Huawei E630 z IPlusa czy bedzie działał na PLAY,Blueconnect
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Witam.
Jestem użytkownikiem modemu na PCMCIA
Huawei E630 w sieci iPlus
W styczniu kończy mi się 24 m-c umowa.
Zaznaczam że często pracuje w lokalach gdzie muszę wspierać się antenką zewnętrzną.
Chciałem przejść na abonament do PLAY lub Ery (Blueconnect).
Czy mogę stosować ten modem do powyższych sieci ?
Wiem że nie ma on simlocka.
Proszę o wskazówki a propo lokalizacji oprogramowania i sterowników ponieważ nie zabardzo wiem jak się za to zabrać.
Chyba że pozostaje mi wybrac nowy modem na USB (z HSPA) z promocji dla nowych kientów.
Ale chyba Huawei E630 nie jest taki zły ?
Jestem użytkownikiem modemu na PCMCIA
Huawei E630 w sieci iPlus
W styczniu kończy mi się 24 m-c umowa.
Zaznaczam że często pracuje w lokalach gdzie muszę wspierać się antenką zewnętrzną.
Chciałem przejść na abonament do PLAY lub Ery (Blueconnect).
Proszę o wskazówki a propo lokalizacji oprogramowania i sterowników ponieważ nie zabardzo wiem jak się za to zabrać.
Chyba że pozostaje mi wybrac nowy modem na USB (z HSPA) z promocji dla nowych kientów.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Huawei E630 z IPlusa czy bedzie działał na PLAY,Blueconnect
Będzie działać. Pewnie używasz iPlus Managera. Użyj oryginalnej aplikacji Mobile Partner. Możesz pobrać ją ze stronki w moim podpisie.
Mając swój modem np. w Erze możesz wziąć umowę na czas nieokreślony (można zerwać w każdym momencie bez kary). Minus to aktywacja 99zł.
W Play będzie limit z abo za 80zł za cenę 45zł. Umowa krótsza.
Za Erą przemawia zasięg sieci jakby nie patrzeć. Play tylko miasta.
Jeśli E630 Ci wystarcza to nie ma co zmieniać.
Mając swój modem np. w Erze możesz wziąć umowę na czas nieokreślony (można zerwać w każdym momencie bez kary). Minus to aktywacja 99zł.
W Play będzie limit z abo za 80zł za cenę 45zł. Umowa krótsza.
Za Erą przemawia zasięg sieci jakby nie patrzeć. Play tylko miasta.
Jeśli E630 Ci wystarcza to nie ma co zmieniać.

- vw2008
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei E630 z IPlusa czy bedzie działał na PLAY,Blueconn
Miałem przez dwa lata iplusa z E630 i przeniosłem się do Ery [Blueconnect]dudus1234 pisze:Chciałem przejść na abonament do PLAY lub Ery (Blueconnect).
Posiadam modem Huawei E176 i moim zdaniem pracuje on lepiej niz E630 [mój miał problemy ze zrywaniem sieci dlatego takie jest moje zdanie

I masz gwarancje [24mce] i spisz spokojnie:)
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli nie jesteś w zasięgu HSUPA/HSPA, albo wystarczają Ci takie osiągi jakie ma E630 to możesz nie zmieniać modemu. Sam mam ten modem i polecam go. Jednak mam problemy z siecią i zamieraniem połączenia przy schodzeniu modemu z HSDPA na UMTS i zmieniłem go na Sierrę AC881dudus1234 pisze:Ale chyba Huawei E630 nie jest taki zły ?

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Chyba jednak nie do końca lub nie zawsze - mam taki modem z iPlusa, simlock zdjęty.ja.michal pisze:Będzie działać. Pewnie używasz iPlus Managera. Użyj oryginalnej aplikacji Mobile Partner.
Karty plusa, ery, orange, gaduair, hiszpański movistar, włoski vodafone i kilka innych - prepaid i abonamentowych, dedykowanych do internetu i "allround" - działa OK, po włożeniu play fresh nie ma zasięgu i nie jest w stanie zarejestrować się w sieci.
Co może być przyczyną - nie udało mi się stwierdzić.
Z wszystkimi w/w kartami sim Sierra Aircard 875 śmiga aż miło - np,play fresh w Poznaniu w pobliżu centrum zwyle mam 3,6MB/s i bardzo stabilnie.
Pracuję zwykle na Linuxie, ale w przystępie rozpaczy próbowałem uruchomić E630 z kartą play fresh na Win - zero efektów (np. Mobile Partner - btw świetna aplikacja) rozpoznaje modem, grzecznie pyta o pin, a poziom sygnału na wskażniku pozostaje stabilny - zero.
Dioda na modemie miga na zielono, brak możłiwości rejestracji w sieci.
Problem występuje tylko z kartami play - online i fresh, wszystkie inne jakich próbowałem działają OK.
A może ktoś wie jak temu zaradzić?
Podr
Szubi
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Karty SIM z Play'a mają ponoć różne rodzaje "chipów". Tych nowszych, starsze modemy nie chcą czytać (są mniejsze). Musisz iść do Play'a i za darmo powinni wymienić Ci kartę na właściwą.
-
Może i masz rację, ale AC875 jest w porównywalnym wieku albo starsza niż E630...jakoś 2lub 3 lata produkt jest discontinued.sp6huk pisze:Karty SIM z Play'a mają ponoć różne rodzaje "chipów". Tych nowszych, starsze modemy nie chcą czytać (są mniejsze). Musisz iść do Play'a i za darmo powinni wymienić Ci kartę na właściwą.
A na myśl o dyskusji z KONSULTANTAMI (to chyba tak się jakoś nazywa) Play'a "to mię częsie".
Ale mogę spróbować ... tylko jak im wytłumaczę "o zo mi hozi" ;-)
Pzdr
Szubi
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ciebie też w komisie w bambuko zrobili? Ten modem już podczas sprzedaży nie miał simlocka.szubi pisze:mam taki modem z iPlusa, simlock zdjęty.
Zdaje się, że to była taka felerna seria być może od innego producenta, których część telefonów (i modemów pewnie też) nie czytała.sp6huk pisze:Karty SIM z Play'a mają ponoć różne rodzaje "chipów". Tych nowszych, starsze modemy nie chcą czytać (są mniejsze).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Znajomi mieli z tym modemem podobny problem - część kart nie działało. Pomogło akurat w tym przypadku wgranie innego firmware.szubi pisze:po włożeniu play fresh nie ma zasięgu i nie jest w stanie zarejestrować się w sieci
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
krystianb pisze: Ciebie też w komisie w bambuko zrobili? Ten modem już podczas sprzedaży nie miał simlocka.

Aaaa, to by coś wyjaśniało... Może jednak trza się zaopatrzyć w relanium i iść do salonukrystianb pisze:Zdaje się, że to była taka felerna seria być może od innego producenta, których część telefonów (i modemów pewnie też) nie czytała.

Szubi
[ Dodano: 2010-01-15, 17:28 ]
Wgrany najnowszyjanek222 pisze:Znajomi mieli z tym modemem podobny problem - część kart nie działało. Pomogło akurat w tym przypadku wgranie innego firmware.

Szubi
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Przytoczę istotną część wiadomości jaką dostałem na PWjanek222 pisze:Znajomi mieli z tym modemem podobny problem - część kart nie działało. Pomogło akurat w tym przypadku wgranie innego firmware.
Później odpisał, że działa po wpisaniu kodu odblokowującego. Wniosek jest taki, że czasami zmiana firmware może założyć simlocka.ryst pisze:Chyba zrobiłem coś za dużo (wbrew logice -bo działało i nie trzeba było tykać ) ale stało się).Wgrałem nowy firmware do karty. Karta była plusa, firmware -najnowszy era,potem nie działała ,potem wiele innych kombinacji.i klops .Przy próbie wgrania firmware plusa (też najnowszy ale z niższym numerem) program prosi o wpisanie hasła 8 cyfr.program huaweia do komunikacji prosi też o kod -8 cyfr.Oczywiście zanim zacząłem szukać wyjaśnień w necie kilka razy wpisałem kod puk do karty sim (też 8 cyfr ) -myśląc że, to- to .Bo też żąglowałem kartami sim ( myśląc że to z tą kartą są problemy.No i skutek działań wiadomy .dlatego prośba. Czy mogę prosić o pomoc i ją uzyskać ? Jeśli tak to dołączam dane karty
imei xxxxxxxxxxxxxxx
s/n EA7Nxxxxxxxxx
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No tak, teraz mi się przypomniało o tych firmwareach co simlocki zakładały. No ale to to tylko firmwary ze stron operatorów i tylko do starych modemów.rio bravo pisze:Przytoczę istotną część wiadomości jaką dostałem na PW
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Pasowałoby - najnowszy firmware ze strony Plusa.krystianb pisze:No tak, teraz mi się przypomniało o tych firmwareach co simlocki zakładały. No ale to to tylko firmwary ze stron operatorów i tylko do starych modemów.
Ale wykryłem inną przypadłośc tego zestawu (tzn. ten konkretny egzemplarz E630+ i ta konkretna karta Play Fresh):
- aplikacje Win (Mobile Partner) i Linuxa (Vodafone Mobile Connect czy komendy AT z konsoli) widzą książkę telefoniczną z karty SIM ale z błędami - na części kontaktów brak pierwszej litery nazwy....
Po poprawieniu pod Mobile Partner czy Vodafone Mobile Connect - kontakt jest w ogóle niewidoczny na liście.
Włożenie karty do AC875 - 3gWatcher widzi ten kontakt, poprzedzony jakimś niedrukowalnym znakiem.
Czy ktoś spotkał się z takim objawem?
A może prościej wyrzucić E630 do kosza?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to jak na moje oko coś nie tak z kartą SIM skoro na dwóch różnych modemach jest podobny problem z pierwszą literą nazwyszubi pisze:- aplikacje Win (Mobile Partner) i Linuxa (Vodafone Mobile Connect czy komendy AT z konsoli) widzą książkę telefoniczną z karty SIM ale z błędami - na części kontaktów brak pierwszej litery nazwy....
Po poprawieniu pod Mobile Partner czy Vodafone Mobile Connect - kontakt jest w ogóle niewidoczny na liście.
Włożenie karty do AC875 - 3gWatcher widzi ten kontakt, poprzedzony jakimś niedrukowalnym znakiem.

Pozdrawiam YaHooo 

-
No może nie do końca jasno się wyraziłem. Po kolei robiłem tak:YaHooo pisze:A jak jest w telefonie na tej karcie SIM?
Karta w telefonie (zabytkowa 6310i) - książka OK.
Karta w AC875 - książka OK.
Karta w innym telefonie (trochę mniej zabytkowy LG) - książka OK.
Karta w E630 - brak pierwszych liter w niektórych kontaktach (zwykle litery "A" ?????)
Poprawiam listę kontaktów Mobile Partnerem - czyli dopisuję to brakujące "A" (cały czas E630) - część poprawionych kontaktów znika z listy (część, nie wszystkie, poza tym te które były OK są nadal OK)
karta w AC875 - "zgubione" kontakty są widoczne na liście, ale przed dopisaną literką "A" jest niedrukowalny znaczek. Poprawiam (usuwam ten znaczek) - książka OK
Karta w telefonie - książka OK
karta w E630 - kontakty widoczne, ale tym razem uszkodzone są inne - pomór pada na litere "C" ????????
O co tu biega??????????????
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak dla mnie to jest wina Huawei'a. Próbowałeś wgrywać nowy firmware?szubi pisze:O co tu biega??????????????
Pozdrawiam YaHooo 

-
Mam w tej chwili 11.109.07.00.00 ze strony plusa.YaHooo pisze:Próbowałeś wgrywać nowy firmware?
Nowszego (11.110) nie mogę nigdzie znaleźć

OK, znalazłem... Teraz testy
Mineło pół godziny....
Po wgraniu 11.110.13.00.00 wszystko zaczęło zachowywać się normalnie:
- widzi sieć Playa i rejestruje sie w niej poprawnie
- książka adresowa widoczna bez błędów
- inne drobne przypadłości o których nie pisałem też zniknęły
Dzięĸi wszystkim za sugestie

Pozdrawiam
Szubi
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I to jest najważniejszeszubi pisze:Po wgraniu 11.110.13.00.00 wszystko zaczęło zachowywać się normalnie:

Pozdrawiam YaHooo