciebie jest CDMA ?
Modem Anydata to hybryda to znaczy ze dziala w trybach GSM/UMTS/CDMA a modem Axxesstel to do CDMA a tylko chyba za pomaca niego możesz dzielic łacze na inne kamputery choć nie jestem pewien
A co do limitów to jest tak ,że w oferice Orange Freedom PRO jest 3GB limitu natomiast w ofercie Orange Free Optimum jest 7GB limitu.

-
- Użytkownik forum
Tak,CDMA jest na pewno.Czyli optimum jest jedna z taryf OFP?Roznia sie tylko limitem?Na stronie Orange nie widze informacji na ten temat?Jakis cennik?
Czyli bez roznicy,ktory modem wybiore?Obydwa tak samo sciagaja sygnal?
Czyli bez roznicy,ktory modem wybiore?Obydwa tak samo sciagaja sygnal?
- Cari
Wiec tak Orange Free Optimum jest jedna z ofert Orange Free za 75 zł na miesiac i 7GB limitem Klik Modem jaki bym Ci polecał to Anydata poniewaz to hybryda i możesz ja zabrac w podróż i przełączając sie miedzy sygnałami a w Axxesstel nie ma takiej możliwość. 

-
- Użytkownik forum
zly link 

- wojteks
- *** Administrator ***
- Cari
Dobry link
Ja bym na twoim miejscu wyprobował tą oferte na miesiąc jak niebedziesz zadowolony możesz zwrócić 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem to Orange nie "sprzedaje" usługi bez modemu,koziakaka pisze:Czy przy podpisywaniu umowy na ta usluge,koniecznie musze zakupic u nich modem?
To zależy od tego, czy chcesz dzielić łącze na więcej komputerów niż jeden, i jakiego limitu transferu oczekujesz,koziakaka pisze:Anydata czy Axxesstel?
W twoim przypadku i tak, zalecałbym zakup anteny zewnętrznej, z uwagi na to, że do najbliższej stacji bazowej CDMA masz ~12 km, znajduje się ona w miejscowości Kolonia-Dojlidy,koziakaka pisze:Czy ten drugi,ma lepsza antene,co przelozy sie na lepsza jakosc uslugi?
Axesstel od AnyData różni się oprócz tego, że ma funkcję routera, możliwością działania w technologii GPRS, UMTS/HSDPA oraz CDMA, a Axesstel działa tylko w CDMA,koziakaka pisze:Czy rozni sie tylko tym,iz jest rowniez routerem?
W Orange Freedom Pro nie masz do wyboru limitu jest tylko jeden 3GB, zaś oferta Orange Free od pakietu Optimum aż po Premium i Platinum, oferuje Ci internet w technologiach GPRS, UMTS/HSDPA i CDMA wraz z modemem AnyData ADU-635 WA. Dodam, iż prędkości polimitowe wynoszą kolejno:koziakaka pisze:Na stronie napisane jest o 3GB,na forum pisze sie o 7GB.Jak to jest w praktyce?
Orange Freedom Pro: 64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
Orange Free Optimum: 16 kb/s (download), 8 kb/s (upload),
Orange Free Premium:64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
Orange Free Platinum:64 kb/s (download), 32 kb/s (upload),
Zobacz najpierw jak transfery mógłbyś osiągać z node B w miejscowości Hryniewicze, który obsługuje technologię UMTS, jest on oddalony od Ciebie o ~5 km, przy pomocy anteny zewnętrznej bez problemu powinieneś odbierać sygnał 3G, jeżeli transfery były by poniżej 1 Mb/s, to od razu Ci powiem, że nie opłaca się brać iPlusa,koziakaka pisze:Moze lepiej wybrac Iplusa z duzym limitem lub cos w ten desen?
Więc najprawdopodobniej łapiesz EDGE. Ale widzę, że do stacji bazowej UMTS Ery masz równie blisko ~2,5 km, więc z anteną zewnętrzną powinno śmigać (może nawet nie będzie potrzebna). Możliwe, że ze względu na ukształtowanie terenu nie łapiesz 3G. Wyjdź z laptopem (jeżeli masz) na dwór i sprawdź, czy łapiesz 3G. Spróbuj również wymusić UMTS. Aby, to uczynić, musisz zrobić tak: start --> uruchom --> cmd.exe --> wpisujesz ping wp.pl -t -l 1400, jeżeli będzie komunikat upłynął limit czasu żądania to zmniejsz wartość 1400 np. do 1200koziakaka pisze:o lapie mi BC - dwnl przed przekroczeniem limitu mam rzedu kilkunastu kb/s,

Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 16:48 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
Rzeczywiscie,nie doczytalem,sorry.Rozumiem,ze do tej opcji potrzebuje rowniez zakupic modem w orange w tej kosmicznej cenie?
- Cari
Tak jeszcze musisz do tego kupić modem 

-
- Użytkownik forum
Oj,kiepskie predkosci w optimum po przekroczeniu limitu.Chyba byloby gorzej,niz mam teraz na BC.
Nie jestem przekonany do antenty zewnetrznej - nie mam w pokoju zadnych wyjsc na nie,wiercenie dziur w scianie i puszczanie kabla przez caly pokoj nieco mnie odstrasza...
Przy wpisywaniu podanych przez ciebie komend,po jakims czasie wyskakuje komunikat uplynal limit czasu zadania.
Nie jestem przekonany do antenty zewnetrznej - nie mam w pokoju zadnych wyjsc na nie,wiercenie dziur w scianie i puszczanie kabla przez caly pokoj nieco mnie odstrasza...
Przy wpisywaniu podanych przez ciebie komend,po jakims czasie wyskakuje komunikat uplynal limit czasu zadania.
Mozna prosic bardziej lapatologicznie? :>Zobacz najpierw jak transfery mógłbyś osiągać z node B w miejscowości Hryniewicze
- Cari
To zmiejsz tak liczbę aż pojawi sie ping
np 500
No to już zależy jak wolisz czy miec większy limit a mniejsza predkość po limicie czy mniejszy limit i wyższą prędkość po limicie 

-
- Mistrz bezprzewodowy
A jaka predkosc obowiazuje tych co kupowali Orange Free Optimum szybciej czyli w momencie gdy byla predkosc 64kb/s czy taka jaka jest obecnie czyli 16kb/s?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W BC są identycznekoziakaka pisze:Chyba byloby gorzej,niz mam teraz na BC.

Co Ciebie odstraszakoziakaka pisze:Nie jestem przekonany do antenty zewnetrznej - nie mam w pokoju zadnych wyjsc na nie,wiercenie dziur w scianie i puszczanie kabla przez caly pokoj nieco mnie odstrasza...

Najlepiej zainstaluj sobie Top NetInfo A wyszedłeś na zewnątrz tak jak Ci mówiłem, bo w środku domu, może nie łapać Ci 3G. Może 1400 to za dużo u Ciebie sprawdź, czy idzie jak wpiszesz "1000" lub mniejszą wartośćkoziakaka pisze:Przy wpisywaniu podanych przez ciebie komend,po jakims czasie wyskakuje komunikat uplynal limit czasu zadania.

[ Dodano: 2010-01-15, 17:07 ]
Wziąć iPlusa na próbę, podjechać z modemem i lapkiem pod node B i sprawdzić jakie osiągasz transferykoziakaka pisze:Mozna prosic bardziej lapatologicznie? :>

- Cari
Chyba obecnie choc nie jestem pewien niech jakis uzytkownik Orange Free Optimum sie wypowie 

-
- Użytkownik forum
hmm a mam czekac,az cos sie pojawi?wpisalem 200 i ciagle sprawdza i sprawdza...
Nie wyszedlem na zewnatrz - nie mam laptopa.
Nie wyszedlem na zewnatrz - nie mam laptopa.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A to w takim przypadku nie ma sensu, trzeba było od razu mówić, że nie masz lapkakoziakaka pisze:Nie wyszedlem na zewnatrz - nie mam laptopa.

-
- Użytkownik forum
Si,era i nokia e51
[ Dodano: 2010-01-15, 17:57 ]
Sciagnalem te topnet info.Co powinienem sprawdzic?
[ Dodano: 2010-01-15, 17:57 ]
Sciagnalem te topnet info.Co powinienem sprawdzic?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Będzie OKkoziakaka pisze:Si,era i nokia e51

Teraz to już nic, jeżeli nie masz laptopa. Ale możesz zobaczyć w jakiej technologii się łączysz. Zobaczysz to tam gdzie jest napisane Parametry połączenia (pierwsze od góry), ale z pewnością będzie to EDGEkoziakaka pisze:Sciagnalem te topnet info.Co powinienem sprawdzic?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Przed chwila pokazywalo mi 3G,teraz E.Znaczy to ze w poblizu lapie 3G?Moglbys rzucic link z zasiegiem 3G?
Nie ma anten bezprzeowodowych?
Czy zainstalowanie anteny samodzielnie,jest trudne?
Nie ma anten bezprzeowodowych?

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To dobry znakkoziakaka pisze:Przed chwila pokazywalo mi 3G,teraz E.

http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... pa_zasiegu wyszukaj swoją miejscowośćkoziakaka pisze:Moglbys rzucic link z zasiegiem 3G?

Nie ma,koziakaka pisze:Nie ma anten bezprzeowodowych?
Bardzo proste.koziakaka pisze:Czy zainstalowanie anteny samodzielnie,jest trudne?
-
- Użytkownik forum
Moim modemem jest wyzej wspomniana nokia 
Tak sobie mysle - moze gdybym kupil jakis porzadny modem,z mocna antena,moze obeszloby sie bez tej zewnetrznej,hm?
[ Dodano: 2010-01-15, 18:59 ]
Tak patrze,że Orange Free i Freedom wychodza dosyc podobnie cenowo - nie wiem czy bardziej nie bedzie sie zalozyc OFP - nie bede musial bawic sie antenami itp.

Tak sobie mysle - moze gdybym kupil jakis porzadny modem,z mocna antena,moze obeszloby sie bez tej zewnetrznej,hm?
[ Dodano: 2010-01-15, 18:59 ]
Tak patrze,że Orange Free i Freedom wychodza dosyc podobnie cenowo - nie wiem czy bardziej nie bedzie sie zalozyc OFP - nie bede musial bawic sie antenami itp.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Czyli anteny zewnętrznej podłączyć nie da rady,koziakaka pisze:Moim modemem jest wyzej wspomniana nokia
Dobry modem przydałby się jak najbardziej, a antena musi być na zewnątrz budynkukoziakaka pisze:Tak sobie mysle - moze gdybym kupil jakis porzadny modem,z mocna antena,moze obeszloby sie bez tej zewnetrznej,hm?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
A czy myslicie,ze istnialaby mozliwosc zakupienia OFP,nastepnie po jakims czasie zmiana na Optimum'a?Czy nie da rady,bo to zupelnie inna usluga?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, to inna usługa, więc nie ma takiej możliwości.koziakaka pisze:Czy nie da rady,bo to zupelnie inna usluga?
-
- Użytkownik forum
Czy w przypadku wykorzystania limitu w OFP,moge do modemu wlozyc karte sim z Orange na karte przedplacona i bedzie mi dalej internet smigal?Mam na mysli modem Anydata
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 3647756837
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 3647756837
- Cari
Tak jest taka możliwość 

-
- Użytkownik forum
Ale wtedy nie bedzie to 'chodzic' przez CDMA,dobrze mysle?
- Cari
Tak tylko GSM/UMTS 

-
- Początkujący użytkownik forum