Nowości w ramach mapa.btsearch.pl - i nie tylko
Moderator: Moderatorzy
- evad
- Stały użytkownik forum
Nowości w ramach mapa.btsearch.pl - i nie tylko
Odświeżając moją nieco zakurzoną ;) aktywność na tym forum, chciałbym poinformować forumowiczów o nowościach w ramach mapy lokalizacji BTS / UKE - i nie tylko.
Po pierwsze - zupełnie nowy layout mapy. Doszło trochę kolorków, układ - mam nadzieję - wygodniejszy w użyciu, no i ogólnie mapka wygląda nieco schludniej niż wcześniej. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam: http://mapa.btsearch.pl
Po drugie - dzisiaj (11.02) UKE opublikowało aktualizację wykazu pozwoleń radiowych GSM/DCS/UMTS. Dane zostały już wprowadzone do bazy danych mapki, a więc najnowsze lokalizacje już można przeglądać na mapie. Także główna baza BTSearch została zaktualizowana - dodano 94 nowe rekordy. Zapraszam: http://btsearch.pl
Po trzecie - tutaj nowość nie związana bezpośrednio z mapą, ale też dość interesująca. Otóż Krzystof Niemczyk (współprowadzący BTSearch) opracował tutorial będący cennym źródłem wiedzy i praktycznych porad dla osób chcących rozpocząć aktywne monitorowanie stacji bazowych. Tutorial zawiera sporo informacji teoretycznych nt. działania sieci komórkowych GSM/UMTS oraz praktyczne opisy aplikacji pomocnych przy monitoringu sieci - CellTrack oraz PyNetMony. Dokument w wersji PDF do ściągnięcia pod adresem: http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf
Czekam(y) także na uwagi, komentarze czy sugestie - zarówno do nowej wersji mapy, jak i tutoriala. Zapewne będzie ich sporo, niemniej postaramy się je na bieżąco uwzględniać. Od siebie dodam, że w najbliższym czasie jest planowane dodanie kilku nowych funkcji do mapki, dzięki czemu będzie jeszcze wygodniejsza w użyciu. :)
Po pierwsze - zupełnie nowy layout mapy. Doszło trochę kolorków, układ - mam nadzieję - wygodniejszy w użyciu, no i ogólnie mapka wygląda nieco schludniej niż wcześniej. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Zapraszam: http://mapa.btsearch.pl
Po drugie - dzisiaj (11.02) UKE opublikowało aktualizację wykazu pozwoleń radiowych GSM/DCS/UMTS. Dane zostały już wprowadzone do bazy danych mapki, a więc najnowsze lokalizacje już można przeglądać na mapie. Także główna baza BTSearch została zaktualizowana - dodano 94 nowe rekordy. Zapraszam: http://btsearch.pl
Po trzecie - tutaj nowość nie związana bezpośrednio z mapą, ale też dość interesująca. Otóż Krzystof Niemczyk (współprowadzący BTSearch) opracował tutorial będący cennym źródłem wiedzy i praktycznych porad dla osób chcących rozpocząć aktywne monitorowanie stacji bazowych. Tutorial zawiera sporo informacji teoretycznych nt. działania sieci komórkowych GSM/UMTS oraz praktyczne opisy aplikacji pomocnych przy monitoringu sieci - CellTrack oraz PyNetMony. Dokument w wersji PDF do ściągnięcia pod adresem: http://btsearch.pl/monitoring/monitoring.pdf
Czekam(y) także na uwagi, komentarze czy sugestie - zarówno do nowej wersji mapy, jak i tutoriala. Zapewne będzie ich sporo, niemniej postaramy się je na bieżąco uwzględniać. Od siebie dodam, że w najbliższym czasie jest planowane dodanie kilku nowych funkcji do mapki, dzięki czemu będzie jeszcze wygodniejsza w użyciu. :)
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Nowości w ramach mapa.btsearch.pl - i nie tylko
Bardzo fajnie.evad pisze:zupełnie nowy layout mapy

Szkoda, że niema na stronie UKE, a co za tym idzie na mapce, BTSów CDMA Sferii i innych operatorów (nie pamiętam nazwy).evad pisze:dzisiaj (11.02) UKE opublikowało aktualizację wykazu pozwoleń radiowych GSM/DCS/UMTS.

Bardzo porządnie zrobione.evad pisze:tutorial będący cennym źródłem wiedzy i praktycznych porad dla osób chcących rozpocząć aktywne monitorowanie stacji bazowych.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dobra robota. Czekamy na dalsze nowości :OK:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- evad
- Stały użytkownik forum
Satelita i hybryda zawsze były - dodałem tylko opcję terrain.ja.michal pisze:Bardzo fajnie. :ok: Dobrze, że się pojawiły opcje wyświetlania terenu, satelita i hybryda. :ok:
Cieszę się :)ja.michal pisze:Bardzo porządnie zrobione. :ok:
[ Dodano: 2009-02-11, 21:42 ]
Nowości w drodze. Nie tylko do mapki, ale całego BTSearch...BliSki pisze:Dobra robota. Czekamy na dalsze nowości :OK:
Dzięki za słowa uznania. A może jakieś uwagi? :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez evad, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dałoby radę dorzucić do mapy narzędzie do pomiaru odległości po prostej? Żeby zaznaczyć punkt A i punkt B i żeby dystans się pokazał.evad pisze:A może jakieś uwagi?
Swoją drogą coś mi się nie chce ładować mapka. BTSy się nie pokazują.

- evad
- Stały użytkownik forum
Myślę, że tak, ale na pewno nie będzie to miało wysokiego priorytetu. Poza tym, jaki miałby być cel akurat takiej funkcjonalności w tego rodzaju mapce? :-oja.michal pisze:Dałoby radę dorzucić do mapy narzędzie do pomiaru odległości po prostej? Żeby zaznaczyć punkt A i punkt B i żeby dystans się pokazał.
Upss, faktycznie - niechcąco zepsułem. :) Już poprawione.Swoją drogą coś mi się nie chce ładować mapka. BTSy się nie pokazują. :(
Ostatnio zmieniony 2009-02-12, 08:36 przez evad, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Często ludzie chcą wiedzieć ile mają do poszczególnych BTSów. Nie wiedzą często, że Google Maps. No i nie wygodnie biegać między mapami. Wydaje mi się, że przydatne by to było.evad pisze:Poza tym, jaki miałby być cel akurat takiej funkcjonalności w tego rodzaju mapce?
Niestety -> Ładuję...evad pisze:Upss, faktycznie - niechcąco zepsułem.Już poprawione.

- evad
- Stały użytkownik forum
Aha, już czaję. Jest to jakaś opcja, dodam sobie do listy, ale na wdrożenie trzeba będzie poczekać...ja.michal pisze:Często ludzie chcą wiedzieć ile mają do poszczególnych BTSów. Nie wiedzą często, że Google Maps. No i nie wygodnie biegać między mapami. Wydaje mi się, że przydatne by to było.
SOA#1. Spróbuj przeładować cache. Problem dotyczył skryptu JavaScript, a przeglądarki przeważnie je cache'ują w pierwszej kolejności.Niestety -> Ładuję... :(evad pisze:Upss, faktycznie - niechcąco zepsułem. :) Już poprawione.
Ostatnio zmieniony 2009-02-12, 08:37 przez evad, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wszytko chodzi. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Chodzi, ale wydaje się mi, że dużo wolniej niż poprzednio. Ale ogólnieja.michal pisze:Wszytko chodzi.

Czekam kiedy wprowadzicie na mapie do opisów stacji ich numery CID. To by może zmotywowało ludzi do rozszyfrowania sieci w swoim regionie.
Ale zupełnym bajerem, byłoby naniesienie jeszcze zasięgów operatorów (tak jak na mapie Play), ale to już raczej nie możliwe z powodów prawnych. Wtedy było by widać, które stacje działają, a które są w planach.

- evad
- Stały użytkownik forum
Hmm, ciekawe. :-o A co konkretnie chodzi wolniej? Ogólnie ładowanie się całego serwisu, mapka, lokalizacje na mapie..?Ufo atakuje pisze:Chodzi, ale wydaje się mi, że dużo wolniej niż poprzednio. Ale ogólnie :ok:
Generalnie serwis 'główny' BTSearch czeka gruntowna modernizacja, jednym z jej założeń jest połączenie 'naszych' danych z wykazem UKE, a co za tym idzie - wzbogacenie lokalizacji na mapie.Czekam kiedy wprowadzicie na mapie do opisów stacji ich numery CID. To by może zmotywowało ludzi do rozszyfrowania sieci w swoim regionie.
Z tą mapką Play to nawet wstępnie rozważaliśmy, ale trzeba byłoby spędzić trochę czasu na rozgryzaniu jak oni to zrobili, a ponadto nie wiadomo czy byłoby to legalne. Tak więc ogólnie gra jest raczej niewarta świeczki.Ale zupełnym bajerem, byłoby naniesienie jeszcze zasięgów operatorów (tak jak na mapie Play), ale to już raczej nie możliwe z powodów prawnych. Wtedy było by widać, które stacje działają, a które są w planach. :hyhy:
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mają takie ekipy jeżdżące do pomiarów. Podobnie ma Plus (raz czy dwa widziałem ich).evad pisze:ale trzeba byłoby spędzić trochę czasu na rozgryzaniu jak oni to zrobili
- evad
- Stały użytkownik forum
Nie chodzi mi o pomiary faktycznego zasięgu, tylko o sposób wyświetlania 'plam' na mapce google :)ja.michal pisze:Mają takie ekipy jeżdżące do pomiarów. Podobnie ma Plus (raz czy dwa widziałem ich).
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A to jak oni to automatycznie zrobili to nie wiem, ale w Google maps jest narzędzie do zaznaczanie obszaru.evad pisze:Nie chodzi mi o pomiary faktycznego zasięgu, tylko o sposób wyświetlania 'plam' na mapce google

Ja coś takiego "pi x oko" zrobiłem dla zabawy.
http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl= ... 96ce7de56e
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A do tego jest z tego co pamiętam odpowiednia funkcja udostępniana przez skrypt Google Mapsevad pisze:tylko o sposób wyświetlania 'plam' na mapce google

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Teraz już chodzi szybko. Może coś z moim złączem było nie takevad pisze:Hmm, ciekawe. :-o A co konkretnie chodzi wolniej? Ogólnie ładowanie się całego serwisu, mapka, lokalizacje na mapie..?

To może być problem...evad pisze:a ponadto nie wiadomo czy byłoby to legalne
- evad
- Stały użytkownik forum
Dodałem nową funkcjonalność do mapy, mianowicie przy wpisaniu niejednoznacznej nazwy miejscowości (np. Nowa Wieś), w panelu sterowania z lewej strony pojawiają się alternatywne lokalizacje. Zapraszam: http://mapa.btsearch.pl 

Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mam kolejną propozycję. Dokładniej dodanie kolejnego operatora do mapki. Dokładniej to Nordisk Spółka z o.o. Mają tylko 95 pozwoleń, ale zawsze operator. Dokładniej to CDMA 420. 
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text

http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
- evad
- Stały użytkownik forum
ja.michal,
W ostatnich danych były te pozwolenia, ale nie za bardzo było wiadomo co z nimi zrobić, więc na razie zostały odrzucone. Zresztą, co to za operator? Ktoś ma więcej informacji co oni oferują?
W ostatnich danych były te pozwolenia, ale nie za bardzo było wiadomo co z nimi zrobić, więc na razie zostały odrzucone. Zresztą, co to za operator? Ktoś ma więcej informacji co oni oferują?
Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
CDMA. Coś jak Sferia. Mają telefon i internet z tym, że są ogólnopolscy.evad pisze:Zresztą, co to za operator?
http://www.nordiskpolska.pl/
- evad
- Stały użytkownik forum
Wczoraj została wprowadzona nowa funkcjonalność mapki: filtrowanie nowości. Krótko mówiąc, można w prosty sposób zobaczyć jakie lokalizacje zostały dodane wraz z ostatnią aktualizacją danych UKE. Zapraszam: http://mapa.btsearch.pl/
PS. Marcowe dane UKE też już są w bazie mapki
PS. Marcowe dane UKE też już są w bazie mapki

Dawid 'evad' Lorenz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja dalej wnioskuję o narzędzie pomiaru odległości.
[ Dodano: 2009-03-12, 22:16 ]
Wydzielony - > Gdzie evad będzie miał dłuższą dobę? O planetach.

[ Dodano: 2009-03-12, 22:16 ]
Wydzielony - > Gdzie evad będzie miał dłuższą dobę? O planetach.

- evad
- Stały użytkownik forum
Wszystkich fanów mapy lokalizacji BTS/UKE zapraszam do nowych kanałów komunikacji:
Twitter: http://twitter.com/btsearch
Blip: http://btsearch.blip.pl
Wśród nowości funkcjonalnych pojawił się m.in. search plugin do przeglądarek WWW, a także wyświetlanie współrzędnych GPS aktualnej pozycji kursora myszki.
Długo oczekiwana przez wielu funkcjonalność mierzenia odległości punkt-punkt jest w planach na najbliższe tygodnie. :)
Zapraszam: http://mapa.btsearch.pl
Twitter: http://twitter.com/btsearch
Blip: http://btsearch.blip.pl
Wśród nowości funkcjonalnych pojawił się m.in. search plugin do przeglądarek WWW, a także wyświetlanie współrzędnych GPS aktualnej pozycji kursora myszki.
Długo oczekiwana przez wielu funkcjonalność mierzenia odległości punkt-punkt jest w planach na najbliższe tygodnie. :)
Zapraszam: http://mapa.btsearch.pl
Dawid 'evad' Lorenz
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To i ja mam dwa pytanka 
-Czy są szanse w przewidywalnym czasie na wersję mobilną mapy ?
W czasie "pracy" w terenie była by nieoceniona
-Od pewnego czasu "gubią się" u Was dodawane (przeze mnie,choć może ten problem nie dotyczy tylko mnie ?) lokalizacje - np.przed przedostatnią aktualizacją bazy wysłałem kilkanaście lokalizacji,z czego chyba żadna nie znalazła się w bazie wyszukiwarki,ani wcześniej w CLF czy na mapce.
Podobnie w ostatni weekend - wysłałem także kilkanaście zgłoszeń - większość Play,kilka Ery,jedną Orange i trzy Plusa.
Tutaj mogę mówić tylko o bazie na mapce i w plikach CLF,ale "zaginęły" wszystkie trzy sajty Plusa i jedna Era,za to Playa dopisaliście wszystkie.
Dawniej nie było z tym problemów,a działam już od dłuższego czasu.

-Czy są szanse w przewidywalnym czasie na wersję mobilną mapy ?
W czasie "pracy" w terenie była by nieoceniona

-Od pewnego czasu "gubią się" u Was dodawane (przeze mnie,choć może ten problem nie dotyczy tylko mnie ?) lokalizacje - np.przed przedostatnią aktualizacją bazy wysłałem kilkanaście lokalizacji,z czego chyba żadna nie znalazła się w bazie wyszukiwarki,ani wcześniej w CLF czy na mapce.
Podobnie w ostatni weekend - wysłałem także kilkanaście zgłoszeń - większość Play,kilka Ery,jedną Orange i trzy Plusa.
Tutaj mogę mówić tylko o bazie na mapce i w plikach CLF,ale "zaginęły" wszystkie trzy sajty Plusa i jedna Era,za to Playa dopisaliście wszystkie.
Dawniej nie było z tym problemów,a działam już od dłuższego czasu.
-
- Początkujący użytkownik forum
Napisz do mnie maila na [email protected], wyjaśnię Ci o co chodzi.
Pozostałych forumowiczów także zachęcam do nadsyłania nowości i poprawek w bazie btsearch.pl za pomocą formularza na stronie www.btsearch.pl lub przysyłając zgłoszenia na adres mailowy [email protected]
Pozostałych forumowiczów także zachęcam do nadsyłania nowości i poprawek w bazie btsearch.pl za pomocą formularza na stronie www.btsearch.pl lub przysyłając zgłoszenia na adres mailowy [email protected]
- evad
- Stały użytkownik forum
W tej kwestii ja dodam, że wersja mobilna w planach jest, ale raczej nie nastąpi to szybko, niestety. Na razie mamy inne priorytety związane z BTSearch ogólnie (nie tylko mapą).Patryk pisze:-Czy są szanse w przewidywalnym czasie na wersję mobilną mapy ?
W czasie "pracy" w terenie była by nieoceniona :)
Dawid 'evad' Lorenz
-
- Początkujący użytkownik forum
Patryk !
Maile które wysyłasz, dochodzą, ale nie mam możliwości odpisania na nie !
Dostaję cały czas zwroty !
Napisz proszę maila z innego konta
Maile które wysyłasz, dochodzą, ale nie mam możliwości odpisania na nie !
Dostaję cały czas zwroty !
Napisz proszę maila z innego konta
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
kniemczyk, istotnie,coś się popsuło 

-
- Użytkownik forum
witam, dobre bylo by pokazanie na bts ze nadajnik dziala na hspa+,a nie tylko umts,
- evad
- Stały użytkownik forum
Niestety taka funkcjonalność jest bardzo mało prawdopodobna. Niemożliwym jest skuteczne monitorowanie w skali całego kraju czy dany NodeB wspiera HSPA czy nie.arek2751 pisze:witam, dobre bylo by pokazanie na bts ze nadajnik dziala na hspa+,a nie tylko umts,
Ale dzięki za sugestię. :)
Dawid 'evad' Lorenz