WiFi pomiędzy komputerami
Moderator: Moderatorzy
- mircal
- Użytkownik forum
WiFi pomiędzy komputerami
Witam, jak widać w temacie mam problem z WiFi pomiędzy komputerami, nie chodzi o internet tylko granie na Lanie. Nie wiedziałem do którego działu z tym tematem wpaść więc wymyśliłem, że tutaj będzie OK.
Próbowałem wykonać połączenie według instrukcji Łączenie komputerów w sieć w trybie Ad-hoc i problem w tym, że komputery w ogóle nie wykrywają połączenia więc nawet nie mogę próbować się połączyć.
Próbowałem tego na obu komputerach i za każdym razem sieć nie jest wykrywana, jest widoczna jedynie na komputerze na którym ją utworzyłem.
Komputery to jakiś stary IBM z kartą WiFi na PCMCIA i mój Netbook, w obu przypadkach to Windows XP, a na przynajmniej jednym z nich nie ma firewalla. Z instrukcji pominąłem krok z konfigurowaniem IP (na stałe potrzebuje innego adresu do routera i jest kłopotliwe ciągłe zmienianie), ale wydaje mi się, że komputery powinny przynajmniej się widzieć. Czy ktoś może mnie oświecić?
Może istnienie jakaś aplikacja, która by ułatwiła sprawę?
Próbowałem wykonać połączenie według instrukcji Łączenie komputerów w sieć w trybie Ad-hoc i problem w tym, że komputery w ogóle nie wykrywają połączenia więc nawet nie mogę próbować się połączyć.
Próbowałem tego na obu komputerach i za każdym razem sieć nie jest wykrywana, jest widoczna jedynie na komputerze na którym ją utworzyłem.
Komputery to jakiś stary IBM z kartą WiFi na PCMCIA i mój Netbook, w obu przypadkach to Windows XP, a na przynajmniej jednym z nich nie ma firewalla. Z instrukcji pominąłem krok z konfigurowaniem IP (na stałe potrzebuje innego adresu do routera i jest kłopotliwe ciągłe zmienianie), ale wydaje mi się, że komputery powinny przynajmniej się widzieć. Czy ktoś może mnie oświecić?
Może istnienie jakaś aplikacja, która by ułatwiła sprawę?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: WiFi pomiędzy komputerami
A na tym komputerze na którym ją utworzyłeś połączyłeś się z siecią? Może sieć ad-hoc jest tworzona na kanale/technologii nieobsługiwanej przez pozostałe karty? Wejdź w Menadżer Urządzeń i zaawansowane właściwości karty wi-fi i zobacz czy nie ma tam ustawień kanału ad-hoc.mircal pisze:Próbowałem tego na obu komputerach i za każdym razem sieć nie jest wykrywana, jest widoczna jedynie na komputerze na którym ją utworzyłem.
Właśnie w podstawowej konfiguracji Windows nie posiada serwera DHCP i karty w połączeniu równorzędnym nie dostaną adresu IP (przynajmniej ja tak mam) dlatego radzę ustawić na sztywno adresy IP. Ale to prawda nawet bez tego komputery powinny łączyć się w sieć, lecz dostaną "dziwne" adresy.mircal pisze:Z instrukcji pominąłem krok z konfigurowaniem IP (na stałe potrzebuje innego adresu do routera i jest kłopotliwe ciągłe zmienianie), ale wydaje mi się, że komputery powinny przynajmniej się widzieć
A możesz spróbować założyć sieć ad-hoc na drugim komputerze?mircal pisze:Może istnienie jakaś aplikacja, która by ułatwiła sprawę?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- mircal
- Użytkownik forum
Właśnie o to chodzi, że próbowałem założyć sieć ad-hoc na obu komputerach, oczywiście na przemian, na jednym zakładałem, a drugim próbowałem wyszukać sieć. Na obu komputerach włączałem tryb ad-hoc.A możesz spróbować założyć sieć ad-hoc na drugim komputerze?
Nie całkiem rozumiem. Na komputerze, na którym utworzyłem sieć ad-hoc miałem widoczną sieć (ten drugi komp nic nie wykrywał), ale nie przyszło mi do głowy, żeby próbować się z nią połączyć tym samym komputerem, na którym tą sieć utworzyłem... o to chodzi?YaHooo pisze:A na tym komputerze na którym ją utworzyłeś połączyłeś się z siecią?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak chodzi właśnie o to, by łączyć się z siecią najpierw z komputera na którym ją tworzyłeś.mircal pisze:Na komputerze, na którym utworzyłem sieć ad-hoc miałem widoczną sieć (ten drugi komp nic nie wykrywał), ale nie przyszło mi do głowy, żeby próbować się z nią połączyć tym samym komputerem, na którym tą sieć utworzyłem... o to chodzi?
Pozdrawiam YaHooo 

- mircal
- Użytkownik forum
OK spróbuję tego następnym razem jak się będę widział z kolegą i jego notebookiem, i dam znać co z tego wyszło. Na razie dzięki.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie ma za co
Zatem czekam na informację 

Pozdrawiam YaHooo 

- mircal
- Użytkownik forum
Z kolegą i jego notebookiem jeszcze się nie widziałem, może to nieprędko nastąpić, ale mam komórkę z WiFi i udało mi się zrobić tak, że telefon widzi sieć bezprzewodową utworzoną na netbooku. O to mi chodziło
i myślę że teraz notebook kolegi bez problemu się połączy z moim nawet jeśli będę musiał się bawić adresami IP.
Jeszcze raz dzięki za pomoc i oczywiście nie omieszkałem kliknąć w "pomógł"
P.S.
W Twojej instrukcji (link w pierwszym poście) brakowało mi właśnie pozycji wyjaśniającej ostatni krok połączenia bo wpis:

Jeszcze raz dzięki za pomoc i oczywiście nie omieszkałem kliknąć w "pomógł"

P.S.
W Twojej instrukcji (link w pierwszym poście) brakowało mi właśnie pozycji wyjaśniającej ostatni krok połączenia bo wpis:
brzmi niejednoznacznie i mi się ubzdurało, że to dotyczy drugiego komputera, który ma się podłączyć...YaHooo pisze:Czasem się zdarza, że po utworzeniu profilu sieci system Windows nie łączy się z siecią. Aby to poprawić na karcie z rys. 4 klikamy przycisk Pokaż sieci bezprzewodowe. W nowym oknie klikamy Odśwież listę sieci. Na liście powinna pojawić się nasza sieć ad-hoc. Zaznaczamy ją i klikamy Połącz.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak wszystko wskazuje na to, że będzie widział tą sieć i laptopmircal pisze:Z kolegą i jego notebookiem jeszcze się nie widziałem, może to nieprędko nastąpić, ale mam komórkę z WiFi i udało mi się zrobić tak, że telefon widzi sieć bezprzewodową utworzoną na netbooku.

Zaraz się poprawimircal pisze:brzmi niejednoznacznie i mi się ubzdurało, że to dotyczy drugiego komputera, który ma się podłączyć...

Pozdrawiam YaHooo