Jaki komplet?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Jaki komplet?

Post autor: reilord »

Szukam dobrego routera (najlepiej z n) i modemu do niego.

Nie wiem, czy Asus, Linksys, Edimax, D100, czy jakis monolit (globesurfer II lub III, E960/E970), a chocbym mial na oku jakis router to jeszcze nie wiem, ktory modem. Aktualnie mam icon 225 i nie bardzo jestem zadowolony. Wazne aby modem mial wyjscie antenowe, a router aby mial opcje pt. "tylko 3G".

Wstepnie myslalem o Asus lub Edimax + E176, ale moze sa jakies lepsze kombinacje.
Zreszta, ktory z nich jest lepszy i dlaczego?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki komplet?

Post autor: sp6huk »

Jeżeli zależy Ci na N, to Edimax 3G-6200n i do tego Huawei E176, byłby najlepszym rozwiązaniem, przy rozsądnej cenie.
Awatar użytkownika
reilord

A jaka antenka do tego? Mam po prostej (prawie czusta droga do nadajnika) jakies 15-20 km do BTS.

Przy okazji, to pewnie z routera wybiera sie ustawienia modemu, czy mozna wybrac cos na krztalt "tryb pracy: 3g tylko"? Poza tym, czy ma jakies statystyki wyslanych i odebranych danych?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

reilord pisze:A jaka antenka do tego? Mam po prostej (prawie czusta droga do nadajnika) jakies 15-20 km do BTS.
Podaj swoją miejscowość, sprawdzę twoją sytuację ;)
Awatar użytkownika
reilord

Dokladnie tutaj: http://mapa.targeo.pl/,18,18.54228,53.3 ... 12890e9c66
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Rozumiem, że chodzi Ci o 3G z Ery.
Jeżeli tak, to są duże szanse na złapanie 3G. Jesteś na tyle w dobrej sytuacji, że możesz odbierać sygnał UMTS zarówno ze Świecia jak i Chełmna, w obu przypadkach do node B masz ~9 km, więc na 99,9 % da radę złapać 3G, choć ja nie mogę Ci tego zagwarantować.

Proponuję Ci na razie sprawdzić czy na samym modemie da radę odbierać sygnał 3G.
A więc spróbuj wymusić UMTS. Wyjdź na zewnątrz z laptopem (jeżeli posiadasz). Zrób to tak:

start --> uruchom --> cmd.exe --> wpisz ping wp.pl -t -l 1400 (jeżeli będzie komunikat upłynął limit czasu rządania wartość 1400 zmień na mniejszą np. 1000). Jeżeli w ten sposób złapiesz 3G to będzie OK ;)
Awatar użytkownika
reilord

Spoko :)
Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 1400 bajtów danych:

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=319ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=299ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=288ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=279ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=278ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=298ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=298ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=289ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=269ms TTL=248
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=1400 czas=288ms TTL=248

Statystyka badania ping dla 212.77.100.101:
Pakiety: Wysłane = 21, Odebrane = 21, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 269 ms, Maksimum = 319 ms, Czas średni = 286 ms
Control-C
^C
Mam 3G z ery na icon 225 oraz 3G z Play na C902.
Era daje mi sile sygnalu na poziomie 10.99-12.99 wiec antena mialaby tylko poprawic sytuacje - byc na gorsze czasy (deszcz, snieg itp.).
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Czyli rozumiem, że po wymuszeniu masz 3G z Ery, jakie masz transfery ? Wiesz co, zrób jeszcze jeden taki test tylko przy pomocy Top NetInfo. Za pomocą tego programu sprawdzisz czy rzeczywiście jest to UMTS i jaką masz moc sygnału w jednostce dBm. Jak podasz mi te dane to będzie :super:
Awatar użytkownika
reilord

Moc sygnału: -93dBm, 32%, CSQ 10
CID: 17487, 7 - N NE (pn - ws), LAC: 41130
A transfery rozne, bo teraz np. mam :
Rychlost stahování 296 kbit/s (37.0 kB/s )
1 MB stáhnete přibližně za 28s

Rychlost odesílání 296 kbit/s (37.0 kB/s )
1 MB odešlete přibližně za 28s
Ale nieraz mam i okolo DL:200 kB/s i UL:48 kB/s

Zupelnie jakbym teraz mial tylko UMTS, a nie HSDPA.
Mam warazenie, ze PTC na swoich nadajnikach mimo tech. HSDPA/UMTS ma abyt duzy ruch i wlacza cos w stylu FUP, bo zdarza sie, ze mam zasieg jak teraz i podczas pobierania wiekszego pliku nagle na wykresie (netmeter) pokazuje mi, ze z tych 200 kB/s spadla mi predkosc (w trakcie pobierania!) do 10 kB/s i tak juz trwalo np. do nastepnego dnia.

Pisalem reklamacje, ale "wytlumaczenie" ery... doprowadzilo mnie do szalu i obledu, wiec nie bede go przytaczal. W skrocie "<font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> zamontuj antene" (choc widza w umowie, ze kupilem od nich icona 225). A moze mam sobie k***a maszt postawic?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

reilord pisze: Ale nieraz mam i okolo DL:200 kB/s i UL:48 kB/s
Zupelnie jakbym teraz mial tylko UMTS, a nie HSDPA.
Jeżeli osiągasz transfery rzędu 200 kB/s = 1600 kb/s, to na pewno jest to HSDPA,
reilord pisze:Mam warazenie, ze PTC na swoich nadajnikach mimo tech. HSDPA/UMTS ma abyt duzy ruch i wlacza cos w stylu FUP, bo zdarza sie, ze mam zasieg jak teraz i podczas pobierania wiekszego pliku nagle na wykresie (netmeter) pokazuje mi, ze z tych 200 kB/s spadla mi predkosc (w trakcie pobierania!) do 10 kB/s i tak juz trwalo np. do nastepnego dnia.
Przypadkiem prędkość nie spada w czasie pobierania pliku ? Może jakiś słaby serwer ;), jak ma się sytuacja w nocy ~2:00 ? Możliwe, że transfer "pływa" dlatego, że masz słaby sygnał.

Jeżeli chcesz kupić antenę zewnętrzną oczywiście do Huawei E176, to zainteresuj się antenką od Bestpartnera, lub też TAKĄ od Cybertech-a.
Awatar użytkownika
reilord

Generalnie jest tak, ze predkosc jest zazwyczaj na stalym poziomie i jest albo niska, albo wysoka (przy trybie "3g tylko"!), czyli jakby cos wlaczli i wylaczali, a zasieg mam caly czas stabilny i ten sam - przynajmniej wg. ikonek/kresek z GT Connect lub wartosci numerycznych diagnostyki tego programu.

Wkurza mnie to, bo dzis jest 200-250 kBps (bywalo i 350 kBps), a jutro 10 kBps! Czlowiek nic nie zmienia, zasieg jest wciaz od roku taki sam (nie slaby), urzadzenia i konfiguracje te same i pisza w odpowiedzi (z PTC), ze na moim obszarze nie ma 3G i jesli chce to moge kupic antene! A na pytanie dot. kto sprawdzil, ze u mnie nie ma 3G odpowiadaja, ze jakos tam sa w stanie bez wizyty okreslic poziom sygnalu u mnie. No super tylko, ze wystarczy bym przesunal modem o pol metra i z 3,5/5 kresek zasiegu 3G (ktorego u mnie niby nie ma) spada mi do 1,5 kreski, wiec nie uwierze, ze ktos zdalnie jest wylapac moj zasieg accurately.

Zreszta nie bede dyskutowal z bananami - wyslalem zrzut ekranu pokazujacy transfer 200-250 kBps, technologie wskazywana przez GT connect oraz wykres predkosci i dopisalem, by nie sugerowano, ze pomiwar celowo wykonalem poza moim dotychczasowym miejscem uzytkowania uslugi (czyli ze poswiadczam nieprawde). Odpisali m.in. ze moge isc do sadu lub rozwiazac umowe z kara umowna i ze sprawa jest zamknieta.

A reklamacje przygotowalem, bo wlasnie tak mi spadlo (majac wciaz taki sam zasieg!!! choc twierdzono, ze to niemozliwe - a przecie zja wlasnie moge miec juz antene, prawda?!) do stabilnych 4 kBps z napisem HDSPA i w trybie "3G tylko" przy zasiegu jak dzisiaj. Fajnie, nie?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

To, że mogą sprawdzić czy u Ciebie jest zasięg 3G zdalnie, to jest nie prawda. O tym trzeba przekonać się osobiście, będąc w danym miejscu, a nie jak oni to sprawdzają "palcem po mapie". Jeżeli osiągasz transfery rzędu 350 KB/s = 2800 kb/s, a nie raz 10 KB/s = 80 kb/s, to wydaje Mi się, że nie jest to zasługa obciążenia stacji bazowej, a właśnie słabego sygnału. Więc antena powinna "teoretycznie" pomóc, ale oczywiście ja tego Ci nie mogę zapewnić. Sam dobrze wiesz jak to jest z internetem mobilnym :]
Awatar użytkownika
reilord

No dobrze, ale dlaczego przez 12 miesiecy dzialalo zawsze na poziomie 200-250 kBps a od polowy roku skacze (przy czym dawniej mialem minimalnie nizszy zasieg)? A ja mam na to sie godzic w 100%?

Generalnie moja reklamacja (i opis sytuacji) wygladala nastepujaco:
Od maja 2008 roku do wczoraj korzystalem z sieci 3G (zasieg na poziomie 3,5-4,5 kresek na 5); wczoraj przy ustawieniu w aplikacji GT Connect "3G tylko" modem nie chcial zlapac sygnalu. Tak samo bylo z nokia N93, ktora ma mozliwosc wlaczenia tylko trybu 3G. Moj C902 rowniez nie lapal zasiegu 3G. Wczoraj wieczorem sytuacja wrocila do normy, czyli wszystkie trzy urzadzenia (na roznych kartach sim) zlapaly stabilny i silny zasieg 3G. Wszystko wskazuje na to, ze ktos wylaczyl nadajnik np. w celu konserwacji, ale dlaczego przed chwila otrzymalem SMS'a (z numeru XXXX) o tresci: "Era.Problem z transmisja pakietowa spowodowany jest niskim poziomem zasiegu w tej lokalizacji. Proponujemy korzystanie z anteny zewnetrznej."??

1) nikt nie mial prawa wykonac tutaj takiego pomiaru, bo dookola sa same tereny prywatne i to od czasow gdy nie istnialo 3G. Lokalizacja jaka podalem przy zgloszeniu (XXXXXXXXXXXXX) to dom na ponad dwuhektarowej dzialce, ktory jest polozony jakies pol kilometra od terenu publicznego (a jak dobrze wiem, przesuniecie modemu o 10 cm moze spowodowac bardzo duza roznice w mocy zasiegu), a wjazd na posesje jest zamykany. Nikt nie wykonal pomiaru ani wczoraj, ani dzisiaj, ani jak uruchomiono na tym nadajniku 3G.
2) jezeli od kilkunastu miesiecy i TYLKO na kilka godzin pada calkowicie (do "No signal"/"No network") zasieg 3G to dlaczego ktos zaslania sie zasiegiem, co jest kompletna bzdura? Gdzie jest rzetelnosc i profesjonalizm? Przyslowiowe wciskanie kitu. Skoro ERA nie gwarantuje predkosci transmisji na "jakims" poziomie to powinna chociaz szczerze wytlumaczyc sie z problemow technicznych, a nie wmawiac uzytkownikowi coraz abusrdalniejszych historii. Za kilka lat dojdzie do tego, ze klient narzekajacy na zbyt niska predkosc transmisji bedzie oskarzany o korzystanie z internetu celowo z poziomu klatki faradaya itp....

Prosze o zajecie stanowiska w tej sprawie, czy wytłumaczenia dot. rzetelnosci wynikow ekspertyzy jakie otrzymalem SMS'em (na jakiej podstawie okreslono za niski poziom sygnalu*) oraz jeszcze raz pytam, dlaczego wczoraj nie mialem dostepu do sieci 3G? Licze tym razem na rzetelna i wiarygodna odpowiedz.

* tylko prosze nie poruszac tematu "mapki" zasiegu, bo wg niej (i konsultantow) w ogole nie powinienem miec zasiegu 3G, ale dzieki temu, ze widze nadajnik to mam 3,5-4,5/5 kresek zasiegu 3G, ale pewnie ERA wie lepiej, choc tylko hipotetycznie...
W odpowiedzi otrzymalem informacje dla nowicjuszy o tym czym jest blueconnect i ze jest bezprzewodowy i ze lasy i jeziora i gory..., ze predskosc jest zmienna i nie gwarantuja jakiejkolwiek... ze mapka jest orientacyjna..., ze sciany sa grube i uzytkownikow jest duzo..., ze specjalisci nie odnotowali bledow i to co mnie rozwalilo:
Odnosząc się do Pana uwag dotyczących metody pomiaru jakości sygnału sieci Era w XXXXXXXXXX pragnę wyjaśnić, że specjaliści techniczni PTC przy pomocy Systemu Nadzoru Sieci prowadzą stały monitoring jakości sygnału, który odpowiada za zapewnienie możliwości realizowania połączeń w sieci Era. System ten umożliwia zdalne dokonywanie szczegółowych pomiarów dotyczących pracy poszczególnych stacji nadawczo-odbiorczych oraz umożliwia szybkie reagowanie w przypadku wystąpienia jakichkolwiek nieprawidłowości związanych z zasięgiem naszej sieci.
W świetle przedstawionych wyjaśnień, nie ma podstaw do uznania Pana roszczeń za zasadne.
I standardowa formulka, ze podnoszenie tych samych kwesti pozostanie bez odpowiedzi, ze postepowanie reklamacyjne uwaza sie za zamkniete i ze zgodnie z rozporzadzeniem X moge isc do sadu.

W kazdym razie odpisalem:
Nie mam juz ochoty dochodzic swoich racji...
Nie napisal Pan niczego nowego. Internet jest uzywany od prawie 20 miesiecy w 99% przypadkow tylko w jednym miejscu - pod moim adresem...

Przed okolo 20 miesiecy mam wciaz taki zasieg jak na zrzucie i adekwatna do niego predkosc internetu, wiec jesli na tym samym zasiegu predkosc spada mi do 2-6 kbps to chyba mam prawo czuc sie oszukany mimo tego, ze PTC nie GWARANTUJE zadnej konkretnej predkosci, prawda? Caly Wasz regulamin (etc.) jest absurdalna pulapka - dajecie BC na miesiac, na probe, klient jest zadowolony, podpisuje umowe na 36 miesiecy, a w trakcie trwania umowy na zasiegu 3G predkosc spada do gorszej niz na GPRS, albo w ogole znika zasieg 3G, a klient zostaje z reka w nocniku, bo przeciez Wy macie takie prawo i nie gwarantowaliscie niczego. Chocby i BTS zostal wylaczony to przeciez klient by moc korzystac z "oferty" moze sie przeprowadzic, prawda? A na dodatek nie ma prawa do sensownych wyjasnien o stanie faktycznym tylko otrzymuje zwrotke z bajka o zasiegu. Lekko aroganckie jest uwazanie, ze nie traficie na osobe znajaca sie na technologiach telekomunikacyjnych i bezprzewodowych conajmniej tak samo jak technicy PTC - na kogos kto bedzie posiadal wystarczajaca wiedzie i umiejetnosci by zweryfikowac odpowiedz na reklamacje i ocenic, co faktycznie bylo przyczyna pewnych zachowan lacza.

Skoro wolicie ufac suchym statystyka i danym liczbowym niz zywym konsumentom...
Prosze przygotowac dla numeru XXXXXXXXX aktualna kalkulacje wysokosci kary umownej.

PS.
W sumie... patrzac globalnie to caly Wasz blueconnect jest orientacyjny - nie tylko mapka zasiegu.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Weź daj spokój, i tak nic nie zdziałasz :] To jest internet mobilny, w każdym miejscu ma prawo działać inaczej, mają prawo występować wahania transferu itp. Wiesz co Ci radzę, sprawdź w Top NetInfo CID i LAC stacji bazowej UMTS, z której korzystasz, może będzie w bazie, to sprawdzimy, z której ty otrzymujesz sygnał. Następnie wybierzesz się pod tą stację bazową z laptopem i sprawdzisz jak ma się sytuacja, jakie transfery, czy rozłącza itd., itp. Jak będzie wszystko OK, to oznaczać to będzie, że problem jest spowodowany przez słaby sygnał, a jeżeli pod node B będzie występował ten sam problem, to możliwe, że problem leży po stronie Optiona iCON'a 225, lub samej stacji bazowej.
Awatar użytkownika
reilord

Podalem wczesniej: CID: 17487, 7 - N NE (pn - ws), LAC: 41130

A to, ze nic nie zdzialam to juz niestety wiem. Musze sie z tym pogodzic. A mialo byc tak pieknie. Przed przeprowadzka na wies Netia zapewniala mnie, ze te 8 km od ich nadajnika wimax to na 100% bede mial zasieg, a sie okazalo, ze 0% sily sygnalu i trzeba sie meczyc na komorkowym necie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Wydaje Mi się, że masz sygnał UMTS, ze stacji bazowej w Świeciu, która znajduje się przy ul. Ciepłej 9. A więc zrób tak, jak proponowałem Ci wcześniej, i powiedz co z tego wyszło ;)
Awatar użytkownika
reilord

Juz sprawdzilem gdzie to jest. Jak bede mial chwile to to zrobie. A przy okazji, czy na pewno polaczy mnie z tym nadajnikiem, pod ktorym bede?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

reilord pisze: czy na pewno polaczy mnie z tym nadajnikiem, pod ktorym bede?
Dla bezpieczeństwa (anteny maja charakter kierunkowy, ale pod samym node B też powinno Ciebie z nim łaczyć) oddal się od node B o ~100 metrów :D Połącz się, i sprawdź wtedy czy LAC i CID jest identyczny, jeżeli będzie taki sam, to będzie oznaczać, że łączysz się z tą samą stacją bazową. Jak się połączysz, to wykonaj wszelkie testy tzn. transfer, ping, moc sygnału itp.
Awatar użytkownika
reilord

Rozumiem. Czyli najlepsze dla mnie byloby, aby rzeczone problemy nie wystepowaly w bliskim otoczeniu BTSa, bo wtedy oznaczloby to, ze dzieki dobrej i odpowiedniej anteny moglbym sie nieco "przyblizyc" do tego nadajnika, co rowniez zminimalizowaloby aktualnie problemy?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Tak jak mówisz. Trzeba sprawdzić czy te problemy są spowodowane przez node B, czy z winy słabego sygnału. Jeżeli to będzie ta druga opcja, to wtedy byś kupił antenę zewnętrzną, i jakość połączenia powinna ulec poprawie ;)
Awatar użytkownika
reilord

Tak sie jeszcze zastanawiam, bo router juz kupilem, ale na modem poluje - czy e176g tez bedzie obslugiwany przez ten router? Poza tym, czy odradzasz wersje z G?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

reilord pisze:Tak sie jeszcze zastanawiam, bo router juz kupilem
Jaki router, jakie firmware ?,
reilord pisze: Poza tym, czy odradzasz wersje z G
W Polsce nie ma zbytniej różnicy czy z G, czy bez. Ale Huawei E176G jest trudniej dostępny, niż E176 ;)
Awatar użytkownika
Cari
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Cari »

Podaj nazwę router'a i się sprawdzi ;) Jak masz już router to kup modem taki jaki pasuje do niego żeby się nie kurzył ;)
Awatar użytkownika
reilord

Edimax 3G-6200n zgodnie z poleceniem na poczatku tego tematu :)
Dokladnie ten: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=893644653
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Niestety na tej aukcji nigdzie nie jest napisane jakie masz w tym routerze firmware. Ale mogę Ci powiedzieć tyle, że jak zaktualizujesz firmware do wersji 2.12 to na 100% będzie współpracować z Huawei E176, ale czy też E176G to już Ci nie powiem.
Awatar użytkownika
reilord

Tutaj znalazlem: http://www.edimax.com/tw/Image/Compatib ... 090928.pdf
Wiec skoro producent podaje to musi dzialac!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Tak, będzie działać.
Awatar użytkownika
reilord

A skad masz wersje 2.12? Ja nie widze takiej: http://www.edimax.pl/pl/support_detail. ... 1&pl1_id=3

EDIT:
Widze na stronie EN
Awatar użytkownika
reilord

Dziala. Na firmware 2.13 i edim (stara wersja bez odkrecanej anteny) z e176G z najnowszym firmware od Play (ten od ery nie wchodzi, bo jest dla wersji bez G - czy da sie na wersji z G zalatwic firmware dla szybszego HSUPA?). Zobaczymy jak stabilne to bedzie.

Troche jestem rozczarowany antena - na icon 225 bez anteny mialem csq 10-12 i transery albo niskie, albo 200-300 kB/s (ale przynajmniej nieraz moglez pouzywac sobie tych wysokich!), a teraz na e176G z antena mam csq 16 i transfer maksymalny 40-80 kB/s w dol. Poza tym moglem krecic antena po jakies 20 stopni w gore i w dol oraz po 30 w lewo i w prawo i CSQ sie nie zmienial! A ja myslalem, ze to kwestia obrotu o 5 stopni powoduje roznice! Zreszta kierujac antente w niebo lub w ziemie i tak mialem internet, tylko wolniejszy. Normalne to?

Zobaczcie:
Obrazek

Z czego to wynika? Przeciez UL i PING sa wspaniale! A DL jest okropny!

EDIT: niestety po mniej wiecej godzinie (choc nie dam sobie reki odciac) rozlacza. A Fail Over nie re-connectuje. Musze jutro napisac do Edimaxa.

EDIT2: a mimo tego, ze przeciez antena wciaz jest w tym samym miejscu od wczoraj to dzis wyglada to tak:
Obrazek
Obrazek

Wina ERY? Czemu takie rozbieznosci?

EDIT3: dzis znow nisko:
Obrazek
Kwako
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kwako »

Czym jest ustosunkowane, że złapie sygnał HSDPA i ten sygnał jest przez kilka godzin i później go traci?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-01-20, 19:01 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-01-20, 19:01 przez Kwako, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ