po drugie moje szybkości były minimalnie nizsze niż twoje ( w dni powszednie) i po zmianie z 2,4
Sferia nowa oferta internetu
Moderator: Moderatorzy
-
adozet
Re: Sferia nowa oferta internetu
po pierwsze nie rób testu na 0,5 tylko na 8 ,
po drugie moje szybkości były minimalnie nizsze niż twoje ( w dni powszednie) i po zmianie z 2,4
na 3,1
nie zmieniły się ani ani ani ...
to po co płacić wiecej i przedłużać na kolejne lata umowę ?
-
markiewicz_19
- Początkujący użytkownik forum
A to moja prędkość zmierzona jakieś 5 minut temu
[img=http://img228.imageshack.us/img228/2696/beztytuu75ae4.th.jpg]
[img=http://img228.imageshack.us/img228/2696/beztytuu75ae4.th.jpg]
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przetestuj łącze na tej stronie http://noc.gts.pl/ i pobierz plik 100 MB i po około 2 minutach dowiesz się jak ciągnie Sferia.markiewicz_19 pisze:A to moja prędkość zmierzona jakieś 5 minut temu
U mnie po ściągnięciu 10 % prędkość ustabilizowała się do 65 KB/s
-
markiewicz_19
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tylko nie róbcie tego testu http://noc.gts.pl/ na szybszym łączu bo ten serwer jest wolny.
Tak jak napisałem lepiej ściągnąć z serwera microsoft. http://www.microsoft.com/downloads/than ... layLang=pl Serwer ten jest o wiele szybszy.
Tak jak napisałem lepiej ściągnąć z serwera microsoft. http://www.microsoft.com/downloads/than ... layLang=pl Serwer ten jest o wiele szybszy.
- Jaco
Ja wiem czy szybszybob pisze:Serwer ten jest o wiele szybszy.
Pobrałem 1% ale tyle samo co poprzedni 10 MB i prędkość miałem trochę mniejszą
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na Microsoft mam 810kBps a na tamtym 300kBps. 
- Jaco
Bob ale Ty masz HSDPA a ja mam tylko 512 wifi

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
bob, a próbowałeś używać np download acceleratorów na gtsie? Bo go polecają np konsultanci neostrady żeby testować neo 6mbps.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jaco pisze:Bob ale Ty masz HSDPA a ja mam tylko 512 wifi
No o to mi loto.Tylko nie róbcie tego testu http://noc.gts.pl/ na szybszym łączu
Ale wracając do tematu to czy warto zmieniać tą taryfę ?
Czy ktoś kto ma Sferię się wypowie ?
[ Dodano: 2008-06-14, 23:56 ]
Czasem korzystam z DownThemAll (wtyka do FF)Jo_gurt pisze:bob, a próbowałeś używać np download acceleratorów
[ Dodano: 2008-06-15, 00:22 ]
Rozpędziłem http://noc.gts.pl/ do 520kBps ale do ideału brakuje jeszcze.
-
adozet
u mnie 195KB/s na http://noc.gts.pl/, a co do zmiany taryfy to wyraziłem chyba się w tych pieknych okolicznościach przyrody ... jedyny zysk odczuje się w wiekszej szybkości "od" a nie "do" ...
-
al-czerniawski
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Stary modem AnyData ADU-E100D z teoretycznymi transferami ok. up 140 kbps, down 2,4 Mbps. Nowa AnyData ADU-530C czy Axesstel MV-140A o prawie symetrycznych transferach 3,1 Mbps.
Taka zamiana daje korzyść dla osób dużo wysyłających. W praktyce często transfery up są wyższe niż down.
Porównując transfery down mierzone w tych samych lokalizacjach na różnym sprzęcie uzyskiwałem je b.zbliżone.
Zamiana starej taryfy 2,4 Mbps z rozliczaniem 7 dniowym i z łagodniejszymi progami limitów na 3,1 Mbps ale rozliczana w systemie 30 dni i z drastycznie obcinanymi transferami po przekroczeniu limitów, moim zdaniem nie ma sensu.
Sama Sferia, jak wynika z innych wypowiedzi, chętnie pozbywa się klientów posiadających stare umowy.
Sam się zastanawiałem nad taką zamianą sprzętu na nowocześniejszy i ponoć stabilniejszy, ale wtedy z konieczną zmianą taryfy, jednak odstąpiłem od tego pomysłu.
Mam stabilne i dość elastyczne jeśli chodzi o limity łącze, 200-1000 kbps down.
Natomiast nie należy się mocno bać rozliczania 30 dniowego jeśli z miesięcznymi potrzebami mieścimy się w limitach wynikających z umowy. Dzienne nietypowe piki transferów można rozładować w dzień lub parę dni a nie jak się sądzi w dni 30.
Taka zamiana daje korzyść dla osób dużo wysyłających. W praktyce często transfery up są wyższe niż down.
Porównując transfery down mierzone w tych samych lokalizacjach na różnym sprzęcie uzyskiwałem je b.zbliżone.
Zamiana starej taryfy 2,4 Mbps z rozliczaniem 7 dniowym i z łagodniejszymi progami limitów na 3,1 Mbps ale rozliczana w systemie 30 dni i z drastycznie obcinanymi transferami po przekroczeniu limitów, moim zdaniem nie ma sensu.
Sama Sferia, jak wynika z innych wypowiedzi, chętnie pozbywa się klientów posiadających stare umowy.
Sam się zastanawiałem nad taką zamianą sprzętu na nowocześniejszy i ponoć stabilniejszy, ale wtedy z konieczną zmianą taryfy, jednak odstąpiłem od tego pomysłu.
Mam stabilne i dość elastyczne jeśli chodzi o limity łącze, 200-1000 kbps down.
Natomiast nie należy się mocno bać rozliczania 30 dniowego jeśli z miesięcznymi potrzebami mieścimy się w limitach wynikających z umowy. Dzienne nietypowe piki transferów można rozładować w dzień lub parę dni a nie jak się sądzi w dni 30.
-
faridrox
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Orientuje sie ktos jaki ping technologicznie posiada CDMA ?
Byłbym wdzieczny za spingowanie nadajnika.
Byłbym wdzieczny za spingowanie nadajnika.
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
Paweł
- Specjalista bezprzewodowy-junior
OK kolejne próby ze sferią bo niestety na ich pomoc nie można liczyć
Na razie odłączyłem antenę i wyniosłem modem najwyżej jak się dało za pomocą dwóch repeterów USB po 5 m
Efekty jakie miałem przed wyniesieniem modemu z podłączoną anteną ATK 20:

a tu po wyniesieniu modemu na piętro i póki co bez anteny:

jak dołączę antenę pokaże kolejne wyniki
jak się okazuje moje przypuszczenia co do umiejscowienia modemu się sprawdziły
Na razie odłączyłem antenę i wyniosłem modem najwyżej jak się dało za pomocą dwóch repeterów USB po 5 m
Efekty jakie miałem przed wyniesieniem modemu z podłączoną anteną ATK 20:

a tu po wyniesieniu modemu na piętro i póki co bez anteny:

jak dołączę antenę pokaże kolejne wyniki
jak się okazuje moje przypuszczenia co do umiejscowienia modemu się sprawdziły
-
siwyalf
A ja pobiłem swój rekord
- Raciążak
- Użytkownik forum
Nie wiem czym to jest spowodowane: czy to zasługa nowego modemu czy nastąpiła jakaś ogólna poprawa prędkości ale takiego wyniku jeszcze nie miałem. Jeżeli chodzi o zasięg w mieszkaniu to jest 100% w każdym miejscu. Przy starym modemie antena musiała koniecznie stac na parapecie. Wg mnie warto bylo przedluzyc umowe ze wzgledu na ten nowy modem. Jest bardzo maly. Podoba mi sie też klips umożliwiający zamontowanie, np. na pokrywie laptopa. Wyglada kulturalnie. Coś jak malutka kamerka internetowa.

-
al-czerniawski
Modem ADU-520C jest wyraźnie skuteczniejszy niż stary ADU-E100D.
Jednak patrząc na twój upload widać, że nie osiągasz pełni szczęścia. Powinien sięgać 450 kbps. Czyli warto poszukać w domu lepszego miejsca lub nawet wzmocnić antenkę modemu. Chyba, że to był chwilowy wynik. Radio jak to radio jest bardzo zmienne. No i ping powinen być w granicach 80-90 ms.
Download jest jednak b.dobry.
Jednak patrząc na twój upload widać, że nie osiągasz pełni szczęścia. Powinien sięgać 450 kbps. Czyli warto poszukać w domu lepszego miejsca lub nawet wzmocnić antenkę modemu. Chyba, że to był chwilowy wynik. Radio jak to radio jest bardzo zmienne. No i ping powinen być w granicach 80-90 ms.
Download jest jednak b.dobry.
-
przemox.1
- ### BAN ###
Ping najlepiej mierzyć poleceniem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>
-
al-czerniawski
Wróć tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=13831&start=45
Uwagi na temat 520C dotyczące V2 odnoszą się też do V1
Uwagi na temat 520C dotyczące V2 odnoszą się też do V1
-
aras
Niższy abonament za taryfy tranSFER swobodny
Jak dokładnie wyglada sytuacja z promocyjnym abonamentem za taryfy tranSFER swobodny 4GB ? Po ilu miesiącach umowa wygasa (3 czy 6) i czy po tym czasie opłata wraca do 118 zł ? Czy okres wypowiedzenia to 30 dni?
http://www.sferia.pl/8,32,nizszy_abonam ... bodny.html
http://docs.google.com/gview?a=v&q=cach ... l=pl&pli=1
http://www.sferia.pl/8,32,nizszy_abonam ... bodny.html
http://docs.google.com/gview?a=v&q=cach ... l=pl&pli=1
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
aras, wszystko masz w regulaminach.
-
aras
Czy ktos wie w jaki sposób zmienić taryfę z 4GB na 10GB ?
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba nie da razy bez kary. Zwłaszcza, że twierdzą, że w granicach normy to działa. Wyjście to, albo płacić karę, albo czekać do końca umowy.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tadeusz, ten modem Twój od Sferii jak działa? Tzn. autoryzacja po RUIM czy bez karty jest modem?
Ile Ci umowy zostało?
Ile Ci umowy zostało?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Po numerze ESN (odpowiedniku IMEI w GSM/UMTS).Tadeusz pisze:W modemie nie mam karty - autoryzacja idzie więc chyba jakoś przez modem.
-
mały73
- Stały użytkownik forum
To może być ten problem którego długo szukałem.Mieszkam w Goławinie.BTS Serii jest w Michałowie.Tak jak pisałem w innym temacie po założeniu anteny zewnętrznej internet chodził super do czasu jakiejś tak awarii tzn.braku możliwości połączenia z netem.Co się później okazało na mapie BTS na nadajniku Sferii jest także Aero2.Również dzwoniłem do Obsługi Klienta.Przyjęli zgłoszenie a później wszystko zwalali na złe warunki atmosferyczne.Teraz czy to słońce czy deszcz to nic się nie poprawia 
-
lukashi22
- ### BAN ###
Odradzam wszystkim branie czego kolwiek w Sferi
Witam wszystkich.
Ponad dwa lata temu, zawarłem umowę z siecią Sferia. Od zawsze ich internet kulał, ale od 6 stycznia 2010r przestał chodzic. Dzisiaj jest 14 stycznia 2010r. Biuro Obsługi mnie olewa, zbywają głupimi gadkami, nie udzielają konkretnych informacji, odmawiają pomocy. Nikt sie nie kontaktuje w celu rozwiązania problemu. Powiedzieli że wyślą pisemko reklamacyjne od 14 do 30 co mi po tym jak ja potrzebuje internet do pracy, bo prowadzimy z kobietą handel, miedzy innymi przez internet.
Nie poinformowali mnie o tym, że będą problemy z dostawą internetu, co koliduje z przepisami telekomunikacyjnymi, sprawe zglaszam do Rzecznika Praw Konsumenta.
Nie polecam nikomu tej sieci! Obiecywali rozwiązywac problemy droga bezprzewodową, a tym czasem teraz sla do mnie pisemka reklamacyjne od 14 do 30 dni śmiech na sali. Znajomi mają podobne problemy z tą siecią, znalazlem również podobne posty na necie, dotyczące Sferi.
Może ktoś tutaj poradzi jakieś ądre rady, będę się staral rozwiazac z nimi umowę, bez ponoszenia kosztów, bo to oni się nie wywiązują z umowy.
POMOCY!!!!:x
Filmy na youtube zamulają, strony otwierają się marnie, a od 6 stycznia jest tragedia.
LUDZIE DARUJCIE SOBIE ZE !!! SFERIĄ !!!
Ja mam modem 2,4 Mb/s znajomy ma ten 3,1 mb/s ( czy jakos tak
) ale ma podobne problemy.
Czesto pojawiala sie sytuacja ze musialem resetowac modem wypinajac go z kompa
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-01-14, 15:52 ]
Poprawa byków
Ponad dwa lata temu, zawarłem umowę z siecią Sferia. Od zawsze ich internet kulał, ale od 6 stycznia 2010r przestał chodzic. Dzisiaj jest 14 stycznia 2010r. Biuro Obsługi mnie olewa, zbywają głupimi gadkami, nie udzielają konkretnych informacji, odmawiają pomocy. Nikt sie nie kontaktuje w celu rozwiązania problemu. Powiedzieli że wyślą pisemko reklamacyjne od 14 do 30 co mi po tym jak ja potrzebuje internet do pracy, bo prowadzimy z kobietą handel, miedzy innymi przez internet.
Nie poinformowali mnie o tym, że będą problemy z dostawą internetu, co koliduje z przepisami telekomunikacyjnymi, sprawe zglaszam do Rzecznika Praw Konsumenta.
Nie polecam nikomu tej sieci! Obiecywali rozwiązywac problemy droga bezprzewodową, a tym czasem teraz sla do mnie pisemka reklamacyjne od 14 do 30 dni śmiech na sali. Znajomi mają podobne problemy z tą siecią, znalazlem również podobne posty na necie, dotyczące Sferi.
Może ktoś tutaj poradzi jakieś ądre rady, będę się staral rozwiazac z nimi umowę, bez ponoszenia kosztów, bo to oni się nie wywiązują z umowy.
POMOCY!!!!:x
Filmy na youtube zamulają, strony otwierają się marnie, a od 6 stycznia jest tragedia.
LUDZIE DARUJCIE SOBIE ZE !!! SFERIĄ !!!
Ja mam modem 2,4 Mb/s znajomy ma ten 3,1 mb/s ( czy jakos tak
Czesto pojawiala sie sytuacja ze musialem resetowac modem wypinajac go z kompa
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-01-14, 15:52 ]
Poprawa byków
Ostatnio zmieniony 2010-01-16, 12:42 przez lukashi22, łącznie zmieniany 2 razy.
Kowal
-
al-czerniawski
Jesteś pewny, że modem masz sprawny?
Sprawdzałeś go w serwisie na Dzielnej? Nie licz, że pomogą Ci w sprawdzeniu modemu na odległość.
Próbowałeś poprawić warunki radiowe dodatkową anteną?
No i stałe pytanie: czy jesteś pewny, że przyczyną nie jest przekraczany limit?
Użytkownicy często uszkadzają wtyk dodatkowej antenki. Łamie się środkowy pin w delikatnej wtyczce antenki i pozostając w środku gniazda praktycznie uniemożliwia korzystanie z modemu. Modem ma w ten sposób wyłączoną wewnętrzną antenkę i brak kontaktu z dodatkową antenką.
Sprawdzałeś go w serwisie na Dzielnej? Nie licz, że pomogą Ci w sprawdzeniu modemu na odległość.
Próbowałeś poprawić warunki radiowe dodatkową anteną?
No i stałe pytanie: czy jesteś pewny, że przyczyną nie jest przekraczany limit?
Użytkownicy często uszkadzają wtyk dodatkowej antenki. Łamie się środkowy pin w delikatnej wtyczce antenki i pozostając w środku gniazda praktycznie uniemożliwia korzystanie z modemu. Modem ma w ten sposób wyłączoną wewnętrzną antenkę i brak kontaktu z dodatkową antenką.
-
lukashi22
- ### BAN ###
Sferia tragiczna siec!!!
Z antenka jest wszystko oki. W Pruszkowie chodzi normalnie ( jesli taka prace netu, mozna tak nazwac ) tylko w Grodzisku nie chodzi!!! Pozatym wczesniej chodzil normalnie bez antenki, na samym modemie.
Sferia ma w nosie moj problem, a ja ich faktury
Co dziennie dzwonie i zglaszam problem a oni nic! Śmiech na sali
Podpisalem umowe dwa dni temu z iPlusem i na razie jest oki, a Sferie mam tam gdzie światło nie dochodzi hahaha.
TYLKO PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH, ABY NIE POPEŁNILI TEGO BŁĘDU CO JA I NIE BRALI NIC W SFERI, ANI NETU, ANI TELEFONU
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-16, 10:38 ]
Na forum nie używamy słów powszechnie uznawanych za wulgarne.
Sferia ma w nosie moj problem, a ja ich faktury
Co dziennie dzwonie i zglaszam problem a oni nic! Śmiech na sali
TYLKO PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH, ABY NIE POPEŁNILI TEGO BŁĘDU CO JA I NIE BRALI NIC W SFERI, ANI NETU, ANI TELEFONU
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-01-16, 10:38 ]
Na forum nie używamy słów powszechnie uznawanych za wulgarne.
Ostatnio zmieniony 2010-01-16, 10:37 przez lukashi22, łącznie zmieniany 1 raz.
Kowal