iPlus na Macu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hydroclue
Początkujący użytkownik forum

iPlus na Macu

Post autor: hydroclue »

Czy ktos wie jak skonfigurowac Internet z iPlusa na MacOS X, mam juz zainstalowane sterowniki do modemu comander USB, ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co jest account name, password to chyba PIN?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: iPlus na Macu

Post autor: sardo nunspa »

hydroclue pisze: <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co jest account name, password to chyba PIN?
Może chodzi o to co ja mam na SE gc75P: User ID. trzeba wpisać "ppp" i password też "ppp" (od point to point protocol) rozumiem że APN już wpisałeś.
To jet tylko przypuszczenie bo ja nie mam Mac OSa.
Latka lecą...
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Nie bawilem sie na Mac OSie ale konfiguracja powinna byc podobna:
*user i pass puste (aczkolwiek czytalem, ze moze byc dowolne...)
*PIN to pin Twojej karty SIM. Jesli nie masz jakiegos narzedzia do laczenia/wpisywanie PINu na Macu to sproboj skombinowac program nazywany "terminalem", polaczyc sie za jego pomoca z modemem (w configu terminala podajesz port pod ktorym widac modem) i wpisujesz:
AT+CPIN=twoj_pin
i enter.
A tak <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> czy ktos korzysta z opcji >>szukaj<< na tym forum???????
Opoya
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Opoya »

System Preferences/Network:

TCP/IP: using PPP
PPP: Service Provider - puste, Account name - ppp, password - ppp, Telephone number - internet (taki mam nazwany profil w komórce do netu),

Modem: (używam BT modem, bo tak się łączę) ustawiasz odpowiedni skrypt, wcześniej wrzucając go do System/Library/Modem Scripts.

Mac OS X v. 10.4.8
ODPOWIEDZ