Z Blueconnect na Orange Freedom Pro?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ofka
Użytkownik forum

Z Blueconnect na Orange Freedom Pro?

Post autor: ofka »

Witam :)

Właśnie kończy mi się umowa z erą na Internet. Te dwa lata to była dla mnie męczarnia i cieszę się, że dobiega końca. Jednak ze względu na to, że mieszkam w małej wsi, jeszcze dwa lata temu nie było opcji innego Internetu. Teraz zastanawiam się nad Orange Freedom Pro, jednak przeraża mnie ten limit 3GB... dużo się naczytałam o tym, że limit nie wystarczy na długo. :(

Z moim obecnym Internetem jest tak, że mam limit danych 500MB, który przy normalnym użytkowaniu wystarcza max na tydzień. Kolejne trzy tygodnia służą głownie tylko do odbierania poczty - nic innego nie działała. Jednak nawet przed wykorzystaniem limitu jest tak, że na YT nic nie da sie zrobić, nie da sie oglądać filmików przy takiej prędkości, która cały czas jest zmienna... Dalego zastanawiam się nad OFP jednak jak juz wspomniałam boję się tego limitu... ale nie chcę się znów pakować na kolejne dwa lata w mobilny Internet z zasięgiem EDGE :zdziwko:

W takim razie co radzicie? OFP będzie jakimś rozwiązaniem skoro nie mam możliwości mieć Internetu np. z Neostrady gdyż u mnie nie ma światłowodów... Może jakaś inna alternatywa? Mieszkam na wsi - Wiewiecko, woj. Zachodniopomorskie. :)

Bardzo proszę o pomoc w doborze internetu :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Z Blueconnect na Orange Freedom Pro?

Post autor: wojteks »

ofka pisze:OFP będzie jakimś rozwiązaniem skoro nie mam możliwości mieć Internetu
Przecież nie tylko OFP oferuje dostęp CDMA. Sprawdź Orange Free Optimum i wyższe oferty z modemami dualnymi i znacznie większymi limitami.
Nie pomagam na PW!
ofka
Użytkownik forum

a jest jakaś inna opcja, bez limitów transferów w miejscu, gdzie mieszkam?
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Chyba nie jedyna oferta bez limitów to WiMax ale chyba na wsi tego nie bedzie ;) Sprawdź oferte Orange Free Optimum możesz ja wypróbowac na miesiac jak nie bedzie odpowiadac to możesz odać modem ;)
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

A ja Ci powiem,że jeśli nie masz innej możliwości to bierz OFP:) Mi 3GB starcza max na tydzień a kolejne 3 tygodnie przy prędkości 64kb/s nie jest tak źle,strony otwierają się zdecydowanie szybciej niż w Orange Free po EDGE (120kb/s).Takie jest moje zdanie.No chyba,że chcesz płacić więcej za abonament to weź sobie Optimum :)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ofka pisze:a jest jakaś inna opcja, bez limitów transferów w miejscu, gdzie mieszkam?
Jest Era WiMax. Najbliższa stacja bazowa znajduje się pod Wegorzynem, 4262m w linii prostej od Wiewiecka, więc po prostu nie ma opcji żeby nie działało przy dobrym zamontowaniu terminala.
Obrazek
Więcej na temat tej oferty dowiesz się z testu w moim podpisie.
ofka
Użytkownik forum

a czy moge wziąć Era WiMax na próbę? bo tak w ciemno podpisywać umowę... i jak jest z tymi płatnościami, bo na stronie pisze że jakieś 14 zł miesięcznie za modem... :niepewny:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ofka pisze:a czy moge wziąć Era WiMax na próbę? bo tak w ciemno podpisywać umowę... i jak jest z tymi płatnościami, bo na stronie pisze że jakieś 14 zł miesięcznie za modem...
Przy umowie na dwa lata co miesiac musisz placic 14zl za sprzet. taniej jest przy umowie na 3 lata..
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ofka pisze:a czy moge wziąć Era WiMax na próbę? bo tak w ciemno podpisywać umowę...
Tak, jeżeli nie będzie działało to można zwrócić.
ofka pisze:na stronie pisze że jakieś 14 zł miesięcznie za modem...
To opłata za wynajem sprzętu. Najkorzystniejsza jest umowa na 3 lata, za 1Mb/s płaci się wtedy 59zł + 9zł za sprzęt.
ofka
Użytkownik forum

trochę sie boję umowy z erą na 3 lata, po tym jak zobaczyłam na co stać ten ich cały Blueconnect :dobani: dwa lata męczenia się z tym wystarczy.... w tak razie chyba będę musiała się wybrać do salonu i dokładnie wypytać ;) jak na razie wydaje mi się, że w mojej sytuacji właśnie WiMax z Ery będzie najlepszym rozwiązaniem ;)
Ostatnio zmieniony 2010-01-16, 12:54 przez ofka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ofka pisze:w tak razie chyba będę musiała się wybrać do salonu i dokładnie wypytać
Niestety w salonie raczej niczego nie dowiesz się na temat WiMax. Wszelkie związane z nim sprawy są załatwiane korespondencyjnie. Umowę oraz zestaw przywozi kurier.
ofka
Użytkownik forum

to niedobrze że w salonie nie dowiem sie nic więcej, w sumie na stronie internetowej tez niewiele pisze...

a poza tym to gdzie jest haczyk? bo to dla mnie trochę dziwnie, że erze sie opłaca cos takiego.... po moich przeżyciach z Blecoonectem, wręcz czuję, że gdzieś jest haczyk ;)
Ostatnio zmieniony 2010-01-16, 19:46 przez ofka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ofka pisze:to niedobrze że w salonie nie dowiem sie nic więcej
Wszystkiego dowiesz się z naszego forum ;) . W moim podpisie jest link do recenzji Wimaksa, przeczytaj to będziesz wiedzieć co i jak. Wcześniej również męczyłem się 2 lata z Blueconnectem i nie mam o nim najlepszego zdania, ale WiMax to już zupełnie inna historia i złego słowa o nim nie mogę powiedzieć. Przynajmniej od strony technicznej bo obsługa klienta jest beznadziejna (vide cyrki z aktywacją i wystawieniem faktury).
ofka
Użytkownik forum

Blido pisze:W moim podpisie jest link do recenzji Wimaksa, przeczytaj to będziesz wiedzieć co i jak.
czytałam :) ale powtórzę się, gdzie jest haczyk? ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Nigdzie, WiMax i blueconnect to dwie inne technologie, czestotliwosci, nie ma sensu ich nawet porownywac, jakosc dzialania Blueconnecta zalezy od wielu czynnikow jak pogoda, obciazenie Node B czy BTSa, a w WiMaxie transfer i jakosc jest pewna jak przy neostradzie.

[ Dodano: 2010-01-16, 20:12 ]
Tutaj kazdy Ci napisze jak jest naprawde, bo nikt na tym nie zarabia, a czy jak pojdziesz np. do salonu Playa to powie Ci sprzedawca ze w np. w centrum jakiegos duzego miasta Play Online ledwo dziala?Nie bo to jest ich interes i na tym zarabiaja.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ofka pisze:gdzie jest haczyk? ;)
Nie ma haczyka. To łącze bez limitu i bardzo stabilne, tak jak ADSL. Pod pewnym względem nawet nieco lepsze bo np. w Erowym Wimaksie przy downlinku 1Mb/s mamy uplink 512kb/s, podczas gry w Neostradzie tylko 256kb/s. Tylko pingi są nieco wyższe, ale w niektórych przypadkach też jest lepiej niż w TP. Ja mam na Wimaksie niższy ping od kolegi z Neostradą, ponieważ on ma daleko do centrali a przewody stare.
Jedyna wada to jak pisałem żałosny poziom obsługi klienta. Konsultanci są niedoświadczeni, często mylą WiMax z Blueconnectem i po prostu mają na wszystko olevator. I jeszcze kwestia instalacji - trzeba podłączyć samemu, więc przydałoby się mieć trochę wiedzy w tej materii. Można oczywiście wezwać monterów, to kosztuje 300zł i z relacji użytkowników forum wynika że można czekać na nich tygodniami.
ODPOWIEDZ